22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegislatia permiselor de munca, modificata

Legislatia permiselor de munca, modificata

In contextul politicii actuale a României in domeniul imigratiei si al cerintelor impuse in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana, se impune modificarea si completarea legislatiei permiselor de munca in vederea corelarii acesteia cu prevederile cadrului normativ privind regimul strainilor in România, cu acordurile bilaterale in domeniul schimburilor de forta de munca si cu experienta in domeniu a statelor membre ale Uniunii Europene, urmarindu-se in acelasi timp fluidizarea procedurii de aprobare a sederii cetatenilor straini in vederea desfasurarii unei activitati lucrative, monitorizarea si evaluarea impactului acestora pe piata muncii din România. Conform comunicatului Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), ultima modificare a Ordonantei privind regimul strainilor in România elimina, din eroare, posibilitatea strainilor de a fi detasati in baza unui contract comercial de prestari de servicii, aspect ce este in contradictie cu prevederile Legii nr. 203/1999 (art. 6 lit. f), creind, in consecinta, numeroase probleme in punerea in practica. Totodata, prin aceeasi modificare, durata pentru care se poate face detasarea a fost limitata la un an, ceea ce va avea de altfel efecte benefice, creind insa in acelasi timp dificultati pentru cei care aveau acest statut de detasat dobindit anterior, deoarece vor fi nevoiti sa se intoarca in tara de origine si sa obtina dreptul de munca pe baza unui permis de munca, statut in care se incadreaza fostii lucratori straini detasati.


In acelasi timp, lipsa unei evidente complete a numarului cetatenilor straini care lucreaza in România si a impactului acestora pe piata muncii, coroborat cu faptul, ca in prezent, detinem date referitoare doar la beneficiarii de permise de munca si nu legate de persoanele exceptate, se impune modificarea legii prin inregistrarea acestora la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca. Pentru a fluidiza procedurile legale prin care strainii detasati pot ramine pe teritoriul României, permisul de sedere pentru alte scopuri va putea fi asimilat cu dreptul de sedere in scop de munca prin depunerea simultana a documentatiei necesare pentru obtinerea, dupa caz, a avizului OMFM si a permisului de munca. Se impune, de asemenea, introducerea mai multor tipuri de permise de munca, corespunzator tipului de munca desfasurat de catre straini pe teritoriul României cu stabilirea clara a procedurii aferente, mai ales avind in vedere faptul ca intre România si alte state se deruleaza in prezent acorduri bilaterale care prevad existenta acestor tipuri de contracte care nu pot fi puse in practica pe teritoriul tarii noastre.


Necesitatea protejarii pietei interne a muncii in fata fluxurilor migratorii din afara Uniunii Europene impune, in acelasi timp, limitarea ponderii cetatenilor straini non-comunitari care pot fi incadrati de catre o persoana fizica sau juridica româna in baza unui contract individual de munca, cu accent pe stimularea angajarii celor inalt calificati, coroborat cu introducerea in situatii determinate a procedurii contractului nominal, conform prevederilor Conventiei Europene referitoare la Statutul Juridic al Lucratorului Migrant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS