16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn consilier independent poate decide schimbarea presedintelui CJ Dolj

Un consilier independent poate decide schimbarea presedintelui CJ Dolj

Presedintii consiliilor judetene au adoptat la sfirsitul saptaminii trecute o rezolutie prin care protesteaza fata de proiectul legislativ al ministrului Vasile Blaga, de modificare a Legii nr. 215/2001, a administratiei locale, in ce priveste modalitatea prin care liderii judeteni pot fi schimbati din functii. Potrivit proiectului, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene pot fi schimbati prin votul a jumatate plus unu din consilierii aflati in functie, adica prin aceeasi modalitate in care acestia au fost alesi in functii. Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din România (UNCJR) considera ca aceasta procedura ar crea instabilitate in administratiile locale. In consecinta, in cadrul sedintei cu presedintii de consilii judetene, desfasurata vineri, la Mamaia, sefii de judete prezenti au adoptat cu unanimitate de voturi (32) un protest impotriva acestui proiect. Printre cei care si-au dat votul favorabil se afla si presedinti de judete ai puterii.


In Dolj, situatia este pe muchie de cutit


Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa (PSD), a precizat ieri argumentele invocate pentru respingerea acestui proiect. „Nu este momentul pentru modificarea Legii nr. 215/2001. Acest lucru ar trebui sa se faca din mandatul urmator, deoarece in multe consilii judetene majoritatile sint fragile. De cite ori doi consilieri s-ar intilni la o bere si ar hotari ceva, s-ar schimba ori un presedinte de CJ, ori un vicepresedinte, bulversind astfel activitatea administratiei“, a spus Prioteasa.


In ce priveste Doljul, raportul politic actual nu este in favoarea puterii: 17 consilieri PSD, 14 consilieri PNL-PD, doi PRM, trei – PC si un independent (Corina Prica – fost PRM). Pentru o majoritate simpla, PNL-PD ar avea nevoie de 18 voturi, adica inca de patru voturi in plus fata de numarul mandatelor detinute de aceste formatiuni. Cum votul celor de la PC ar putea fi obtinut in baza protocolului coalitiei de guvernare, cheia schimbarii presedintelui ar mai sta in independenta Corina Prica. Ramine de vazut de care parte a baricadei va fi Prica, avind in vedere ca poate decide soarta presedintelui CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS