16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANOFM a dat drumul banilor pentru creditarea intreprinzatorilor

ANOFM a dat drumul banilor pentru creditarea intreprinzatorilor

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj a inceput, saptamina trecuta, programul de creditare a intreprinzatorilor. Desi veniti destul de tirziu, banii provin din fondul asigurarilor pentru somaj si sint disponibili pentru anul 2005.


Sumele sint asigurate de BCR, care in fiecare an a fost aleasa ca unitate bancara creditoare de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). In acest an, sumele sint defalcate pentru trimestrul III (3,6 miliarde de lei) si pentru trimestrul IV (3,2 miliarde de lei). Valoarea creditelor nu a crescut considerabil, comparativ cu anul 2004 cind au fost puse la dispozitie 5,2 miliarde de lei. Atunci insa, doar trei firme au avut sansa de obtine un imprumut. Conform declaratiilor reprezentantilor AJOFM Dolj, si in acest an numarul celor care s-au aratat interesati de contractarea unui astfel de imprumut a fost destul de mare. Pina in prezent insa, intreprinzatorii au fost lasati cu „ochii in soare“ din lipsa fondurilor. „Sumele sint acordate in conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002, scopul principal constituindu-l stimularea fortei de munca. Cu acesti bani sint creditate intreprinderile mici si mijlocii, unitatile cooperatiste, asociatiile familiale, persoanele fizice care desfasoara independent activitati economice. De banii pentru dezvoltarea unei afaceri pot beneficia si somerii sau persoanele de pina la 30 de ani, care au pentru prima data statutul de student la cursurile de zi. In cazul in care in trimestrul III banii existenti nu vor fi utilizati, acestia se vor reporta pentru trimestrul IV“, a precizat Daniela Dobrin, director executiv in cadrul AJOFM Dolj. Motivul pentru care sumele din acest an nu au fost puse la dispozitie din primele luni nu a fost insa divulgat. Creditele oferite de agentie pot fi obtinute in baza proiectelor de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca care urmeaza sa fie infiintate, cu o dobinda mai mica de 50% din taxa oficiala a scontului, stabilita de BNR. Angajatorul poate solicita un nou credit numai daca a achitat integral creditul anterior, inclusiv dobinzile aferente.


Preselectie pentru job-uri peste hotare


In perioada 22 – 24 august, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) organizeaza o noua preselectie pentru ocuparea de locuri de munca in strainatate. In Craiova, este cea de-a doua sesiune, aceasta urmind sa fie organizata in incinta Casei de Cultura a Studentilor. Actiunea are ca scop inscrierea in banca de date a solicitantilor de locuri de munca in Spania, dar si preselectia pentru locurile de munca in Germania. „Nu ne-a fost transmis de la Bucuresti un anumit numar de locuri, urmarindu-se probabil selectarea a cit mai multi solicitanti. In Spania, printre meseriile solicitate se numara cea de lucrator agricol, pentru care este nevoie atit de femei, cit si de barbati, cu virste cuprinse intre 20 si 40 de ani, sau cea de ospatar, in cazul careia se solicita experienta in munca de cel putin doi ani, dovedita cu carte de munca. In total, in aceasta tara sint solicitate 27 de meserii. Actele necesare pentru prezentarea la preselectie, precum si lista completa a locurilor de munca pot fi gasite la sediul nostru din strada Eugeniu Carada nr. 13 A“, a declarat Daniela Neagoe, director adjunct in cadrul AJOFM Dolj. Si in aceasta luna, organizatorii se asteapta la un flux mare de doljeni care doresc sa se inscrie pentru un loc de munca peste hotare. Mentionam ca la actiunea anterioara numarul celor interesati a depasit cu mult asteptarile OMFM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS