29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarutele pun in pericol circulatia pe drumurile publice

Carutele pun in pericol circulatia pe drumurile publice

Le vezi peste tot. Trec incet pe strada, lasind in urma lor un miros care iti aduce aminte de grajdurile de la sate. Sint carutele care circula pe drumurile publice, pe autostrazi, chiar in centrele marilor orase, ignorind legea si incurcind traficul rutier. Fac parte din viata cotidiana si nu vor disparea peste noapte deoarece in România exista peste 730.000 de carute.


Circulatia carutelor pe drumurile publice afecteaza nu doar traficul rutier, dar si imaginea oraselor din România, unde, in plin secol XXI, alaturi de ultimele modele de masini, circula nestingherite si carute trase de cai. Aceasta imagine este bine cunoscuta soferilor craioveni, care adesea sint incurcati in trafic de vehiculele cu tractiune animala. Consiliul Local Craiova a interzis circulatia carutelor pe strazile Brestei, Cimpia Islaz, str. Anul 1848, Petre Ispirescu, Brazda lui Novac, George Enescu si bulevardul 1 Mai , dar hotarirea consiliului este adesea incalcata de oamenii care nu pot sa vina in oras decit cu caruta.


1.260 de amenzi pentru carutasi


Numai in acest an, politistii din cadrul Serviciului de Politie Rutiera (SPR) Dolj au aplicat sanctiuni la 2.160 de carutasi, acestia fiind foarte greu de amendat atunci cind circula in oras deoarece nu au acte de identitate. Marin Popescu, seful SPR Dolj, a declarat ca, in mediul rural, carutasilor li se aplica mult mai usor sanctiuni deoarece politistii din localitate ii cunosc: „De cele mai multe ori carutele nu sint echipate corespunzator, iar carutasii circula sub influenta bauturilor alcoolice. Acestia sint imprevizibili in trafic, mai ales in intersectii, deoarece nu semnalizeaza nici macar cu bratele, iar conducatorii de autovehicule trebuie sa fie deosebit de atenti pentru a evita producerea de accidente. Saptaminal, Politia Rutiera organizeaza actiuni de verificare a carutelor si pina acum noi am impartit peste 1.225 de triunghiuri reflectorizante, operatiunea aceasta fiind in curs de desfasurare“.


Soferi nervosi si circulatie incurcata


Soferii craioveni sint deranjati de carutele incarcate cu diferite marfuri sau cu fier vechi, care se deplaseaza pe timpul zilei pe strazile din oras sau pe drumurile nationale. Noaptea, acestea sint un adevarat pericol deoarece nu sint semnalizate corespunzator. „Nu le vezi. Nu ai cum sa-ti dai seama ca ai o caruta in fata. E ingrozitor sa conduci noaptea pe drumurile din judet, pentru ca acestea nu sint semnalate corespunzator“, a spus nemultumit Marius Voica, un conducator auto din Craiova.


Gheorghe Barbu, un taximetrist, nu intelegea de ce sint lasate sa circule prin oras: „Daca legea le interzice, ar trebui sa mearga doar pe acolo pe unde au voie. Incurca circulatia. Eu chiar era sa lovesc o caruta incarcata cu fier vechi. Noroc ca am avut frine bune. Pe mine cine ma despagubea daca faceam accident?“.


Carutasii se apara si spun ca trebuie sa traiasca si ei. „Trebuie sa am grija de familia mea. Avem multi copii, cu totii ne bazam pe calul asta. Cu el car diferite materiale si mai iau si eu un ban. Merg si eu pe strazi laturalnice, nu ma duc prin centru“, a spus Ion Ciobanu.


Marinica Pichieriu, de 72 de ani, din comuna doljeana Podari, nu intelege de ce nu are voie sa circule cu caruta: „ Traiesc aici de o viata si nu mi-a spus nimeni ca nu pot sa merg cu calul la oras. Cica trebuie sa pun becuri la caruta! Pai ce, este masina? Inainte nu era asa, daca aveai caruta erai boier, acum au schimbat astia legile, de parca am trai in alta tara si nu in România“.


Singurii care considera utila existenta carutelor sint ecologistii. Dar fiecare vehicul cu tractiune animala care circula prin oras ne aminteste ca sintem departe de marile orase ale Uniunii Europene.


Ce spune legea:


„Vehiculele cu tractiune animala (carutele) nu pot circula pe autostrazi, drumuri nationale, in municipii si pe drumurile unde exista indicatoare care le interzic accesul. Pe timp de noapte, carutele trebuie sa aiba un dispozitiv cu lumina alba sau galbena, iar in spate o lumina rosie. Persoanele care incalca aceste prevederi cuprinse in Codul Rutier vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 600.000 – 800.000 de lei“.


Gheorghe Barbu, un taximetrist din Craiova:


„De ce sint lasate sa circule prin oras? Daca legea le interzice, ar trebui sa mearga doar pe acolo pe unde au voie. Incurca circulatia. Eu chiar era sa lovesc o caruta incarcata cu fier vechi. Noroc ca am avut frine bune. Pe mine cine ma despagubea daca faceam accident?“


Marinica Pichieriu, din comuna doljeana Podari:


„De ce nu am voie sa circul cu caruta? Traiesc aici de o viata si nu mi-a spus nimeni ca nu pot sa merg cu calul la oras. Cica trebuie sa pun becuri la caruta! Pai ce, este masina? Inainte nu era asa, daca aveai caruta erai boier, acum au schimbat astia legile, de parca am trai in alta tara si nu in România“.


Marin Popescu, seful Serviciului de Politie Rutiera (SPR) Dolj:


„Au fost aplicate sanctiuni la 2.160 de carutasi, acestia fiind foarte greu de amendat atunci cind circula in oras deoarece nu au acte de identitate. In mediul rural, carutasilor li se aplica mult mai usor sanctiuni deoarece politistii din localitate ii cunosc. De cele mai multe ori, carutele nu sint echipate corespunzator, iar carutasii circula sub influenta bauturilor alcoolice. Acestia sint imprevizibili in trafic, mai ales in intersectii, deoarece nu semnalizeaza nici macar cu bratele, iar conducatorii de autovehicule trebuie sa fie foarte atenti pentru a evita producerea accidentelor. Saptaminal, Politia Rutiera organizeaza actiuni de verificare a carutelor si pina acum noi am impartit peste 1.225 de triunghiuri reflectorizante, operatiunea aceasta fiind in curs de desfasurare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS