6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanca centrala vrea sa desfiinteze creditul in valuta

Banca centrala vrea sa desfiinteze creditul in valuta

Dupa mai bine de o luna de incertitudini stirnite de efectul majorarii tarifelor administrate, tinta oficiala privind inflatia in acest an a fost revizuita de la 7% la 7,5%.


Anuntul a fost facut ieri de guvernatorul Mugur Isarescu la lansarea primului Raport trimestrial asupra inflatiei. Un astfel de raport va fi prezentat in fiecare trimestru.


Pentru anul viitor, BNR a stabilit un nivel de 5%, daca Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) nu va creste. In caz contrar, Isarescu a anuntat o tinta de 6,5% pentru 2006. Banca centrala are in vedere un interval de variatie de plus/minus 1%, atit pentru 2005, cit si pentru anul viitor.


Modificarea tintei pentru acest an a devenit necesara in urma avansului preturilor peste proiectiile oficiale, in special, in luna aprilie. Guvernatorul a recunoscut ca in al doilea trimestru dezinflatia a incetat, pentru ca in al treilea trimestru sa revenim pe un curs dezinflationist.


Dinamica inflatiei nu este cea mai fericita, avind in vedere ca BNR estimase pentru iulie o crestere a preturilor de consum cu 0,9%, iar avansul a fost de 1%.


Interventiile, raspuns la capitalurile speculative excesive


Poate cel mai asteptat raspuns din partea guvernatorului a fost cel legat de „minunile“ care s-au intimplat in ultima vreme pe piata valutara.


El a recunoscut ca BNR a cumparat valuta de pe piata pentru a contracara efectele intrarilor de capital speculativ.


„Intrarile de capitaluri speculative sint excesive. Am aratat prin interventiile din ultimele zile ca nu le validam si nici nu le vom acomoda operatiunile“, a avertizat guvernatorul. El a subliniat ca interventiile vor continua pentru ca România nu poate face tintirea inflatiei pe un curs de schimb liber. Asadar, piata valutara va mai oferi surprize asemenea celor de zilele acestea.


Pe de alta parte, Isarescu a tinut sa sublinieze ca leul s-a apreciat real. „Productivitatea muncii a avut o dinamica mult mai buna decit nivelul salariilor. Pentru prima data, in luna mai, acesti doi indici s-au apropiat. Iar daca piata spune acum ca leul ar creste artificial, ar trebui sa ne punem si noi semne de intrebare“, a explicat Isarescu.


In alta ordine de idei, el a recunoscut ca a lasat leul sa creasca ca „ajutor“ pentru dezinflatie. Guvernatorul a adaugat insa ca n-ar fi vorba numai de tinta de inflatie pe anul in curs, ci si pe 2006.


La 3,7 lei ar putea incepe sterilizarea


Guvernatorul a anuntat ca nu am trecut de toate hopurile implicate de fondurile speculative. El a avertizat ca din cauza acestora leul poate intra la un moment dat pe o panta puternica. Isarescu a exemplificat ca „la un curs euro de 3,70 lei ar putea incepe sterilizarea“. In sensul ca BNR va interveni pe piata, pentru prima data, dupa multi ani, in apararea monedei nationale.


Guvernatorul a mai asigurat ca rezerva BNR este net superioara valorii totale a leilor de pe piata.


Riscuri: cererea si intrarile de capital speculativ


Potrivit guvernatorului, pentru ca România sa reuseasca sa-si atinga tintele de inflatie in 2005 si 2006, trebuie sa controleze cererea agregata si intrarile de capitaluri speculative. „Tinta initiala de inflatie de 7% nu va fi atinsa anul acesta din cauza cresterii cererii agregate. Economia nu tine pasul cu consumul. Majorarea salariilor in ultima parte a anului trecut, urmata de reforma fiscala, in conditiile cresterii importante a creditului neguvernamental, si cu precadere a celui in valuta, au accelerat consumul cu 12,5%. Aceasta cifra nu este acoperita de cresterea PIB-ului, asa ca o parte din cerere s-a dus pe deficitul de cont curent“, a explicat Isarescu. El s-a aratat extrem de nemultumit de nivelul ridicat al capitalurilor straine de speculatie. „Capitalurile straine care intra in tara nu sint toate bune. Pe linga cele de investitii intra foarte multe speculative. Le multumim, dar nu mai avem nevoie de ele. Cind vom avea nevoie de bani le vom da de stire prin dobinzi mai mari“, a amenintat guvernatorul.


Stop creditului in valuta


Totodata, el a avertizat guvernul sa nu mai stimuleze economia, deoarece ar amplifica cererea agregata. In ceea ce priveste expansiunea creditului neguvernamental, Isarescu a spus „sintem cam la limita“. „Vom descuraja creditul in valuta cu masuri prudentiale, cum scrie la lege. Nu mai putem amina aceasta masura“, a aratat guvernatorul. El a subliniat ca rezerva minima obligatorie ceruta bancilor pentru fiecare credit acordat in valuta poate ajunge si la 100%. BNR nu va ezita sa foloseasca acest mecanism pentru a reduce la minim atractivitatea imprumuturilor in euro sau dolari.


Pentru ca nici o forma de creditare in valuta sa nu scape, BNR si guvernul vor introduce in toamna unele reguli restrictive asupra creditelor nebancare in valuta. Isarescu a subliniat ca BNR nu este deranjata de cresterea creditului in lei. Pe de alta parte, guvernatorul este de parere ca dobinzile la depozitele in lei au scazut prea repede. El a avertizat bancile care nu au resurse externe sa renunte la o parte din profit pentru a atrage mai multe depozite. Pe scurt, sa mareasca dobinzile la economiile atrase de la populatie, pentru ca, puncteaza el, „lucrurile se pot schimba pe termen mai lung pe piata bancara“.


Bancherii se tem de masurile pentru limitarea creditarii


Banca Româna pentru Dezvoltare a inregistrat un profit net de 304 milioane RON (3.039 miliarde de lei vechi), in primele sase luni din 2005, in crestere cu 97 la suta fata de prima jumatate a anului trecut, dar e mai putin optimista pentru a doua parte a anului, au anuntat, ieri, oficiali ai bancii.


Volumul total al creditelor acordate clientelei se apropie de opt miliarde RON (79.846 miliarde de lei vechi), in crestere cu peste 43 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2004.


Creditele pentru persoane fizice au crescut cu 88 la suta, in timp ce creditele acordate clientelei persoane juridice au crescut cu 25 la suta. Depozitele au urmat si ele aceasta tendinta, depasind 11.000 RON (111.675 miliarde lei vechi), in crestere cu 67 la suta fata de 30 iunie 2004. La sfirsitul lunii iunie, BRD – Groupe Société Générale avea o retea de 257 de unitati si numara 1.645.000 de clienti activi persoane fizice si juridice.


„Semestrul al doilea va fi in mod inevitabil influentat de recentele masuri luate de BNR, insa sintem increzatori in realizarea obiectivelor noastre anuale”, a apreciat presedinte – director general al BRD – Groupe Société Générale, Patrick Gelin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS