14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAccesul prin internet la instantele craiovene nu este inca posibil

Accesul prin internet la instantele craiovene nu este inca posibil

Ministerul Justitiei ofera cetatenilor posibilitatea sa afle prin internet date despre cauzele pe care le au pe rolul instantelor. Ei pot afla, accesind site-ul curtii de apel, al tribunalului sau al judecatoriei, ziua in care este programat procesul, completul de judecata sau solutia data in dosar, precum si actele necesare pentru apostila. Celor interesati li se pun la dispozitie modele de cereri pentru eliberarea unor copii, a unor certificate si pentru studierea arhivei.


Ministerul Justitiei a deschis pe internet, incepind de ieri, un portal (http:// portal. just. ro /) unde ar trebui sa se regaseasca site-ul fiecarei instante. Deoarece nu am gasit mare lucru accesind site-urile institutiilor craiovene, am cautat o explicatie chiar la sediul acestora. Singurii cu „temele“ facute cit de cit sint cei de la Curtea de Apel Craiova, dar celelalte institutii judiciare nu au ridicat nici macar un deget in acest sens, ele fiind lipsite inainte de toate de aparatura necesara. La Curtea de Apel, cel care a creat site-ul si il va administra in continuare este informaticianul Claudiu Tandareanu, care, o data cu inceperea activitatii judecatoresti, va face echipa cu un judecator desemnat de conducerea instantei, care ii va furniza informatiile ce urmeaza sa fie facute publice. Din pacate, de pe site-ul Curtii lipseste partea cea mai importanta: lista cu dosarele aflate in curs de judecata si lista cu sedintele de judecata pe zile, la fiecare sectie. „Site-ul va fi completat pina la inceputul activitatii judecatoresti, pe 1 septembrie. Dupa cum se vede, am introdus toate datele cerute de minister. Noi aveam deja in proiect o adresa pe internet, dar de la Ministerul Justitiei s-a cerut ca aceste site-uri sa aiba o structura identica la toate instantele din tara. Foarte mult timp ne ia completarea atlasului juridic, in care trebuie trecute toate localitatile din cele patru judete de pe raza Curtii de Apel Craiova“, a spus Tandareanu. Tot pe acest site, cei interesati gasesc modele care sa ii ajute la formularea cererilor pentru eliberarea unor copii legalizate dupa documente depuse la dosar, dupa minuta sau a cererilor prin care se solicita studierea dosarelor din arhiva.


Lipsuri si indiferenta


La Tribunalul Dolj, informaticianul care are misiunea de a completa site-ul instantei este in concendiu, ca de altfel majoritatea angajatilor, si, accesind adresa de internet a acestei institutii, aflam ca: „Momentan, nu sint disponibile informatii in aceasta sectiune“. In aceeasi situatie se afla si Judecatoria Craiova, cele doua institutii trebuind sa depaseasca si alt inconvenient, lipsa calculatoarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS