22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreotul - omul care reda speranta

Preotul – omul care reda speranta

Ministerul Sanatatii si Patriarhia Româna au semnat in mai 1991 un protocol in urma caruia se revenea la activitatea pe care preotii o desfasurau pe linga spitale, penitenciare, azile de batrini, case de copii, unitati militare si jandarmerii.


La 1 noiembrie 2001, postul de preot de la Paraclisul Sfintul Evanghelist Luca de la Spitalul de Urgenta Craiova era vacant. „Am ocupat postul prin concurs. Am inceput activitatea pe 8 noiembrie 2001. Pot sa spun ca aici «m-am nascut» ca preot. Pentru multi poate parea o munca inedita, dar pentru mine nu este altceva decit ceea ce fac in fiecare zi“, a povestit Iustin Capsa, preotul de la capela Spitalului de Urgenta.


„Cu ajutorul lui Dumnezeu vom avea o biserica adevarata“


Pina acum nu s-a reusit ridicarea unei capele, dar „cu ajutorul conducerii spitalului si cu binecuvintarea Preasfintitului Teofan, Mitropolitul Olteniei“, preotul isi desfasoara activitatea intr-un birou care apartinea sindicatului angajatilor spitalului. Spatiul este destul de mic, dar are toate cele necesare pentru ca activitatea sa se poata desfasura normal, ca in oricare alta biserica. „Ma bucur ca acest paraclis este chiar la intrarea in spital pentru ca astfel poate fi vazut de toata lumea care trece pe aici. Am reusit sa montam chiar si un clopot, unul nu prea mare, dar suficient pentru nevoile noastre. De curind, Consiliul Judetean Dolj ne-a oferit doua sute de metri patrati in incinta spitalului si, cu ajutorul lui Dumnezeu, speram sa putem construi o biserica adevarata. Bani nu prea sint, dar dorinta este. De fapt, in ultimii doi ani aici s-a conturat o parohie adevarata, am foarte multi credinciosi“, a mai spus preotul.


Mereu la dispozitia bolnavilor


Oricine intra in Spitalul de Urgenta Craiova poate gasi numarul de telefon al parintelui Capsa afisat in trei-patru locuri pe fiecare etaj. „Ideea am preluat-o de la Spitalul Militar din Bucuresti. Raspund mereu la telefon. Sint sunat si la doua sau trei noaptea si sint chemat la spital. Fac 12 minute. Trebuie sa ajung cit mai repede cu putinta. Daca nu este prea multa circulatie prin oras, fac si mai putin. Sint chemat de rudele celor aflati la Terapie Intensiva sau chiar de medici. Prin Sfinta Impartasanie data pe patul de moarte, acel om poate fi mintuit. Sint chemat la etajul opt, la maternitate, unde se nasc prunci cu probleme si care trebuie botezati pentru a muri crestini. Este minunat sa vezi bucuria de pe chipul bolnavului sau pruncului muribund dupa ce a fost impartasit“, a afirmat preotul. In cei patru ani petrecuti pe linga patul bolnavilor, parintele a vazut multa suferinta. „Uneori este greu, dar mi-am dorit sa fiu preot de cind ma stiu. Este dureros cind intri intr-un salon si oamenii nu sint de acord sa stea de vorba cu tine, dar, din fericire, acestea sint cazuri destul de rare. In momentul in care ma apropii de patul bonavului si stau de vorba cu el, cind il spovedesc sau il impartasesc redindu-i speranta simt multa bucurie sufleteasca. Mi s-a intimplat ca dupa mai multe luni sa ma caute oameni care sa ma intrebe ce le-am facut atunci cind erau pe patul de spital pentru ca mai tirziu s-au simtit cu mult mai bine. Am avut discutii frumoase care m-au convins ca am reusit sa fac ceva bine“, a marturisit preotul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS