16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii din cresele craiovene, infometati de primarie

Copiii din cresele craiovene, infometati de primarie

• Sapte crese din Craiova se confrunta cu probleme extrem de grave • Tutelate de primarie, institutiile au ramas fara bani pentru hrana si hainutele micutilor • Taxele platite de parinti trec prin mai multe buzunare si se intorc subtiate la copii • Facturi de ordinul miliardelor zac la contabilitate din lipsa de fonduri


Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova avea in grija sa doar trei crese (nr.1, 14 si 18), pentru care asigura hrana copiilor si cheltuielile personalului. De la inceputul anului, primaria s-a gindit sa le dea in grija inca patru crese (nr. 8, 11, 16, Electroputere), Doljul fiind singurul judet din tara in care cresele sint tutelate de o institutie administrativa locala, dar si de o unitate medicala. Surpriza a venit o data cu bugetul stabilit de consilierii locali, care prin Hotarirea 218/2004 au alocat pentru ingrijirea micutilor nici jumatate din suma solicitata de spital. Din cele spuse de directorul general al institutiei, Mihaela Dinca, suma ceruta era de 2,5 miliarde de lei „din care nu am primit decit 1,4 miliarde de lei si ne-am trezit pe cap cu inca patru crese. Dintr-o data, banii repartizati erau insuficienti, iar responsabilitatea dubla. Intretinerea unei crese este o problema extrem de complicata, fiind vorba despre copii, si mai ales ca aceasta nu face obiectul activitatii noastre“, a spus Mihaela Dinca. Taxele platite de parinti, pina in 50 de mii de lei pentru un copil pe luna, intra in casieria spitalului, apoi ajung la Trezorerie, de unde se vireaza in contul primariei, intorcindu-se in cele din urma tot la spital. Trecind prin mai multe buzunare, o parte din bani se pierd, suma finala fiind insuficienta pentru intretinerea copiilor.


Cresele particulare, o optiune serioasa pentru parinti


Parintii care isi lasa copiii in grija educatorilor de la aceste crese s-au aratat nemultumiti de faptul ca odraslele lor sint hranite mai prost decit bolnavii. Ei primesc la micul dejun mai tot timpul ceai, laptele fiind o raritate, iar fructele un lux. Disperarea este si mai mare cu cit angajatii si familiile micutilor au ajuns sa aduca de acasa pina si rosii in bulion, directorii reusind sa intretina cresele mai mult din sponsorizari. Cu probleme de acest gen se confrunta Cresa nr. 8, care-si desfasoara activitatea in incinta Gradinitei nr. 32 din cartierul Brazda lui Novac. Lista este intregita de Cresa nr. 18 din Craiovita Noua, Cresa nr.14 din Lapus si Electro. Proasta ingrijire a copiilor i-a facut pe parinti sa se intrebe care mai este diferenta dintre o cresa particulara si una de stat. „Pe linga taxa lunara de peste 35 de mii de lei am scos bani din buzunar si pentru achizitionarea unui frigider si a unei masini de spalat. In mare parte, jucariile tot noi le-am cumparat. Nu putem sa venim cu bani de acasa pentru a plati curentul, apa si telefoanele. Atunci ii ducem la o cresa particulara, platim si nu ne mai facem griji“, a spus unul dintre parinti.


Cresa nr. 8, scoasa in strada de gradinita


Parintii sint ingrijorati si de faptul ca, in mai putin de doua saptamini, Cresa nr. 8 risca sa ramina fara spatiu. Directoarea Gradinitei nr. 32 le-a cerut sa paraseasca spatiul pe care il ocupa, pentru ca nu si-au platit datoriile la utilitati de mai multe luni. Facturi de ordinul zecilor de milioane sint neplatite din luna februarie, acestea reprezentind datorii la energia termica, electrica, salubritate si telefoane. Lucru confirmat si de contabila-sefa de la Spitalul Municipal „Filantropia“, Viorica Voiculescu: „Gradinita preseaza cresa sa paraseasca spatiul, motivul principal fiind neachitarea facturilor catre furnizori. Conflictul este alimentat si de primarie care nu aloca fondurile necesare, ca sa putem plati datoriile vechi de aproape o jumatate de an“. Ieri, la Gradinita nr. 32 nu l-am gasit decit pe administratorul gradinitei, care nu a stiut sa ne dea prea multe detalii despre situatia de la cresa. La aceasta ora, cresa ar trebui sa fi fost igienizata, iar peste doua saptamini sa-i primeasca pe micuti. Cu toate acestea, salile in care copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului arata dezolant. De la directoarea spitalului am aflat ca lucrarile de igienizare nici nu au avut loc si probabil nici nu se vor face, tot din lipsa fondurilor. „Primaria nu a alocat bani cu aceasta destinatie in bugetul nostru“, a declarat directoarea spitalului. Si tot din declaratiile Mihaelei Dinca am aflat ca cei de la gradinita au cerut in scris restituirea unei parti din spatiul ocupat de cei de la cresa si chiar si lenjeria. Prin urmare, se intrevad alte cheltuieli pentru achizitionarea de saltele, cerceafuri, perne, dar si pentru hainute.


Solutii diferite


Aceste divergente ar trebui sa fie solutionate cit mai curind deoarece numai copiii au de suferit. Mihaela Dinca este de parere ca cea mai buna solutie ar fi ca primaria sa-si asume aceasta responsabilitate si sa ia in administrare directa cresele. De cealalta parte, reprezentantul primariei, viceprimarul Gheorghe Nedelescu, a promis ca va solutiona problema, fara a preciza daca administratia locala va prelua cresele cu totul sau va suplimenta fondurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS