7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutor american pentru sinistratii din Crimpoia

Ajutor american pentru sinistratii din Crimpoia

Seria vizitelor intreprinse de inalti oficiali de la Bucuresti in comunele grav afectate de inundatiile catastrofale din 2-3 iulie a continuat ieri cu vizita la Crimpoia a insarcinatului cu afaceri al misiunii diplomatice americane, Mark Taplin. Dupa ce, in ultima luna, la Crimpoia au venit Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, si vicepremierul Gheorghe Seculici, Mark Taplin a dorit sa vada pe viu modul in care sint distribuite ajutoarele finantate de guvernul american.


Ieri, cu o jumatate de ora inainte de sosirea oficialului american, sediul Primariei din Crimpoia a fost luat cu asalt de localnici. Peste o suta de oameni au asteptat nerabdatori sosirea camioanelor cu ajutoare si a delegatiei de la Bucuresti. Ajutoarele furnizate de guvernul american sint distribuite in prezent prin Agentia Internationala de Dezvoltare a Statelor Unite (USAID) si World Vision. Reprezentantii World Vision România au ajuns primii la Primaria Crimpoia, fiind urmati la scurt timp de delegatia condusa de Mark Taplin.


Oficialul american a dorit sa fie pus la curent, imediat ce a ajuns in comuna, cu derularea evenimentelor de la inceputul lunii. S-a interesat de numarul de case distruse, de animalele moarte, de eventuale victime omenesti. Primarul Ilie Ciobanu a facut o scurta recapitulare a momentelor de groaza traite de oamenii din comuna in timpul revarsarii puhoaielor.


Oficialul american a privit, minute in sir, un set de poze aduse de oamenii din comuna, cu imagini surprinse pe 3 iulie, intr-un moment in care apa atingea inca un metru si jumatate in gospodariile si casele localnicilor. „Am auzit ca aici, in comuna Crimpoia, a fost epicentrul dezastrului care s-a intimplat in comunele din judetul Olt. Asa ca am vrut sa vin aici pentru a vedea cu ochii mei care este situatia si care a fost reactia autoritatilor vizavi de acesti oameni aflati in nevoie. Speram sa putem face mai multe pentru ei. Ajutoarele pe care le-am adus astazi sint doar o parte din efortul pe care guvernul american il face pentru sinistratii din România“.


Dupa ce a stat de vorba cu citiva dintre cetatenii comunei, inaltul oficial american a strabatut pe jos cele citeva sute de metri care despart sediul primariei de podul din Crimpoia, zona cea mai afectata de inundatii. Taplin a intrat in citeva case si a discutat cu oamenii despre posibilitatile de ajutorare pe termen scurt.


Alaturi de Mark Taplin, la Crimpoia a fost prezenta si Anita Delhaas van Dijk, presedinta World Vision România, fundatia prin intermediul careia sint distribuite ajutoarele primite din partea guvernului american. De data aceasta, la Crimpoia au ajuns doua camioane incarcate cu 34 de saltele, 68 de paturi si 34 de perechi de cizme. Aceste ajutoare vor fi completate cu 2.000 de saci de ciment, material mai mult decit necesar sinistratilor care au ramas fara un acoperis deasupra capului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS