17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

DGFP Mehedinti are un nou director


Economistul Ion Cupa a fost numit director al DGFP Mehedinti. In 1994, Ion Cupa a ocupat functia de economist la Energoconstructia Bucuresti, sucursala Drobeta Turnu Severin. In 1996 a fost contabil-sef in Emiratele Arabe Unite, tot prin Energoconstructia Bucuresti, in acelasi an, sef serviciu contabilitate la aceeasi unitate. In 2000 a detinut functia de director economic al Hidrotehnica Orsova, iar din 2002 pina in prezent a fost expert contabil. Ion Cupa este finul presedintelui PD, Mihai Stanisoara, si cumatrul primarului de sector, Liviu Negoita. Numirea lui Cupa a creat nemultumire in rindul membrilor PNL-PD. (A.M.)


Fabrica de echipament medical intr-o fosta mina


O parte a cladirilor care au apartinut Exploatarii Miniere de la Lupeni va deveni, printr-o hotarire a consiliului local, fabrica de echipamente medicale. Spatiul respectiv a fost solicitat de o firma din Cisnadie, care intentioneaza sa produca acolo echipamente de unica folosinta destinate blocurilor operatorii din spitale. Firma din Cisnadie a solicitat autoritatilor locale sa ii concesioneze, pe o perioada de 49 de ani, spatiul din incinta Minei Sud, la un pret de 2,5 euro/metru patrat, anual. Infiintarea fabricii va determina crearea a 300 de locuri de munca, pentru personalul care urmeaza sa fie angajat, exclusiv femei, neexistind o limita de virsta. Investitorii vor sa atraga astfel forta de munca disponibilizata din diferite sectoare, inclusiv din cel minier. (D.M.)


Jumatate dintre hunedoreni, returnati la frontiera


Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Hunedoara, aproape jumatate dintre cetatenii români cu domiciliul in Hunedoara, plecati in tarile Uniunii Europene, au depasit termenul legal de sedere, justificat sau nejustificat. Astfel, conform situatiei oficiale, in perioada 1 ianuarie – 5 august 2005 au fost returnati in România 345 de hunedoreni. Comparativ cu perioada similara a anului 2004, cind 124 de cetateni români din judet au fost returnati in tara, angajatii serviciului de pasapoarte din cadrul IJP sustin ca s-a inregistrat o crestere alarmanta a numarului celor carora li s-a restrictionat dreptul de folosire a pasaportului. Numai de la inceputul acestei luni, la frontiera de stat a României, cinci hunedoreni au ramas fara pasapoarte, ca urmare a depasirii termenului privind dreptul legal de sedere in strainatate. (D.M.)


Camin abandonat, transformat in hotel


Fostul camin de nefamilisti care a apartinut Exploatarii Miniere Dilja din Petrosani urmeaza sa fie transformat in hotel de trei stele, dupa ce un investitor din turism a reusit sa cumpere imobilul. Nicolae Gui, noul proprietar al cladirii, a declarat ca lucrarile la viitorul hotel, care se vor ridica la peste un milion de lei noi, vor demara in luna septembrie si vor fi finalizate in maximum trei ani, in functie de posibilitatile materiale. „Am ales aceasta locatie pentru ca vadul comercial este extraordinar de bun. In plus, privelistea este extraordinara, iar viitorul hotel va fi amplasat aproape de gara si de centrul localitatii. Un hotel amplasat la intrarea in Petrosani este binevenit, mai ales ca imaginea fostului camin era deplorabila“, a spus Gui. Omul de afaceri, care mai are doua complexe turistice in Valea Jiului, a mai spus ca viitorul zonei va fi turismul, avind in vedere intentia autoritatilor locale de transformare a municipiului Petrosani in statiune turistica de interes national. (D.M.)


Accident pe trecerea de pietoni


O femeie din Craiova a fost la un pas de moarte dupa ce a fost lovita de o masina in timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. Ieri, Gheorghita Dumitrescu, de 51 ani, s-a angajat sa traverseze bulevardul Dacia prin locul special amenajat. Semaforul pietonal arata culoarea verde. Din primele cercetari ale politistilor a rezultat ca, in timp ce se afla pe trecerea de pietoni, femeia a fost accidentata grav de un Matiz, condus de Silviu-Ionel Predoi, de 29 de ani, din comuna Scrioastea, judetul Teleorman. Soferul venea de pe strada Bariera Vilcii si a virat dreapta, pe bulevardul Dacia, ignorind culoarea rosie a semaforului. Lui Silviu Predoi i-a fost ridicat permisul de conducere si, in functie de cite zile de spitalizare va avea nevoie femeia, se va stabili si ce pedeapsa i se va aplica.


invatamintul liceal


Conducerea ISJ Dolj a dispus revizuirea incadrarilor in invatamintul liceal pentru anul scolar 2005-2006, din cauza nerealizarii planului de scolarizare. Mihaela Jianu, inspector cu evidenta si miscarea personalului didactic, spune ca, in urma admiterii computerizate, la 12 licee din Craiova si din judet au ramas 20 de clase neocupate. Aceasta explica nu numai consecintele, ci inclusiv demersurile conducerii ISJ Dolj, astfel incit nici un cadru didactic calificat titular sa nu ramina in afara sistemului de invatamint. „Vor fi restringeri partiale sau totale de activitate. Vor disparea inclusiv orele care initial a fost comunicat ca fiind vacante. De asemenea, vor disparea catedre pe care unii profesori au avut continuitate la propunerea unitatilor scolare respective ori se va diminua numarul de ore“, a spus Mihaela Jianu. Conducerea inspectoratului doljean precizeaza ca la nivelul municipiului Craiova, cit si la nivelul judetului exista posibilitati de solutionare pentru toate cadrele didactice titulare in invatamint. Mihaela Jianu a confirmat acest lucru si a spus ca revizuirea catedrelor se va face dupa 15 august. (C.I.)


Institutiile mehedintene, invitate de Ziua Marinei


Liga Navala Româna (LNR), filiala Drobeta Turnu Severin, lanseaza invitatii severinenilor pentru 15 august, de Ziua Marinei. Printre invitati se numara Prefectura Mehedinti, consiliul judetean, Episcopia Severinului si Strehaiei, SC Severnav SA, Inspectoratul Judetean de Politie, Apele Române Drobeta Turnu Severin, Universitatea din Craiova – IMSTDT Drobeta Turnu Severin, Vama Port Drobeta Turnu Severin, SCNFR Drobeta etc.


Programul va incepe la ora 10.00, cu deschiderea oficiala, urmat de discursul privind activitatea marinareasca, slujba religioasa, depunerea de coroane la Monumentul Eroilor marinari, jocuri marinaresti. Programul se va incheia cu un moment artistic sustinut de Ansamblul „Izvorasul“. (A.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS