16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePastorita de Solomon, primaria siluieste legea

Pastorita de Solomon, primaria siluieste legea

• „Un reprezentant al Agentiei pentru Protectia Mediului a fost pe teren si a dispus ca lucrarile de la Universitate trebuie stopate“ • Spatiile verzi din curtea Spitalului de Neuropsihiatrie vor deveni noua locatie a tarabelor florareselor de pe Calea Bucuresti


Actiunile demarate de primarie luna aceasta in scopul modernizarii centrului Craiovei sint considerate nelegale de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj. Fintina de la Universitate nu a primit pina in prezent avizul APM, unul dintre elementele de baza pentru obtinerea autorizatiei de construire.


Pe lista „neagra“ a modernizarilor facute de primarie a fost inclusa in aceasta saptamina si distrugerea altor spatii verzi din Craiova. Si cum parcarile sint o adevarata problema a cetatenilor urbei, primarul Solomon pare sa fi gasit si pentru acestea o solutie. In acest sens, trotuarele din zona Calea Bucuresti, „suficient de largi“ pentru trecatori, au fost micsorate pentru a oferi spatii viitoarelor locuri de parcare. Copacii au fost frumos imprejmuiti de impozante ronduri de ciment, pentru a fi folositi drept delimitari ale spatiilor de parcare. Iar cum modernizarea cere sacrificii, primaria a gasit rezolvarea, trasformind zonele verzi, depasite de timp, in spatii „betonate“. „Norocul“ craiovenilor conservatori este insa edilul-sef al Craiovei, un om modern, care s-a inspirat probabil din cele vazute in vizitele efectuate in diverse orase ale lumii. Din pacate, socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu cea din tirg, primarul Craiovei aflind ca lucrarile atit de mediatizate au fost realizate ilegal.


Demolarile – fara autorizatia de mediu


Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Dolj au constatat ca municipalitatea nu detine autorizatia de mediului si, implicit, autorizatia de construire. Conform certificatului de urbanism nr. 1.911 din 30.06.2005, prin proiectul nr. 5.552/2005 intocmit de SC PROIECT Craiova SA, se propune refunctionalizarea si repararea parcarilor adiacente zonei Calea Bucuresti, zonei centrale delimitate de Calea Bucuresti si strada Fratii Golesti – strada A.I. Cuza – bulevardul Carol I, si zonei strada Pinului si de reparare a sistemului rutier si pietonal in vederea fluidizarii circulatiei pe strada Aries, intre strada A.I. Cuza si strada Imparatul Traian, pe strada Fratii Golesti, si intre strazile Oltet si Traian Demeterescu. Pentru a valida proiectul, in vederea obtinerii autorizatiei de construire, pe spatele certificatului de urbanism trebuie bifate avizele si acordurile care trebuie obtinute. In scopul obtinerii fiselor tehnice necesare emiterii acordului unic, Primaria Craiova a solicitat urmatoarele avize pentru utilitatile urbane si infrastructura: alimentare cu apa, alimentare cu energie electrica, gaze naturale, salubritate, canalizare, alimentare cu energie termica, telefonie. Pe linga acestea, a solicitat avizul si acordul APM. In urmatoarea etapa, Primaria Craiova urma sa depuna memorii tehnice la fiecare unitate de la care solicitase aprobari prin certificatul de urbanism. Fara aceste aprobari, nu poate fi obtinut acest certificat, cu atit mai putin autorizatia de construire pentru demararea lucrarilor.


Pe 27 iulie 2005, Primaria Craiova a depus fisele tehnice la APM Dolj, in vederea obtinerii acordului de mediu. Conform declaratiei conducerii APM, 30 de zile, termenul legal care trebuie sa treaca pina la obtinerea unui raspuns, primaria nu avea dreptul sa demareze lucrarile.


Dupa ce a analizat cererea, APM a trimis primariei municipiului adresa nr. 230/2005, in care se specifica: „Urmare a solicitarii dumneavoastra referitor la „Lucrari de reparare cai de comunicatie“ – Certificat de urbanism nr. 1.911/30 iunie 2005, pentru obtinerea fisei tehnice in vederea emiterii acordului unic pentru obtinerea acordului de mediu, este necesar sa completati documentatia in conformitate cu prevederile Ord. nr. 860/2002, art. 12, al. 2 si anume: memoriu de prezentare a proiectului, continind descrierea acestuia si informatii din care sa rezulte date privind impactul asupra mediului; documente doveditoare ale informatiilor declarate in cerere si/sau fisa tehnica. Nu se primesc solicitari care nu contin atasate toate documentele specificate mai sus, conform art. 12, al. 4 ale aceluiasi ordin“.


Monica Mateescu, directoarea APM Dolj, a precizat: „Un reprezentant al nostru a fost pe teren si, constatind ca sint incalcate normele legale, a anuntat autoritatea locala ca lucrarile de la Universitate trebuie stopate. Primaria se pare ca nu a tinut cont de parerea noastra, deoarece a continuat lucrarile. Vom sesiza Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Dolj, care va dispune masurile legale ce trebuie luate impotriva primariei“.


Reprezentantii agentiei sint constienti ca, desi demolarile au fost realizate fara acordul lor, zona nu mai poate fi amenajata conform vechiului proiect, fiind necesara gasirea unui compromis.


Contactat telefonic pentru a-si exprima punctul de vedere in legatura cu acuzatiile aduse de Agentia pentru Protectia Mediului Dolj, primarul Solomon a declarat: „Bine, sa faca ce vor!“, dupa care a inchis telefonul.


Solomon nu este de acord cu amplasarea „baracii“ pe spatiul verde


Dupa ce spatiile verzi au fost defrisate la comanda primariei, pentru modernizarea orasului, primarul si-a aratat nemultumirea in legatura cu actiunile initiate de Agentia pentru Protectia Mediului Dolj. Motivul disputei l-a constituit amplasarea unei statii de masurare a calitatii aerului pe zona verde din spatele blocului in care locuieste. „Doljul, alaturi de Cluj si de Iasi, a beneficiat in acest an de implementarea proiectului «Imbunatatirea retelei nationale de monitorizare a calitatii aerului». In Craiova au fost deja montate patru statii care masoara emisiile din trafic si activitatile industriale in zonele: Casa Stiintei si Tehnicii, parcarea primariei, Piata Centrala si Isalnita. In functie de gradul de poluare a aerului, la nivel national s-au stabilit cinci puncte in care vor fi amplasate statiile, ultima urmind sa fie adusa la sfirsitul lunii august. Specialistii au decis ca doua dintre statii sa fie amplasate in spatele primarie si pe Calea Bucuresti“, a continuat Monica Mateescu.


Pe linga acestea, urmeaza sa mai fie instalate si doua panouri de afisaj pentru exterior si pentru interior, care arata datele inregistrate. Primaria si-a dat acceptul in acest scop, conform Hotaririi nr. 145 din 2005, prin care terenurile erau concesionate pe o durata de zece ani, agentia achitind lunar o taxa de aproximativ un milion de lei. Mare a fost surpriza reprezentantilor agentiei cind Solomon si-a aratat nemultumirea in legatura cu pozitionarea „baracii“ chiar pe spatiul verde din spatele locuintei sale.


Primaria a trecut la defrisarea zonei verzi din curtea Spitalului de Neuropsihiatrie


Inca de la primele ore ale diminetii de ieri, primaria a dispus amenajarea unui spatiu adecvat pentru vinzarea florilor din zona Rotonda. Si cum curtea Spitalului de Neuropsihiatrie, situat peste strada, este destul de incapatoare, alesii locali au cazut la intelegere cu conducerea institutiei, sa mute acolo tarabele. In jurul orei 13.00, la locul cu pricina se mai afla un singur muncitor, inconjurat de uneltele de lucru, oprit din activitate de sefii lui. „Ne-au spus sa sapam 60 de metri lungime pe spatiul verde, in curtea spitalului, sa facem santuri si sa mutam gardurile cu cinci metri in spate. Dupa citeva ore, si-au schimbat planurile si au zis sa sapam numai 46 de metri. Nici noi nu mai intelegem ce vor! Apoi au luat alta decizie, spunindu-ne sa ne oprim din lucru pina miine (azi – n.r.)“, a povestit nedumerit muncitorul.


La fel de confuze erau si floraresele, care nu cunosteau locul unde o sa ajunga sa-si vinda florile. „Nu mai stim nici noi unde o sa ne mute. Azi ne spun una si miine se razgindesc. Mai bine ne-ar lasa aici, unde vindem de mult timp. S-au obisnuit si clientii cu noi. Am auzit ca ne-ar muta in curtea spitalului. Am vazut chiar ca s-au apucat sa dea gardurile la o parte, dar nu stiu ce mai fac, ca s-au oprit“, a spus Mariana Traian, florareasa.


Nu am aflat inca daca actiunea intreprinsa de primarie in zona Rotonda beneficiaza de toate autorizatiile, tinind cont de faptul ca este vorba despre spatiul verde din curtea unei institutii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII