14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIordanianul Zureigat mai are un dosar penal

Iordanianul Zureigat mai are un dosar penal

In timp ce politistii bucuresteni lucreaza non-stop pentru a-l infunda, celebrul afacerist iordanian Mahmoud Zureigat, cercetat in mai multe cauze penale, sta de aproape un an in strainatate. Fara sa-i pese de acuzatiile care se tot string pe numele sau, barbatul a fugit anul trecut din România in timp ce era dat in consemn la frontiera. Ieri, Serviciul de Investigare a Fraudelor din Politia Capitalei a inceput urmarirea penala impotriva afaceristului, suspectindu-l si de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.


De aceasta data, Zureigat, de 42 de ani, asociat unic si administrator la SC „Z United Company“ SRL, cu sediul in sectorul 2, este acuzat ca s-a implicat intr-o afacere cu ordine de compensare tip CFR din care s-a ales cu un profit ilegal de peste opt miliarde de lei vechi. Anchetatorii spun ca a lucrat organizat, ajutat de Dumitru Tohaneanu, de 45 de ani, partener mai vechi de ilegalitati, director executiv la societatea amintita. Ei au initiat doua circuite de compensare cu ordine tip CFR in lunile aprilie si mai 2004, in valoare totala de 8,1 miliarde lei vechi, contravaloarea acestora fiind incasata integral de compania respectiva. Politistii care au investigat cazul ne-au precizat ca cei doi s-au folosit de inscrisuri false pentru realizarea operatiunii, astfel incit o firma din localitatea Salistea de Sus, judetul Maramures, nu a incasat contravaloarea acestor ordine de compensare. Desi este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, este mai mult ca sigur faptul ca Zureigat nu va mai aparea vreodata in România pentru a raspunde penal. Partenerul sau de afaceri se face vinovat de complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata si este cercetat in stare de libertate.


Tun de 40 de miliarde de lei vechi


Dat in urmarire generala, pe 30 iulie 2004, sub acuzatiile de inselaciune si evaziune fiscala, iordanianul era cautat pentru un tun de 40 de miliarde de lei vechi din afaceri cu otel-beton. Iordanianul nu se afla la prima fapta de acest gen, el avind si un proces pe rol la Tribunalul Judetean Dolj. Zureigat a stat un an in arest, la Craiova, fiind eliberat in septembrie 2003. Atunci se ocupase de „afaceri“ cu produse farmaceutice. Insa, dupa ce a fost eliberat, a luat-o de la inceput. Ajutat de Dumitru Tohaneanu si Mihaela Sima, acesta a luat marfa de 33 de miliarde lei, de la „Mechel Trading Romania“ SRL, concern rusesc de care apartineau Combinatul de Oteluri Speciale Tirgoviste si Industria Sirmei Cimpia Turzii. Tot prin intermediul firmei „Z United Company“ SRL, pe care a preluat-o de la un mongol, iordanianul a luat marfa de la un depozit din Bucuresti al societatii „Mechel Trading“, achitind-o cu cecuri fara acoperire.


Anchetatorii au descoperit ca firma lui Zureigat avea la BNR 25 de incidente bancare, in valoare totala de 40 de miliarde de lei vechi. Mahmoud Zureigat, care figureaza cu domiciliul legal in strada G-ral Berthelot nr. 50, acolo unde, de fapt, se afla restaurantul „La Jean“, se pare ca este de mult in Iordania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS