21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAbsolventii de Litere ocolesc scolile de la tara

Absolventii de Litere ocolesc scolile de la tara

Bataie pe posturile de educator si invatator si o cerere mult prea mica pentru posturile de limba româna sau de limbi straine. Aceasta a fost nota in care, ieri, in cantina Grupului Scolar Industrial Metalurgic Slatina, s-a desfasurat sedinta publica de repartizare a posturilor si a catedrelor vacante. Daca posturile de educator si invatator au fost putine, dar le-au convenit celor prezenti in sala, la „spartul tirgului“ au ramas doar simplii spectatori. Cele 14 posturi de educator s-au ocupat, cu o exceptie – postul de la Colegiul National „Ionita Asan“ din Caracal, pentru care este necesar un atestat pentru invatamintul „step-by-step“. Nu putine au fost cazurile in care inclusiv baietii s-au dat in vint dupa aceste posturi, iar un candidat chiar a reusit sa obtina unul. Nici pentru cele patru posturi de invatator nu s-a dus lipsa de solicitanti. In schimb, la finalul sedintei, organizatorii au numarat 54 de posturi/catedre/ore vacante, deoarece cei prezenti s-au declarat nesatisfacuti de oferta ISJ Olt pentru limba româna si limbile franceza si engleza. Dintre cele 128 de posturi, aproape jumatate sint inca vacante si se vor scoate la concurs in urmatoarea etapa, de la inceputul lunii septembrie.


Nici un titular nu a renuntat la post


Prima sedinta publica de repartizare a posturilor si catedrelor libere a beneficiat de o participare numeroasa. Impinsi de curiozitate, in sala au venit si cei care abia astazi au sansa sa primeasca un post, fiind vorba de alte discipline. Sedinta a inceput cu transmiterea noutatilor primite de la minister. Celor care au primit in urma repartizarii computerizate un post li s-a oferit chiar ocazia sa renunte la el daca nu sint multumiti de scoala sau de localitatea unde ar trebui sa mearga din toamna. Numai ca perspectiva de a lua ce ramine, iar asta cu doar citeva zile inainte de debutul noului an scolar, n-a suris nimanui. Asa se face ca nici un titular nu a renuntat la post, in speranta ca se vor mai ivi momente in care sa faca schimb de post cu vreu coleg de suferinta.


Ordinea in care au avut dreptul sa solicite postul vacant a fost: concurs de titularizare in 2005 si media peste 5, concurs de titularizare in 2004 si media peste 5, concurs in 2003. Si asa a inceput tirguiala.


„De ce nu sint posturile pe lista?“


Multi dintre cei prezenti la sedinta publica au venit pur si simplu din curiozitate si convinsi ca mecanismul din anii trecuti va merge si in acest an ca uns. Asa ca, in lipsa unor posturi mai de soi, s-au trezit intrebind: „Dar postul de la scoala X de ce nu este pe lista, pentru ca stiu ca e liber?“. Pentru ca la ISJ nu s-a transmis informatia si nu exista nici un document in acest sens. Pe margine au curs comentariile, s-au facut strategii. Ocup eu un post, sa nu-l ia altcineva, iar daca tu nu reusesti sa-l iei pe cel care iti convine, ti-l cedez la momentul oportun. Si se pare ca manevra inca functioneaza. Cei rabdatori se vor prezenta la urmatoarea sedinta, cind vor veni si calificatii si necalificatii, dar vor aparea si posturi convenabile. Astazi, in acelasi loc, si tot cu incepere de la ora 10.00, se va desfasura sedinta publica de repartizare a posturilor pentru restul disciplinelor. Cei interesati pot alege din 280 de posturi/catedre/ore vacante, daca nota obtinuta la titularizare este una suficient de mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS