10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Nu uitati Basarabia!

Un grup de cetateni americani de origine româna, care au format Comitetul Româno-American pentru Basarabia, preocupati fiind de soarta tarii de origine si a românilor instrainati, a transmis mai multe memorii unor personalitati marcante, atit din tara, cit si din strainatate, in incercarea de a obtine sprijin pentru repararea injustitiei istorice provocate de Pactul Ribbentrop-Molotov. Convingerea Comitetului este ca nici un cetatean român nu poate ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. „Basarabia ne uneste pe toti in ginduri, aspiratii si simtiri. Comitetul nostru urmareste remedierea injustitiei istorice comise impotriva României prin Pactul Ribbentrop-Molotov si reafirma cu tarie dreptul legitim al tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru“, sustin semnatarii memoriilor. Considerind cu adevarat importanta aceasta initiativa, Gazeta de Sud va promova actiunile Comitetului Româno-American pentru Basarabia. Un prim pas in acest demers este reprezentat de publicarea memoriilor transmise de Comitet unei serii intregi de personalitati atit din tara, cit si din strainatate. Astfel, in numarul de azi, publicam memoriul adresat presedintelui Statelor Unite ale Americii, George W. Bush.


Domnule presedinte,


In numele celor doua milioane de cetateni americani de origine româna, dorim sa va felicitam pentru curajul si demnitatea de a fi condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, incheiat in 1939, in timpul vizitei dumneavoastra in Europa. De asemenea, dorim sa va felicitam pentru declaratia dumneavoastra facuta cu aceasta ocazie, potrivit careia Acordul de la Ialta reprezinta o mare nedreptate facuta natiunilor din Europa de Est. Dumneavoastra, domnule presedinte, ati spus ca „arestarea a milioane de persoane in centrul si estul Europei va ramâne in memoria noastra ca una dintre cele mai mari nedreptati din istorie“. Am fost miscati de afirmatiile dumneavoastra referitoare la aceasta problema. In calitate de cetateni americani loiali, sintem alaturi de dumneavoastra in aceste vremuri de grea incercare: razboiul impotriva terorii; tranzitia, la nivel global, spre democratie; precum si eforturile de a indrepta greselile trecutului.


Cu toate acestea, am fost intristati de faptul ca nu ati mentionat in discursul dumneavoastra si faptul ca, alaturi de alte trei tari baltice, si România a fost o victima a Pactului Ribbentrop-Molotov. In conformitate cu prevederile acestui act, in iunie 1940, armata sovietica a invadat, ocupat si anexat regiunile românesti Basarabia si Bucovina de Nord. La putin timp dupa anexare, Stalin a dezmembrat aceste regiuni, lansind o campanie sub semnul terorii pentru a sterge amprenta României in aceste zone. Apoi a infiintat Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. In ciuda protestelor in masa impotriva arestarilor postbelice, a deportarilor si relocalizarilor, pina in ziua de azi, locuitorii acestor regiuni au ramas de etnie româna. Dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, Moldova si-a declarat independenta. Pe fondul schimbarilor democratice recente din tara vecina, Ucraina, si al cresterii importantei României pentru Statele Unite, consideram ca America ar trebui sa ia in discutie o noua abordare a problemelor din aceasta zona a Europei. Actuala Republica Moldova reprezinta doar un vestigiu al trecutului. Lumea democratica nu il poate condamna pe Stalin si crimele sale fara a indrepta raul pe care el l-a cauzat si ale carui efecte sint inca vizibile.


In calitate de membri proeminenti ai Comunitatii Americano-Române, vrem sa aducem in atentia dumneavoastra declaratia intocmita de comitetul nostru, numita „Statele Unite, România si Moldova“, prezentata in cadrul Congresului American de catre congresmanul Jim Gibbons, reprezentant al statului Nevada, pe 26 martie 2004, si inclusa in „Inregistrarile Congresului – Extensii ale Declaratiilor“ (pp. E454-456). In aceasta declaratie sint cuprinse punctele de vedere ale celor mai multi dintre cetatenii americani de origine româna, care traiesc in prezent in Statele Unite.


Pe scurt, declaratia mentioneaza faptul ca reprezentantii comunitatii româno-americane saluta cu bucurie caderea dictaturii comuniste in România si Republica Moldova. Cu totii asteptam o revenire rapida la democratie in cele doua tari si o posibila reunificare a Republicii Moldova cu România, in speranta ca, impreuna, vor face parte din NATO si din Uniunea Europeana. In timp ce România a aderat deja la NATO si a fost invitata sa intre in Uniunea Europeana, Republica Moldova a abordat o directie opusa. Aceasta tara continua sa fie manipulata de structuri comuniste nereformate, in timp ce politicienii ei ramân sub influenta puternica a strategiei geopolitice a Federatiei Ruse. Ca rezultat, Republica Moldova a cazut din nou in miinile Partidului Comunist: economia ei se rezuma la abatoare, iar regiunea Transnistria a devenit un centru al traficului international de arme si al altor activitati ilicite, in timp ce populatia s-a cufundat in disperare.


In calitate de cetateni americani loiali, dorim sa promovam cele mai bune relatii intre Washington, Bucuresti si Chisinau. Convingerea noastra este ca cea mai buna solutie e sa acceptam ideea ca, in calitate de fosta regiune româneasca, singurul loc pentru Moldova este alaturi de România. Nu sintem in favoarea unei reunificari imediate sau a unei schimbari rapide in politica externa a Statelor Unite, dar sugeram ca opinia noastra sa fie luata in considerare. De asemenea, consideram ca un astfel de tel ar fi benefic pentru ambele tari, ar promova interesele de securitate americane in sud-estul Europei, ar continua sa intareasca prietenia fara rezerve a românilor pentru poporul american si ar sprijini Moldova sa scape de o sursa de probleme regionale.


Pentru implinirea acestui tel sintem gata sa acordam intreg sprijinul nostru pentru interesele tarii noastre de adoptie, Statele Unite, si ale tarilor noastre de origine, România si Moldova, precum si pentru pace si securitate in sud-estul Europei.


In incheiere, domnule presedinte, adaugam ca am aprecia un raspuns din partea dumneavoastra si am fi foarte recunoscatori daca ati acorda reprezentantilor Comitetului nostru o audienta.


Cu sinceritate, Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Doctor Nicholas Dima


Valentin V. Tepordei, Doctor Silviu Ziscovici


6 iunie 2005

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII