21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvalid fara adapost cerseste mila trecatorilor

Invalid fara adapost cerseste mila trecatorilor

Drama lui Nelu Sandi din Craiova este greu de imaginat. In urma cu sapte ani, la 45 de ani, a suferit un grav accident de tren, raminind fara piciorul drept. De atunci, nenorocirile s-au tinut lant de barbat. A ramas si fara adapost, casa parinteasca fiind vinduta de fratele sau. A fost aruncat fara mila in strada. Profitind de infirmitatea barbatului, traficantii de persoane l-au racolat cu scopul de a-l pune la cersit in strainatate. Respins de familie, hulit de autoritatile locale, barbatul a ajuns sa-si cistige piinea cersind un ban pentru traficanti in Anglia. Acum, intors in tara, cerseste in piete si doarme prin scarile blocurilor.


Nelu Sandi, de 52 de ani, este nascut in comuna doljeana Plesoi. Pe 20 august 1998, nenorocirea s-a abatut asupra lui. Incercind sa urce in trenul care se pusese in miscare, in gara Cernele, a alunecat de pe scara vagonului si piciorul drept i-a fost retezat de una dintre roti. Din acel moment, viata lui Nelu Sandi a capatat alt curs. Fara un picior, dupa luni de spitalizare, nu a mai putut continua sa lucreze la firma de constructii unde era angajat. Nu avea familie si nici o locuinta stabila in Craiova, iar casa parinteasca din comuna Plesoi a fost vinduta de fratele sau. Din acel moment a fost nevoit sa locuiasca pe strada. Barbatul povesteste ca a solicitat ajutor edililor municipiului Craiova, pentru a primi o locuinta, insa a fost refuzat neavind carte de identitate pe adresa din oras. A cerut atunci sprijinul autoritatilor din comuna Plesoi, dar nici de aici nu a primit ajutor.


Cu banii primiti din cersit in Anglia si-a platit proteza


Descumpanit, fara nici un sprijin, traind doar dintr-o indemnizatie de handicap, barbatul a fost racolat de traficantii de persoane, care au vazut in el o sursa de cistig. Profitind de handicapul fizic de care Sandi suferea, acestia l-au convins sa plece cu ei in strainatate. In luna februarie 1999, fiind racolat de un grup de traficanti de persoane, a fost dus in orasul belgian Anwerp. Acolo era pus sa cerseasca in statiile de metrou si la semafoarele centrale, cistigind zilnic sume frumusele. Locuia intr-o garsoniera inchiriata, impreuna cu un alt barbat invalid, Adrian Vaduva, adus din tara in luna aprilie. Erau supravegheati atent de oamenii traficantilor care zilnic treceau sa colecteze banii.


Pe 15 martie 2000, a trecut granita in Anglia, ascuns intr-un camion de marfa. Ajungind in orasul Birmingham, la indicatiile traficantilor de persoane, a declarat autoritatilor engleze ca se numeste Ion Preda. Documentele sale fusesera distruse intentionat pentru a obtine azil de emigrant in aceasta tara. Dupa demersurile necesare, a obtinut statut de emigrant in Anglia si i s-a acordat o locuinta si un venit social lunar. Aici a continuat sa cerseasca si vindea reviste de publicitate. Dovedindu-se recunoscatori pentru banii cistigati de barbat, traficantii i-au platit operatia prin care i-a fost pusa o proteza din lemn. Putindu-se deplasa mai usor, a inceput sa munceasca la o sera, unde sorta ceapa verde, mazare si fasole. Dar necazurile nu au incetat sa se abata asupra lui nea Nelu. Un român „smecher“, pe care il cunoscuse recent, i-a furat proteza, lasindu-l neajutorat. In aceasta situatie, cu micile economii pe care le facuse, si-a platit o noua proteza. „Stateam in statiile de metrou de dimineata si pina seara si cerseam. Oamenilor li se facea mila cind ma vedeau fara un picior asezat pe ciment. Stringeam zilnic sume frumusele. Dovedindu-se recunoscatori pentru banii cistigati, acestia mi-au platit operatia in urma careia mi-a fost pusa o proteza“, a povestit barbatul.


Scara unui bloc – adapostul unui barbat invalid


A revenit in tara in anul 2003. Doarme de atunci pe strazi si se intretine din pensia de invaliditate gradul II, in valoare de 1.400.000 de lei, bani pe care ii primeste la Primaria Plesoi.


Nu mai are nimic. Nici casa, nici familie, iar sanatatea este pe zi ce trece mai subreda. Traieste doar din amintiri, povestind celor care au bunavoita sa-l asculte despre lucrarile efectuate in perioada cind lucra.


Din toata avutia de o viata nu are decit un cintar si un radio intr-o sacosa. La intrarea in Piata Centrala din Craiova, Nelu Sandi poate fi zarit zilnic de catre trecatori.


„Imi este rusine sa intind mina si sa cer o piine. Am strins banut pe banut si am cumparat un cintar, oferind trecatorilor posibilitatea sa se cintareasca“, a mai spus nea Nelu.


Noaptea doarme in scara unui bloc din apropierea Pietei Centrale, iar dimineata se intoarce in locul in care multi craioveni s-au obisnuit sa-l intilneasca. In ciuda handicapului de care sufera, barbatul si-ar dori sa munceasca si sa aiba un adapost deasupra capului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU