11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate600 de miliarde de lei pentru noua fata a Slatinei

600 de miliarde de lei pentru noua fata a Slatinei

Parcari supraetajate si un centru vechi bun pentru promenada


Primaria Slatina doreste sa contracteze un imprumut bancar de 600 de miliarde de lei vechi pentru diferite lucrari edilitare prin care se urmareste infrumusetarea orasului si aducerea lui la standarde europene. Consilierii locali au votat in unanimitate pentru solicitarea imprumutului, zilele acestea urmind sa fie cerute oferte de la banci si sa fie facute publice conditiile Primariei Slatina, dupa care se va trece la semnarea contractului cu banca ce va fi aleasa de reprezentantii autoritatilor locale. Deoarece semnarea contractului se preconizeaza ca va fi realizata la inceputul toamnei, perioada toamna-iarna va fi folosita pentru organizarea licitatiilor pentru proiectarea si pentru construirea obiectivelor propuse, iar in primavara vor incepe lucrarile.


Retelele de alimentare cu apa si de canalizare vor costa 60 de miliarde


Dupa ce slatinenii s-au chinuit ani buni cu apa care le inunda strazile la fiecare ploaie, primaria a decis de curind sa faca investitii pentru rezolvarea acestei probleme. Lucrarile de realizare a retelei de alimentare cu apa si de reabilitare a celei existente cuprind urmatoarele strazi: Alice Botez – alimentare cu apa potabila; Prelungirea Tunari – alimentare cu apa potabila; Ionascu si 13 Decembrie – reabilitare retea apa potabila; Caloianca si Malul Livezi – reabilitare retea apa potabila; Varianta Oituz – reabilitare retea apa potabila; b-dul A.I.Cuza (zona blocurilor D8 – D20) – reabilitare retea apa potabila. Pentru realizarea retelei de canalizare sau reabilitarea celei existente au fost programate strazile: Salcimului, Banului, 1 Decembrie, Zorleasca, Alice Botez, Minastirii, Prelungirea Pitesti, Elena Doamna – extindere, precum si strazile: Garofitei, Crizantemei, Ecaterina Teodoroiu, Vailor (blocurile 8, 11, 32 si 34), Strehareti, Andrei, Fratii Buzesti, Ionascu – reabilitare sistem de canalizare. Pentru realizarea proiectarii acestor obiective s-au alocat 1,9 miliarde de lei.


Va fi reabilitata si reteaua stradala


Desi au fost voci care i-au acuzat pe edili de protejarea propriilor afaceri prin initierea lucrarilor de refacere a trotuarelor de pe arterele principale, majoritatea slatinenilor sint multumiti ca vor scapa de gropile din trotuare si din carosabil, cerind in acelasi timp licitatii corecte si cheltuirea judicioasa a banului public. Pentru lucrari de reabilitare a retelei stradale – covoare asfaltice simple si betonari – sint programate strazile: Minastirii, Elena Doamna, Textilistului, Tunari (zona Unitatii Militare), Prelungirea Tunari (Scoala generala „G. Poboran“ si segmentul dintre str. Tunari si str. Primaverii), Aleea Muncii, Vailor, Popa Sapca, Arcului, Banului, Cuza Voda, Aleea Oltului, Ionascu, Victoriei si Trandafirilor, Aleea Infratirii, Plevnei, Basarabilor (zona blocului 5ABC), Poenii, Pitesti si Constantin Brâncoveanu. Pentru proiectarea acestor lucrari se vor cheltui doua miliarde de lei.


Retea de iluminat public de 20 de miliarde


Consiliul local a aprobat infiintarea Serviciului de Iluminat Public, iar posturile au fost scoase la concurs. Din imprumutul de 600 de miliarde pe care primaria doreste sa-l obtina, 20 de miliarde vor fi investiti in reteaua de iluminat public, care va cuprinde: zona dintre str. Piata Garii, b-dul A.I. Cuza si str. Ecaterina Teodoroiu; zona dintre str. Cireasov, str. Crisan si str. Primaverii; zona dintre str. Cuza Voda si str. Vailor; zona dintre str. Cornisei si str. Crisan; zona dintre str. Libertatii, str. Unirii si str. Primaverii; zona dintre str. Arcului, b-dul A.I. Cuza, str. Primaverii si str. Minastirii; zona Policlinica Veche; zona str. Trandafirilor, Scoala generala nr. 5; zona str. Victoria; zona str. Pacii; zona str. Aleea Florilor; zona dintre str. Arinului, str. Sergent major Constantin Dorobantu, str. Basarabilor si Centura Basarabilor; zona cartier Basarabi Strand; zona str. Dinu Lipatti; zona str. Nicolae Titulescu etc.


Construirea si imbunatatirea locuintelor – 158 de miliarde


O parte dintre cei care au solicitat autoritatilor o locuinta se vor putea muta in noile imobile dupa finalizarea investitiilor. Primaria va cheltui pentru construirea de locuinte 158 de miliarde de lei. 74 de miliarde vor fi folosite pentru constituirea capitalului social la Imobiliare Consloc, 24 de miliarde pentru amenajarea de locuinte sociale in caminele unitatilor de invatamint, iar 60 de miliarde pentru reabilitarea fatadelor si mansardarea blocurilor de locuit. Pentru amenajarea parcarilor etajate, consiliul local va cheltui alte 28 de miliarde.


Bani pentru liceele ocolite in ultimii ani


Unitatile scolare care in ultimii ani s-au luptat sa faca reparatii cu bani obtinuti din sponsorizari vor primi de la autoritatile locale sumele necesare pentru finalizarea lucrarilor. Colegiul National „Radu Greceanu“ va primi cinci miliarde pentru reparatii capitale, reabilitarea amfiteatrului si imprejmuirea liceului, Liceul cu Program Sportiv va primi patru miliarde pentru reabilitarea termica si reparatii, la fel si Colegiul National „Ion Minulescu“ (cinci miliarde) si Scoala generala „Constantin Brâncoveanu“ (trei miliarde), Scoala generala nr. 3 va primi suma necesara pentru finalizarea lucrarilor la sala de sport, iar Colegiului National Agricol „Carol I“ i se vor repartiza patru miliarde pentru reabilitare termica si reparatii. De asemenea, au fost alocate cite 4,5 miliarde de lei pentru amenajarea terenurilor de sport ale urmatoarelor unitati de invatamint: Liceul cu Program Sportiv, Colegiul „P.S. Aurelian“, Scoala generala „Eugen Ionescu“ si Scoala generala „George Poboran“.


Club pentru pensionari, expo parc, parc acvatic


Autoritatile locale intentioneaza sa ofere cetatenilor mai multe posibilitati pentru petrecerea timpului liber. Centrul civic va fi construit pe actuala strada Independentei, iar zona care face legatura intre orasul vechi si centrul nou va deveni parc expo, investitia costind 50 de miliarde de lei. Parcul „Pitesti“ va fi amenajat contra sumei de patru miliarde, parcul acvatic va costa 50 de miliarde, iar fintinile arteziene – 25 de miliarde. Vor mai fi construite un club al pensionarilor, care va costa trei miliarde de lei, si doua bai comunale. Nu a fost stabilita inca locatia noului teatru, in prezent municipalitatea aflindu-se in negocieri cu doi proprietari de terenuri. In schimb, edilii stiu cum va arata Gradina Zoologica dupa lucrarile de modernizare. Vor disparea gratiile, custile urmind sa fie inlocuite cu tarcuri, iar pentru animalele periculoase se va opta pentru amenajari de tip grota sau cu geamuri despartitoare.


Centrul vechi va fi redat slatinenilor amatori de plimbari


Cladirile de patrimoniu din partea de jos a orasului, care constituie centrul vechi, urmeaza sa fie renovate. Pentru ca proprietarii imobilelor nu au avut niciodata suficienti bani, renovarea se va face pe cheltuiala Primariei Slatina, urmind ca sumele sa fie rambursate de catre acestia in rate. Centrul vechi va deveni, conform proiectului, un veritabil centru de promenada, asemanator strazilor dominate de cladiri vechi si pline de cafenele din orasele europene. „Noi am gindit revopsirea in culori vii a cladirilor, respectind desigur arhitectura acestora“, a spus primarul Darius Vilcov. Prima masura luata a fost interzicerea circulatiei autovehiculelor pe strada Lipscani, urmind ca o serie de anexe ridicate in ultimii ani, care nu se incadreaza in arhitectura zonei, sa dispara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS