15.3 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCirciuma, loc de birfa

Circiuma, loc de birfa

Circiuma din satul Covei reprezinta, ca peste tot, locul de intilnire al barbatilor satului. Aici se analizeaza problemele cotidiene care coplesesc sateanul, dar si lucruri mai serioase, cum ar fi politica sau nevoile satului.


• Pe ordinea de zi a discutiilor este un intreprinzator italian caruia i-au incredintat pamintul in arenda. Acesta se obliga prin contract sa le dea oamenilor al caror pamint il cultiva 30% din productie. De doi ani, nu au mai primit nimic in schimbul pamintului arendat, nici macar paiele ramase in urma treieratului. Anul acesta, italianul nu a mai cultivat nimic pe terenurile oamenilor. „Pe timpul lui Ceausescu si aici, in circiuma, crestea porumb. Acum, unde te uiti vezi numai pirloage“, a spus Petre Dobre, un batrin din sat. „Anul acesta cred ca nu vedem nici 30% paie, ca nu a cultivat italianu’ asta nimic“, s-au plins oamenii. Au inceput deja sa rezilieze contractul cu italianul, dar nu vad in acest lucru o solutie, pentru ca majoritatea satenilor din Covei sint batrini si nu-si pot munci singuri pamintul.


• Linga halba de bere, batrinii din Covei vorbesc ca primarul comunei profita de faptul ca oamenii care beneficiaza de ajutorul social trebuie sa presteze un numar de ore de munca in folosul colectivitatii. Acesta ii pune sa munceasca pentru el si pentru consilierii locali, in timp ce sint platiti din banii comunei.


•Oamenii din Covei sint tare suparati pe primarul comunei lor. Au adunat din putinul pe care l-au avut ajutoare pentru sinistrati, stringind citeva tone de griu , ceva ulei, orez, haine si bani. „De doua saptamini stau produsele in caminul cultural si nu a gasit primarul o masina sa le duca la sinistrati. Am dat si eu un sac de griu, ca au oamenii nevoie, dar cred ca acolo o sa putrezeasca“, a spus un satean nemultumit.


• Cind se apuca sa vorbeasca, satenii din Covei sint greu de oprit. Alta problema care ii framinta este cea a lipsei medicului si postului de politie din sat. „Politistul de la sectia din Afumati nu trece cu lunile pe la noi. Cind vine, ne intreba pe noi cine a facut cutare lucru si daca nu stim nu face nimic. Doctorul vine mai des ca sintem majoritatea batrini in sat“, a spus Petre Dobre, zis Qinta. „Primarul asta nu a facut nimic de cind e la primarie. Ne ia ochii cu citeva masini de piatra aruncate pe drum. In rest nimic“, a adaugat acesta.


• Gurile rele spun ca cei aproximativ zece copii din Covei care trebuie sa ajunga la scoala in Boureni sint neglijati de primar pentru ca nu le asigura transportul. Acestia primesc lunar cite 200.000 pentru transport, bani care intra in buzunarul sotului unei invatatoare care ii ia cu masina dupa ce isi duce sotia la scoala. „Cica face munca voluntara, dar le ia banii in fiecare luna. Ii baga cite zece in Dacia lui si ii duce si ii aduce de la scoala cind are timp. Daca sotia isi termina treaba la ora 12.00, atunci ii ia si pe copii, chiar daca mai au ore“, au declarat satenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS