24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTichetele de masa ar putea fi inlocuite cu carduri electronice

Tichetele de masa ar putea fi inlocuite cu carduri electronice

Inlocuirea bonurilor valorice cu suportul electronic ar dinamita o afacere de sute de miliarde de lei


Afacerea tichetelor de masa este una deosebit de profitabila pentru firmele care le tiparesc si le distribuie, in prezent, agentilor economici pentru angajatii acestora. Profitul este foarte mare, ca si comisioanele percepute de aceste firme, iar rentabilitatea financiara ajunge, in unele cazuri, pina la 375 la suta. Exista, insa, si o parte nemultumita de aceasta afacere: o parte a patronilor, care considera ca pierd sume importante de bani prin tichetele de masa oferite salariatilor. Uniunea Nationala a Patronatului Român (UNPR) a propus spre dezbatere partidelor parlamentare si Guvernului României un proiect de lege pentru introducerea pe piata a sistemului de carduri electronice de masa. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, inlocuirea tichetelor de masa cu cardurile electronice (similare celor pentru salarii) are ca principale avantaje asigurarea transparentei, a unui control mai strict asupra banilor si permite economisirea a pina la 70 de milioane de euro prin eliminarea comisioanelor platite de agentii economici la rascumpararea tichetelor.


„Fata de legea in vigoare, proiectul UNPR aduce citeva propuneri menite sa asigure reguli mai stricte in acordarea acestor facilitati. UNPR propune deducerea cheltuielilor cu cardurile de masa din impozitul pe profit. De asemenea, institutiile bugetare si societatile de stat care nu realizeaza profit nu vor putea acorda carduri de masa decit prin emiterea unei hotariri de guvern in acest sens. Proiectul UNPR prevede interzicerea comercializarii de bauturi alcoolice si de tigari pe baza cardurilor de masa. Nu in ultimul rind, se elimina obligativitatea consumarii cardurilor de masa in interval de o luna si extinde aceasta perioada pe termen nelimitat“, se arata intr-un comunicat al patronatului.


Printre alte avantaje cu care organizatia patronala vrea sa-si „vinda“ proiectul de lege mai sint invocate unele precum faptul ca fiecare societate care acorda angajatilor carduri de masa va putea lucra cu banca la care are deschise conturi sau in functie de oferta, in acest fel, alegerea furnizorului nemaifiind stabilita, ca pina in prezent, prin consens intre angajator si sindicat, ci dictata de regulile concurentei si de piata cardurilor, eliminarea costurilor de tiparire a tichetelor de masa, eliminarea comisioanelor de rascumparare care ajung in prezent pina la opt la suta din valoarea tichetelor de masa, precum si o dezvoltare a retelei de cititoare de carduri (POS-uri). Nu de aceeasi parere sint, insa, firmele care tiparesc si distribuie tichetele de masa, pentru care aprobarea unui astfel de proiect ar insemna disparitia de pe piata.


Schimbarea hirtiilor cu plasticul, foarte complicata


In acest moment, inlocuirea tichetelor de masa cu carduri electronice ar fi foarte complicata, considera Kati Ionescu, asistent manager in cadrul SC Hungastro SA, una dintre cele mai mari firme de distributie a tichetelor de masa. „Stiu ca s-a discutat mult pe aceasta tema, din nefericire noi, cei implicati direct, nu avem prea multe detalii. Au cerut foarte multe societati inlocuirea tichetelor de masa cu carduri electronice. Acest sistem exista si in Occident si poate ca firmele ar fi pregatite si la noi pentru o asemenea schimbare, insa marea problema ramine mentalitatea salariatilor“, a precizat Kati Ionescu.


Reprezentantul Hungastro a mai atras atentia asupra faptului ca si in zonele rurale exista foarte multi salariati, si ca obisnuirea acestora cu cardurile ar putea fi o problema, ca si impunerea cumpararii de POS-uri proprietarilor de magazine alimentare din provincie. „Ginditi-va si la orasele mari, de exemplu in Bucuresti, cit la suta dintre salariatii care au carduri de salarii merg cu acestea la cumparaturi? Atunci ce sa mai vorbim in provincie“, a precizat Ionescu.


 Principalii indicatori financiari ai firmelor furnizoare de tichete de masa


Nume firma Cifra Profit net Rentabilitate de afaceri financiara


Sodexho Pass Romania 573.928.603 mii ROL 400.042.481 mii ROL 81,8%


ACCOR Services 731.561.887 mii ROL 570.010.306 mii ROL 97,05%


HUNGASTRO SA 162.780.950 mii ROL 113.586.438 mii ROL 375%


IFC 36.020.210 mii ROL 11.329.971 mii ROL 48,8%

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS