5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte stiri

Bugetul Regiei de Termoficare a fost suplimentat


Regia de Termoficare Craiova a primit din partea guvernului inca 20 de miliarde de lei, pentru modernizarea centralelor termice. Aceasta suma se adauga celor 70 de miliarde de lei care au fost primite la inceputul anului, pentru acelasi domeniu. Banii au fost deja virati, Directia Finantelor Publice Dolj trimitind o instiintare catre Primaria Craiova. Investitiile urmeaza, conform raportului stabilit de specialisti, sa reduca valoarea facturilor la intretinere. Conducerea regiei spera ca in acest mod sa recupereze, inainte de inceperea sezonului rece, cea mai mare parte dintre datoriile consumatorilor. Sumele primite au fost defalcate, pentru trimestrul trei alocindu-se cinci miliarde de lei, iar pentru trimestrul patru 15 miliarde de lei. Acestea nu pot fi insa folosite in alt scop decit cel pentru care s-a facut cererea, regia neputind cu sumele respective sa isi achite din datoriile pe care le are. (R.M.)


Lucrarile de canalizare vor fi demarate luna aceasta


Inceperea lucrarilor de canalizare in Craiova, pe baza programului ISPA, a fost stabilita pe 12 august. Autoritatile locale anuntasera, in prima faza, data de 2 septembrie, insa organizarea evenimentului a fost pusa la punct mai devreme. Cartierele Brestei si Catargiu sint cele care vor beneficia de implementarea programului. La desfasurarea evenimentului vor fi invitati ambasadorul Austriei in România, dar si oficialitati din capitala. Craiovenii care locuiesc in zonele amintite nu vor putea beneficia insa prea curind de sistemul de canalizare, constructia acestuia urmind sa dureze mai mult timp. (R.M.)


CJ Dolj ar putea pierde sumele destinate infrastructurii


Consiliul Judetean (CJ) Dolj a gasit modul in care sa intrebuinteze banii alocati de guvern pentru refacerea infrastructurii. Cele 58 de miliarde de lei vor fi utilizate pentru amenajarea a zece drumuri judetene, patru poduri, opt podete si 11 drumuri comunale. Acestea fac parte din categoria celor care au fost distruse in urma viiturilor din iulie. Reprezentantii CJ Dolj nu stiu daca suma virata catre judet pentru acoperirea pagubelor va putea fi utilizata si in 2006. Ion Prioteasa, presedintele consiliului, a subliniat ca trebuie sa discute cu prefectul pentru a cunoaste toate amanuntele in legatura cu cheltuirea banilor. Conform informatiilor primite, realizarea proiectului, a studiului de fezabilitate, dar si executia dureaza mai mult timp. Din acest motiv, in urma calculelor realizate, termenul pentru demararea lucrarilor ar fi decembrie, perioada in care firmele de constructii isi intrerup activitatea. In aceasta situatie, banii primiti s-ar putea duce pe apa simbetei, daca guvernul nu va fi de acord cu redistribuirea lor. (R.M.)


Locuitorii din comunele doljene ii ajuta pe sinistrati


Cetatenii din mai multe localitati ale judetului Dolj s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe confratii din localitatile calamitate in urma inundatiilor din iulie. Astfel, sensibilizati de tragedia oamenilor, locuitorii comunei Tuglui au donat satului Motoci, comuna Mischii, cinci tone de griu si 135 de litri de ulei. Tot in comuna Mischii au ajuns si cele 3,5 tone de griu si porumb donate de cetatenii din comuna Intorsura. Sinistratii din comuna Murgasi au primit ajutoarele venite din partea comunelor Daneti si Dobrotesti, constind in 35 de tone de griu, porumb si faina si 50 de litri de ulei. In satul Picaturi au ajuns inca opt tone de griu donate de oamenii de bine din comuna Virvoru de Jos. Toate ajutoarele colectate au fost oferite de catre autoritati fiecarei familii in parte, pentru a evita distribuirea inegala a acestora. (C.B.)


Vizita sindicatului Solidarnost in Gorj


16 membri ai sindicatului Solidarnost, Comisia pentru Carbune Brun si Energie, se afla in aceste zile in Gorj, la invitatia Uniunii Sindicale Mine – Energie Jilt. Gazdele sindicalistilor polonezi, presedintele Uniunii Sindicale, Ion Ruset, impreuna cu Adrian Marciuc, Vasile Geamanu, Eugen Iovan si Marin Zamfir i-au invitat pe oaspeti sa participe la simpozionul „Dialogul Social in Procesul de Restructurare a Sectorului Minier si Energetic in Europa de Est“. Desfasurarea acestui simpozion se face in doua etape si cuprinde perioada 1-8 august. In prima parte, 1-4 august, se vor face vizite la Cariera Jilt-Sud, Mina de subteran Dragotesti, Complexul Energetic Turceni, iar etapa a doua cuprinde o serie de activitati in statiunea Jupiter. Aici, pe linga membrii Uniunii Sindicale Mine – Energie Jilt sint invitati sa participe si reprezentanti ai Cartelului Alfa si ai Centralei Nationale Miniere din România. La intilnirea de pe 2 august, din Bazinul Carbonifer al Jiltului, presedintele sindicatului Solidarnost a tinut sa precizeze ca „aceste intilniri intre sindicatele miniere din Europa cimenteaza legaturile de prietenie si ajutor necesare in munca sindicala“. (C.C.)


 Politia de Frontiera Mehedinti, alaturi de sinistrati


Sensibilizati de suferintele indurate de comunitatile afectate de natura dezlantuita, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Mehedinti a lansat o campanie de stringere de fonduri banesti, pornind de la maxima „Fii drept inainte de a fi generos, fii uman inainte de a fi drept“. Politistii de frontiera nu au putut ramine indiferenti fata de necazurile care s-au abatut asupra sinistratilor.


Fiecare politist de frontiera a cedat benevol o suma de bani, stringindu-se astfel 96 de milioane de lei, din care 30 de milioane de lei vor fi dati prefecturii, pentru a se cumpara apa si obiecte de baza pentru familiile sinistrate din Mehedinti. Celelalte 66 de milioane de lei vor fi daruite familiilor cel mai greu afectate din Mehedinti si batrinilor. Politisii de frontiera mehedinteni deruleaza in continuare aceasta campanie de stringere de fonduri, astfel incit efectele dezastrelor sa fie inlaturate in totalitate.  (A.M.)


Un nou refugiu salvamont in Paring


Salvamontistii din masivul Paring isi vor desfasura din iarna activitatea intr-un refugiu nou, echipat la standarde europene, cu sprijinul unor fonduri Phare, in valoare de 140.000 de euro. Noul centru va gazdui si Jandarmeria Montana si va fi dotat cu un punct sanitar de urgenta si o statie radio de ultima generatie. Carol Schreter, primarul din Petrosani, spune ca investitia reprezinta un prim pas pentru sprijinirea si atragerea turistilor in zona deoarece acestia vor fi mult mai in siguranta. „Centrul este pozitionat in asa fel incit sa supravegheze intreg masivul Paring, iar turistii care intentioneaza sa vina in zona pot fi siguri ca sint atent supravegheati in ceea ce priveste siguranta lor“, a afirmat Schreter. Pe linga aceasta investitie, autoritatile locale vor demara in scurt timp un amplu program in ceea ce priveste infrastructura in masivul Paring, prin care se urmareste transformarea zonei intr-una de interes turistic national. (D.M.)


O impiegata de miscare a fost violata in Halta Cocoreni


Politistii gorjeni se afla pe urmele autorului unui viol care s-a produs marti dupa-amiaza in Halta Cocoreni, situata pe raza localitatii gorjene Bilteni. Femeia, de 35 de ani, se afla in ghereta de linga bariera de cale ferata. La un moment dat, peste ea s-a napustit un barbat care a amenintat-o si a violat-o, dupa care a fugit spre un sat din apropiere. Femeia a reusit sa telefoneze la politie, pentru a anunta ceea ce i s-a intimplat. Cu toate ca au pornit imediat in cautarea violatorului, agentii de politie nu reusisera pina ieri sa ii dea de urma. Comisarul Viorel Salvador Matei Caragea, adjunctul comandantului Inspectoratului Judetean de Politie Gorj, a precizat ca, potrivit investigatiilor medicilor legisti din cadrul Laboratorului de Medicina Legala din Tirgu Jiu, impiegata era virgina. (E.M.)


Un baietel din Tismana a fost muscat de o vipera


Un baiat, de zece ani, din Tismana, a fost transportat in stare grava la spital, dupa ce a fost muscat de o vipera. Copilul se afla marti dupa-masa la joaca, la citeva sute de metri de casa parintilor sai. Micutul a fost dus la Spitalul Judetean din Tirgu Jiu, unde i s-a administrat ser antiviperin. Intrucit starea de sanatate nu i s-a imbunatatit, baiatul a fost trimis la Spitalul de Urgenta Craiova. (E.M.)


A derapat din cauza vitezei


Un grav accident de circulatie s-a petrecut marti seara, in jurul orei 19.30, in Drobeta Turnu Severin, pe DN 6. Fiind la volanul autoturismului BMW, Robert Nicusor S., de 22 de ani, din Drobeta Turnu Severin, nu a adaptat viteza si a derapat de pe carosabil, rasturnindu-se intr-un sant.


In accident au fost ranite usor cele doua pasagere, Liliana M., de 21 de ani, din localitatea Dudasul Cernetului, si Marinela M., de 19 ani, din Stingaceaua. La fata locului a sosit un echipaj al politiei rutiere, pentru a efectua cercetarile necesare. (A.M.)


O locomotiva a lovit mortal o batrina din Danesti


O batrina din Danesti si-a pierdut viata in urma cu doua zile, dupa ce a fost lovita mortal de o locomotiva ce executa manevre in apropiere de Statia CFR Tirgu Jiu. Maria Rujan, de 73 de ani, a incercat sa traverseze liniile de cale ferata fara sa se asigure. Dupa cum au precizat rudele victimei, femeia suferea de afectiuni ale aparatului auditiv. (E.M.)


Cecuri fara acoperire de la PANIDOR


Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj au finalizat cercetarile in dosarul penal privind pe Ilie Sapasu, asociat unic si administrator la societatea comerciala PANIDOR PROD SRL din Craiova, cercetat pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune si uz de fals. Pe baza probelor adunate la dosar, politistii au ajuns la concluzia ca, in perioada 2000-2001, Ilie Sapasu a emis mai multe file CEC fara a avea disponibil in cont, pacalind astfel opt societati comerciale, de la care aprovizionase diverse marfuri. Prejudiciul cauzat se ridica la 248.025.742 de lei vechi, din care a fost recuperata doar a 30-a parte, respectiv 8.356.306 lei. Dosarul a fost inaintat Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova cu propunere de trimitere in judecata a patronului de la SC PANIDOR PROD SRL Craiova. (A.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS