Acasă Actualitate Peste 130 de firme din Gorj sint in pragul falimentului

Peste 130 de firme din Gorj sint in pragul falimentului

• Intrucit nu s-au mai putut redresa economic, firmele au intrat in reorganizare judiciara, dupa care va urma lichidarea judiciara si declararea falimentului • Printre cele 130 de societati comerciale, care se afla in diferite faze ale reorganizarii judiciare, se gasesc si firme in spatele carora se afla nume cunoscute ale protipendadei judetului Gorj • Un astfel de caz este cel al directorului PECO Gorj, Dumitru Pruna • In ciuda declaratiilor presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, firma institutiei, SC TISMANA SA, are dosar de reorganizare judiciara pentru o datorie de 13 miliarde de lei • Pe lista se mai afla UR Motru si SC GILORT TRANSPORT SA, ai caror directori dau de mult cu subsemnatul in fata procurorilor • UR Motru are cele mai multe datorii la stat, respectiv 287 de miliarde de lei


De la inceputul anului si pina in prezent, peste 130 de firme din judetul Gorj au intrat in reorganizare judiciara. Societatile sint in diferite faze ale acestui proces, adica fie in lichidare, fie mai au foarte putin pina la declararea falimentului. Situatia economica grea in care se afla firmele intrate in colimatorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Gorj atirna greu in economia judetului, mai ales ca la mijloc este vorba de citeva mii de angajati. Daca unele firme au „sucombat“ sub povara datoriilor istorice si a lipsei de contracte, altele au fost puse pe butuci de managementul defectuos al directorilor. Unii dintre acestia au si intrat de ceva timp in atentia organelor de cercetare penala. Daca agentii economici mici si mijlocii se afla inca in evidentele DGFP Gorj, de marii datornici, cum ar Societatea de Inchidere si Conservare Mine, se ocupa finantistii din Bucuresti. Acestia din urma sint si cei care, daca va fi cazul, vor trebui sa aplice sechestre, pentru recuperarea macar a unei parti din datorii.


Nume cunoscute pe lista DGFP Gorj


Intre cele 130 de firme care au dosare de reorganizare judiciara se afla citeva foarte cunoscute, precum: SC PETROCONSTRUCT SA, cu o datorie de 17 miliarde de lei vechi. Firma ii apartine lui Dumitru Pruna, directorul PECO Gorj. Pruna si-a implicat firma unde era actionar in afaceri cu PECO, dar a realizat si citeva „operatiuni financiare“ dubioase, care au atras atentia procurorilor. In calitate de director al PECO Gorj, Pruna a oferit lucrari catre SC PETROCONSTRUCT, firma la care activeaza si Constantin Pruna, fratele lui Dumitru Pruna. Firma familiei Pruna a efectuat lucrari de peste un miliard de lei la o statie PECO din Tirgu Carbunesti. Procurorii ancheteaza de altfel cazul PETROCONSTRUCT. Dumitru Pruna mai are la PNA un dosar impreuna cu omul de afaceri din Novaci, Relu Stefanoiu, caruia ii dadea combustibil pe datorie, dupa cum au stabilit procurorii PNA. De altfel, in lichidare a intrat si firma lui Stefanoiu, SC GILORT TRANSPORT SA, cu o datorie de 31 de miliarde de lei. Stefanoiu de altfel este un client „greu“ al PNA.


UR Motru si-a trimis de mai multe ori angajatii acasa


De asemenea, pe lista se mai afla SC MAESTRO SRL Rovinari, cu debite de un miliard de lei si cu dosar de lichidare. Firma i-a apartinut, la un moment dat, omului de afaceri Mugurel Surupaceanu, ex-prefect de Gorj. SC ROVIMCON SA, societatea afaceristului Ion Raitaru, are o datorie de 82 de miliarde de lei la bugetul de stat si se afla in reorganizare. SC ROVIMCON a cistigat lucrari de miliarde de lei platite cu bani publici. Alta societate este SC PREFERANCE CONSTRUCTII Tirgu Jiu, cu 1,4 miliarde datorii, al carei patron, Constantin Tein, este verificat de DGFP, dupa ce a cerut o rambursare de TVA in valoare de 17 miliarde de lei. Controlul a scos la iveala faptul ca PREFERANCE a fost implicata intr-un circuit in care apar si firme-fantoma. Rezultatele verificarilor vor fi transmise Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, dupa cum a precizat Dumitru Udroiu, directorul DGFP Gorj. Alte firme la ananghie sint monitorizate de finante. Este cazul SC TISMANA SA, firma Consiliului Judetean Gorj, care a ajuns sa inregistreze datorii de 13,2 miliarde de lei si i s-a intocmit dosar de reorganizare judiciara. Aceasta in ciuda declaratiilor presedintelui CJ Gorj, Ion Calinoiu, care a afirmat ca SC TISMANA se afla pe linia de plutire. SC Santierul 4 SA Tirgu Jiu, cu 22,8 miliarde de lei datorii la stat, este si ea pe lista celor 130. In spatele acestei societati s-ar afla cunoscutul om de afaceri Nicolae Sarcina. De amintit este si SC UR Motru, cu 287 de miliarde de lei datorii. Firma a fost pusa pe butuci de conducere, in frunte cu directorul Constantin Paulin, cercetat pentru abuz in serviciu de Parchetul Curtii de Apel din Craiova.

Exit mobile version