8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii prefera sa se trateze acasa

Bolnavii prefera sa se trateze acasa

O data cu temperaturile extrem de ridicate, saloanele Spitalului de Urgenta Craiova au devenit adevarate saune. Bolnavii, pe linga afectiunile de care sufera, sint nevoiti sa indure si zapuseala sufocanta. Geamurile spitalului au fost acoperite cu paturi, cearsafuri si ziare. Usile saloanelor stau tot timpul larg deschise. Cu un ziar, membrii familiei incearca sa le faca putin aer bolnavilor imobilizati la pat.


Mii de bolnavi, batrini, diabetici, persoane cu astm sau cu alte afectiuni extrem de grave, femei insarcinate si chiar copii si bebelusi se sufoca in saloanele celui mai mare spital din Craiova. Oamenii sint nevoiti ca, intre tratamentele administrate, sa stea mai mult plecati din saloane, cautind putina racoare. „Sint internat de aproximativ doua saptamini in spital, dar nu am facut decit sa ma imbolnavesc si mai rau… In ultimele zile, nu este pic de aer. Este sufocant, nu poti res-pira… Stau mai mult pe holurile spitalului, in dreptul scarilor sau pe scaunele de pe coridoare. Sint foarte bolnav, am diabet, astm si alte afectiuni extrem de grave. Am fost internat initial la etajul IV, iar acum m-au mutat la etajul I, unde, dupa ce ca este caldura asta, mai stam si sapte in camera si dormim cite doi in pat. Vreau sa vorbesc cu doctorul miine dimineata( azi, n.r.) sa-mi faca iesirea pentru ca nu mai rezist in zapuseala asta. Mai bine fac tratament acasa“, a mentionat Ion Mincu, de 60 de ani, din Craiova.


Bolnavii se interneaza cu ventilatorul la pachet


Nesuportind zapuseala in care sint nevoiti sa se trateze, multi dintre bolnavii internati in spital si-au adus de acasa chiar si cearsafuri sau ventilatoare. Geamurile saloanelor au fost acoperite de catre bolnavi cu ziare sau hirtii, altii au agatat in dreptul lor chiar cearsafurile de pe paturi. „Am venit in spital gindindu-ma la sanatatea mea, dar nu mai pot rezista. Am avut noroc totusi cu colegul de salon caruia i-au adus copiii de acasa un ventilator. Nici macar acesta nu face fata. Nu putem respira, tinem toate geamurile si usa deschise, dar degeaba“, a spus Petre Tuta, de 66 de ani, din comuna Giubega.


Aceeasi zapuseala este si la Sectia de pediatrie a spitalului, unde micutii suferinzi de convulsii sau febra sint tinuti de parinti in saloane cu geamurile si usile deschise, pentru a nu se sufoca. „Am venit de urgenta cu micutul de numai noua luni la spital. A fost extrem de racit. De abia putea respira. A facut convulsii de la febra foarte mare, iar eu il tin acum in caldura asta sufocanta. Nu poate sa se odihneasca deloc. Il tin in brate si ma plimb cu el pe holurile spitalului. Noaptea, tin geamurile si usile deschise la salon“, a povestit Ioana Niclescu.


Cadrele medicale rivnesc la apa bolnavilor


Nu numai bolnavii sint suparati din cauza conditiilor sufocante din spital, ci si cadrele medicale.


Desi au cabinetele situate „strategic“ pe partea cu umbra, zapuseala ii deranjeaza insa si pe ei. Sint suparati si pentru ca nu au nici macar cearsafuri suficiente pentru a acoperi toate geamurile. In ciuda anuntului ca toti angajatii spitalului vor primi apa minerala, cadrele medicale spun ca pina acum nu au vazut nici un strop. Au mentionat chiar ca doar salariatii de la sterilizare si administratie si-au primit cota de apa. In plus, cadrele medicale sint extrem de suparate si pe directorul adjunct al spitalului, Sorin Didu, care ar fi indraznit sa le dea ordin ca, in frigiderele de pe sectii, sa fie depozitata apa bolnavilor, fara ca acesta sa se gindeasca si la ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS