6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Leptospiroza in Dolj

La aproape o luna de la inundatiile care au devastat mai multe localitati din judetul Dolj, medicii au identificat un caz de leptospiroza. Victima este din Craiova si s-a imbolnavit in timp ce se afla la un prieten, in comuna Ghercesti, grav afectata de inundatii. Inspectorii DSP au intrat in alerta si au dispus masuri urgente de prevenire a izbucnirii unei epidemii in rindul populatiei. Deocamdata nu au fost confirmate si alte imbolnaviri.


Leptospiroza si-a facut aparitia si in judetul Dolj. Simbata dimineata, un craiovean s-a prezentat la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova cu simptome specifice acestui tip de toxiinfectie: mialgie, dureri articulare, febra, congestie conjunctivala, singe in urina, icter. Valentin Cornea, de 57 de ani, le-a spus medicilor ca a inceput sa se simta rau dupa ce s-a intors din comuna Ghercesti, unde a ajutat un prieten a carui casa fusese grav afectata de inundatiile de acum o luna. Pentru ca trecuse aproximativ o saptamina de la aparitia primelor simptome si banuind ca ar putea fi vorba de primul caz de leptospiroza de dupa inundatii in judetul Dolj, cadrele medicale de la spitalul craiovean au decis internarea lui de urgenta. Conducerea Spitalului de Boli Infectioase din Craiova a anuntat in aceeasi zi Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj. Potrivit directorului adjunct pe probleme de Medicina Preventiva al DSP Dolj, dr. Bebe Martin, au fost dispuse masuri severe de izolare a zonei in care s-a produs imbolnavirea si de profilaxie a locuitorilor in scopul prevenirii izbucnirii unei epidemii. „Epidemiologii din cadrul Directiei de Medicina Preventiva s-au deplasat imediat la Ghercesti. Impreuna cu medicii de familie s-a trecut la catagrafia populatiei, au fost prelevate probe de singe de la toate persoanele din zona respectiva si au fost trimise spre examinare la Laboratorul de Sanatate Publica, in vederea identificarii focarelor existente. De asemenea, s-au luat masuri de educare igienico-sanitara a populatiei, in scopul prevenirii unor noi imbolnaviri“, a precizat dr. Martin. Directorul adjunct al DSP Dolj a mai spus ca, in prezent, se asteapta confirmarea diagnosticului de leptospiroza de catre Laboratorul de Sanatate Publica al judetului Dolj, dar si de la Bucuresti, unde au fost trimise pentru verificare o parte dintre probe. Reprezentantii DSP Dolj nu exclud posibilitatea ca in perioada urmatoare sa apara si alte cazuri de leptospiroza in localitatile afectate de inundatii, avind in vedere modul in care multi dintre localnici inteleg sa respecte normele elementare de igiena. „Apa inca mai balteste prin curti, iar oamenii, daca umbla desculti, trebuie sa stie ca o taietura usoara este o poarta sigura de patrundere a parazitilor in organism“, a precizat Bebe Martin.


Leptospiroza se trateaza doar in spital


Inspectorii sanitari din cadrul DSP Dolj atrag atentia asupra gravitatii leptospirozei, avertizind asupra formelor deosebit de severe pe care le poate avea aceasta boala, in special in cazul unui organism slabit. Leptospiroza este o boala infectioasa acuta, determinata de diferite tipuri de leptospire. Este una dintre cele mai raspindite zoonoze care afecteaza animalele (domestice sau salbatice). Omul se imbolnaveste accidental, prin contact direct sau indirect cu animalele infectate, aparitia bolii fiind favorizata de factori meteorologici neprevazuti (ploi torentiale cu inundatii in sezonul cald) si de conditiile precare de viata. Rezervorul natural este reprezentat de soareci, sobolani, iepuri, ciini, pisici, vite, porci, care pot fi si simpli purtatori. Transmiterea la om se poate realiza direct, prin contact cu urina animalelor, sau indirect, prin ingerarea alimentelor sau a apei potabile contaminate, cit si prin imbaiere sau inot in ape contaminate, de unde leptospirele pot patrunde prin tegumentele intacte sau cu leziuni. Incubatia dureaza 7-12 zile si este urmata de un intreg tablou simptomatic: febra mare, dureri musculare, dureri lombare, dureri articulare, apoi manifestari digestive – anorexie, greturi, varsaturi, dureri abdominale difuze, eruptii cutanate, icter, meningita, putindu-se instala o insuficienta hepato-renala acuta. Majoritatea formelor evolueaza benign, dar pot fi si forme severe. Tratamentul se face strict in spital, pentru monitorizarea functiilor vitale, reechilibrare hidroelectrolitica si tratament specific cu antibiotice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS