10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirma premiata de Adrian Nastase - campioana la evaziune fiscala

Firma premiata de Adrian Nastase – campioana la evaziune fiscala

• Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj a stabilit ca SC SIATRA PROD SRL Tirgu Jiu a produs o evaziune fiscala de peste 400 de miliarde de lei • Firma apartine familiei de romi Potirca, al carui cap, Constantin „Ninel“ Potirca, este presedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri de Etnie Roma din România • Firma SIATRA a fost premiata in 2001 de Adrian Nastase, premier al României la acea data, pentru clasarea pe locul I in topul Intreprinderilor Mici si Mijlocii din România, ca performante economico-financiare in domeniul comertului • Activitatea altor trei firme ale familiei Potirca a ajuns pe masa procurorilor, prejudiciul fiind de peste 66 de miliarde de lei


Directia Generala a Finantelor Publice Gorj a stabilit ca firma familiei de romi Potirca, SC SIATRA PROD SRL din Tirgu Jiu, a produs o evaziune fiscala record la bugetul de stat. In urma verificarilor la cea de-a patra firma care apartine „seicilor“ fierului vechi din municipiu, s-a stabilit ca familia datoreaza statului peste 400 de miliarde de lei. Suma respectiva este de patru ori mai mare decit evaziunea fiscala inregistrata la firmele cetateanului rom Ion Radulescu, din cartierul Meteor. Pentru un prejudiciu de citeva zeci de miliarde de lei, Ion Radulescu a fost condamnat la inchisoare cu suspendare. La citeva zile dupa ce fusese condamnat, Ion Radulescu se plimba intr-o masina luxoasa prin Tirgu Jiu.


Pentru Ion Radulescu, judecatorii din Tirgu Jiu fixasera o cautiune de noua miliarde de lei, dupa care aceasta a scazut „subit“ la 800.000.000 de lei. Familia Potirca, in fruntea careia se afla Constantin „Ninel“ Potirca, a depasit insa toate recordurile in materie de evaziune fiscala.


Patru firme, toate cu evaziune fiscala


SC LUMETAL SRL, SC SIATRA PROD SRL, SC OLITON SRL din Tirgu Jiu si SC DEMRAX Scoarta au intrat in vizorul Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj, la inceputul acestui an, in urma dezvaluirilor din presa. Pina in prezent, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) a finalizat si inaintat organelor de ancheta rezultatele verificarilor la trei firme SC LUMETAL SRL, SC OLITON SRL din Tirgu Jiu, respectiv SC DEMRAX. Prejudiciul total inregistrat de cele trei societati depaseste suma de 66 de miliarde de lei. Firmele au derulat afaceri in domeniul comertului cu metale feroase si neferoase. Surse din cadrul DGFP Gorj au precizat ca evaziunea fiscala de la SC SIATRA depaseste suma de 400 de miliarde de lei vechi. Principalele nereguli se refera la tranzactii comerciale cu firme fictive din intreaga tara si la existenta facturilor false. Constantin Potirca nu este deloc strain de marile afaceri „suspecte“ care au avut loc in România in ultmii ani. Prin SC LUMETAL, Potirca a facut tranzactii cu SC UTON Bacau, de la care a achizitionat o remiza de locomitive. UTON face parte din grupul de firme BALKAN PETROLEUM, despre care se spune ca ar avea legatura cu omul de afaceri Corneliu Iacobov. Tot Constantin Potirca a fost audiat de Parchetul National Anticoruptie si in dosarul RAFO Onesti. Patronul firmei SIATRA PROD SRL din Tirgu Jiu a cumparat de la Combinatul Chimic din Arad un reactor pe care l-a vindut cu peste 300 de miliarde de lei grupului de firme VGB. La rindul sau, grupul VGB a revindut reactorul firmei RAFO, in schimbul acestuia primind produse petroliere in valoare de 300 de miliarde de lei. SIATRA PROD SRL este o firma de apartament, infiintata la inceputul anului 1994. La sfirsitul anului 1999, familia Potirca a cumparat Combinatul Chimic din Arad ARCHIM. SIATRA a inregistrat in 2001 o cifra de afaceri de 200 de miliarde de lei. Pentru activitatea desfasurata tot in acelasi an, SC SIATRA PROD SRL a ocupat locul I in România, in Topul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Sectiunea performante economico-financiare, Domeniul comert. Topul fusese intocmit de Guvernul României prin Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie. Premiul i-a fost inminat lui Constantin Potirca de Adrian Nastase, premier la acea data.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS