10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilierea in grup - o metoda antirecidiva pentru puscariasi

Consilierea in grup – o metoda antirecidiva pentru puscariasi

Penitenciarul Drobeta Turnu Severin a introdus un program de cosiliere in grup, care se va desfasura in vara acestui an. Programul este intitulat „7 pasi“ si are ca obiective reducerea riscului de recidiva in rindul tinerilor condamnati, cit si facilitarea reintroducerii lor in societate.


Programul a fost initiat de Serviciul de Protectie a Victimelor si Reintegrare Sociala de pe linga Tribunalul Mehedinti, in colaborare cu Serviciul de Reintegrare Sociala din cadrul penitenciarului, cit si Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii al IJP Mehedinti. Vor participa la aceasta activitate Adriana Grecu, reprezentant al Serviciului de Protectie a Victimelor, Veronica Apostol, psiholog-sociolog, cit si un reprezentant al Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, inspector-principal Ileana Bogatoniu. In cadrul acestei actiuni se va acorda prioritate unui numar restrins de persoane private de libertate, cu virste cuprinse intre 18 si 25 de ani, care urmeaza sa fie eliberati in urmatoarele luni.


Vor fi sustinute sapte sesiuni-etape, fiecare dintre acestea avind un scop precis, cit si o tema de prezentare: „Sa ne cunoastem“, „Sa cunoastem legea“, „Analiza infractiunii I“, „Analiza infractiunii II“, „Perspectiva victimei“, „Analiza motivationala“, „Prevenirea savirsirii de infractiuni“. Obiectivele-cadru ale acestor activitati sint: cunoasterea de catre detinuti a principalelor infractiuni, a factorilor care conduc la savirsirea de fapte penale, a consecintelor si gravitatii comiterii de infractiuni, constientizarea efectelor, prevenirea comiterii altor infractiuni dupa eliberare etc. Metodele de lucru constau in: jocuri de rol, completarea unor fise de lucru, si discutii libere. Astfel de metode vor crea noi posibilitati de dezvoltare a deprinderilor de comunicare, de interrelationare, de exersare a abilitatilor, cit si posibilitatea de reintegrare sociala. Marea problema cu care se confrunta detinutii este reintegrarea dupa eliberarea din penitenciar. De data aceasta, ei vor putea beneficia de asistenta si consiliere, vor fi indrumati si orientati in ceea ce priveste calificarea profesionala, implicit in gasirea unui loc de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS