13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSase primari din Gorj s-au ales cu dosare penale

Sase primari din Gorj s-au ales cu dosare penale

• Primarita din Scoarta, Mioara Andronie, campioana la dosare penale • Mioara Andronie este cercetata pentru modul in care a fost modernizat sediul primariei • Edilul din Rosia de Amaradia s-a ales cu un nou dosar penal pentru luare de mita, acesta fiind cercetat pentru aceeasi fapta de Parchetul National Anticoruptie Bucuresti • Ceilalti patru primari sint anchetati pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in urma unor plingeri care vizeaza retrocedarile de terenuri


Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj are in lucru sase noi dosare penale in care sint anchetati primari din judet. Acestea se adauga la cele citeva zeci de dosare in care este verificata activitatea unor fosti sau actuali edili din Gorj.


Cei noi vizati sint: primarita din comuna Scoarta, Mioara Andronie, primarul din Rosia de Amaradia, Cristinel Faitar, primarul din Turceni, Ion Dumitrascu, alt colectionar de dosare penale, precum si edilii din Urdari, Bilteni si Balesti, respectiv Aristica Leuca, Vasile Vladuleanu si Aristica Paicu. Cea mai activa din punctul de vedere al relatiei cu justitia este primarita din comuna Scoarta, care s-a ales cu un nou dosar penal, in care procurorii verifica modul in care au fost efectuate lucrarile de reparatii de la sediul primariei. Potrivit unor surse judiciare, pentru modernizarea sediului imobilului care gazduieste Primaria Scoarta, consiliul local a aprobat suma de 200.000.000 de lei. Cu toate acestea, in final a fost achitata suma de trei miliarde de lei. Aceleasi surse din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj au precizat ca, potrivit plingerii aflate la dosar, diferentele de bani ar fi fost cheltuite pentru lucrari la casele unor functionari din primarie, precum si pentru locuinta primaritei Mioara Andronie. Pe linga casa de la Scoarta, Mioara Andronie mai detine si un apartament la Tirgu Jiu. Anchetatorii urmeaza sa stabileasca daca sumele respective au fost cheltuite in folosul angajatilor primariei.


Recidivisti la dosare


Primarita din Scoarta a fost deja condamnata la sapte luni de inchisoare cu suspendare pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. In anul 2003, pe vremea cind ocupa functia de secretar al Primariei Scoarta, Mioara Andronie a eliberat in mod abuziv doua inscrisuri cu date false, in baza carora citeva persoane au intrat ilegal in posesia unor suprafete de teren.


Mioara Andronie mai are la activ o amenda administrativa de un milion de lei, data de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj, pentru modul defectuos in care angajata primariei si-a facut datoria in calitate de membra a unei comisii de receptie a unei lucrari. Tot primarita din Scoarta a fost trimisa recent in judecata pentru fals de catre procurorii din Carbunesti, procesul fiind pe rolul Judecatoriei din localitate. Cel de-al doilea primar anchetat este Cristinel Faitar din Rosia de Amaradia. Dosarul acestuia a ajuns, prin declinare de competenta, la PNA Gorj.


Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a declarat ca primarul din Rosia de Amaradia este cercetat pentru ca ar fi pretins si primit sume de bani pentru a incredinta o lucrare din cadrul unui proiect SAPARD. Faitar mai este anchetat pentru luare de mita intr-un dosar aflat la PNA Bucuresti, in care mai figureaza si omul de afaceri din Novaci, Relu Stefanoiu. „Eu stiu ca am avut o sedinta la prefectura si am spus ca am avut un program SAPARD de 27 de miliarde de lei, pentru un drum. Am spus ca totul a mers bine si acum constat ca totul s-a intors pe dos. Au venit la mine niste politisti si au spus ca vor sa ridice documente pentru ca se fac verificari in cadrul programului SAPARD. Eu nu stiu nimic – ramin trasnit! Pe Phare, noi nu am avut nimic in comuna!“, a spus primarul. Edilii din Urdari, Balesti, Turceni si Bilteni sint acuzati si ei de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in urma unor plingeri care vizeaza retrocedarile la Legile fondului funciar. Un alt primar care „cocheteaza“ cu Parchetul este cel din Tirgu Jiu. Florin Circiumaru are doua dosare in lucru la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj. Prim-procurorul Dumitru Bocsan a precizat ca ambele au fost trimise de la politie cu propunerea de neincepere a urmaririi penale. Cercetarile vizeaza infractiuni de abuz in serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS