17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri elvetiene pentru imbunatatirea serviciilor medicale din România

Fonduri elvetiene pentru imbunatatirea serviciilor medicale din România

Ministerul Sanatatii (MS) si guvernul elvetian, prin Agentia Elvetiana de Dezvoltare si Cooperare, au semnat un acord de cooperare pentru implementarea programului „Imbunatatirea sistemului serviciilor medicale de urgenta in România“.


Acesta se va derula in perioada iulie 2005 – decembrie 2007, fiind complementar programului MS finantat prin noul imprumut de la Banca Mondiala.


Programul elvetian prevede constituirea de dispecerate judetene unice la nivelul serviciilor de ambulanta judetene pentru cresterea performantei asistentei medicale de urgenta la nivelul fiecarui judet. Astfel, 200 de dispeceri vor fi formati pentru operarea eficace a noilor echipamente de comunicatii care vor fi achizitionate de catre MS din noul imprumut de la BM. In acelasi timp, se vor forma in jur de 1.700 de medici si asistenti medicali din serviciile de ambulanta judetene, precum si din cele 61 de spitale de urgenta si pediatrie unde MS va achizitiona, tot din noul imprumut de la BM, echipamente pentru unitatile de primire urgente. Totodata, vor fi testate noi modele de implicare a autoritatilor publice locale in organizarea asistentei medicale de urgenta la nivel comunitar, prin dezvoltarea de echipaje de prim ajutor comunitar si dotarea lor corespunzatoare.


Sprijinul financiar acordat de guvernul elvetian pentru implementarea acestui proiect se ridica la 2.800.000 franci elvetieni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS