11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea proprietatii bulverseaza primaria

Legea proprietatii bulverseaza primaria

• Functionarii municipalitatii nu privesc cu ochi buni noul act normativ • „O sa luam totul de la capat“, se pling subalternii primarului Solomon


Noua lege a proprietatii risca sa tulbure si mai mult apele in Primaria Craiova, zguduita in ultimul timp de procese interminabile cu cei care isi vor inapoi proprietatile confiscate de stat. Desi, in esenta, textul legii incearca sa le faca dreptate celor care se zbat de ani de zile sa recupereze ceea ce li se cuvine, procedural, lucrurile sint departe de a fi lamurite. Noile prevederi legale ar putea duce la scandaluri pe care autoritatile locale nu vor fi in stare sa le gestioneze, fie din cauza grupurilor de interese care macina institutia din interior, fie pentru ca dosarele solutionate de municipalitate au toate sansele sa se intoarca in instanta, prelungind agonia fostilor proprietari si a functionarilor publici. Neintelegerile ar putea avea insa si o parte buna. In felul acesta, este posibil sa iasa la iveala spagile si traficul de influenta care au dus la situatii aberante, in care mai multe persoane au fost improprietarite cu aceleasi suprafete de teren, angajatii primariei spalindu-se pe miini si ridicind din umeri atunci cind li s-a cerut socoteala. Ca urmare a intrarii in vigoare a noii legi, intreaga procedura de retrocedare a fost inghetata. Nici o persoana nu mai calca pragul departamentului juridic al primariei, asteptind sa vada cum se va rezolva situatia. Pentru a preintimpina „vizita“ nemultumitilor care au negociat deja cu municipalitatea pretul bunurilor preluate de stat, finantele au postat, la rindul lor, afise in care ii indeamna pe acestia sa ceara lamuriri primariei.


„In sase, sapte luni rezolvam toate dosarele si scapam“


Functionarii primariei isi fac cruce si scuipa in sin atunci cind se gindesc ca s-ar putea sa o ia de la capat cu rezolvarea celor aproximativ 3.000 de notificari depuse pe adresa institutiei. De altfel, au si de ce sa se teama. Munca depusa in ultimii patru ani se poate duce pe apa simbetei in cazul in care fiecare revendicator va descoperi ca trebuie sa mai primeasca fie si un metru patrat de teren, motiv suficient pentru ca intreaga procedura sa fie reluata. Unde mai pui ca legea are nevoie si de norme metodologice de aplicare, pe care legiuitorul ar trebui sa le publice in Monitorul Oficial in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ. Data fiind experienta trecuta, in care anumite reglementari au aparut si la doi ani de la promulgarea legii, este de inteles teama functionarilor din primarie. Intrarea in vigoare a Legii proprietatii a dus la inghetarea oricaror negocieri cu fostii proprietari sau cu mostenitorii acestora si chiar la sistarea emiterii dispozitiilor pe baza carora acestia trebuia sa ceara Ministerului de Finante eliberarea titlurilor de valoare nominala. Directia Generala a Finantelor Publice Dolj i-a atentionat deja, de citeva zile, pe solicitanti ca nu mai emite nici un aviz de legalitate pentru dosarele trimise de municipalitate pe adresa fiscului. Toata lumea asteapta normele metodologice, studiind cu atentie noile prevederi legale in materie de proprietate. O parte dintre functionarii primariei sint nemultumiti de aparitia Legii nr. 247. „Incurca lucrurile si mai rau. Daca ne lasau pe vechea lege, in sase, sapte luni terminam si cu cele aproximativ 1.000 de notificari pe care le mai aveam in lucru“, a declarat unul dintre angajatii municipalitatii. Probleme deosebite vor avea responsabilii primariei si in momentul in care Agentia Domeniilor Statului (ADS) va trebui sa le predea pe baza de protocol terenurile care apartin statului. Acestia s-ar putea trezi ca preiau sute de hectare doar pe hirtie, aflate in evidenta ADS, in timp ce terenurile respective sint de mult in proprietate privata, ca urmare a deciziilor instantelor de judecata. „O sa fie greu. E posibil sa o luam de la capat cu totul“, a spus cu naduf alt functionar din ograda primarului Solomon. Noua lege va pune pe tapet si problema delimitarilor administrative, primaria fiind obligata acum sa-si stabileasca granitele o data pentru totdeauna.


Lucrurile s-ar putea lamuri abia la toamna


Pentru ca lucrurile sa le dea batai de cap si mai mari functionarilor primariei, o parte dintre cei care au depus solicitari pe Legea nr. 10/2001 au uitat sa se prezinte la negocieri sau sa trimita dispozitiile primite, crezind ca titlurile de valoare nominala vor veni de la sine, de la Bucuresti. „Atunci cind nu se prezinta la negocieri, noi le stabilim un cuantum al despagubirii, cu care ulterior nu sint de acord si dau in judecata primaria. Acum toate negocierile au inghetat. Putini sint cei care s-au interesat de situatia propriului dosar dupa ce au auzit ca se va modifica legea“, a spus unul dintre functionari. Paralizia care a cuprins intregul sistem de retrocedare a terenurilor si caselor confiscate de stat va dura cel putin o luna, pina cind ar trebui sa apara normele de aplicare. In mod fericit, aceasta perioada coincide cu vacanta judecatoreasca, ceea ce le da o gura de oxigen atit functionarilor publici, cit si magistratilor care ar fi trebuit sa judece procesele aflate pe rolul instantei, nu putine la numar, dupa noua lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU