11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSituatie disperata la Serviciul de Ambulanta Dolj

Situatie disperata la Serviciul de Ambulanta Dolj

Institutia se lupta fara bani si cu personal insuficient sa scape de faliment


La Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Dolj, ghinioanele se tin lant. Dupa ce saptamina trecuta directorul acestei institutii, dr. Cristian Gingioveanu, anunta ca mai mult de jumatate din autosanitare nu mai pot fi folosite din cauza problemelor tehnice, s-a dovedit ca se poate si mai rau. Autosanitarele considerate pina acum bune au inceput si ele sa se defecteze una cite una.


Angajatii SAJ Dolj s-au vazut luni pusi in situatia de a nu mai avea ce autosanitara sa trimita pe teren, in conditiile in care toate cele noua ambulante care ar fi trebuit sa acopere necesarul pe intreg municipiul Craiova erau plecate la solicitari sau aveau defectiuni. „Nu am mai avut ce sa trimitem pe teren. Se apela incontinuu la numarul nostru de urgenta si noi nu aveam masini sa trimitem ca sa ducem bolnavii la spital. Ba, mai mult, cind ne chinuiam noi mai tare, nestiind de unde sa facem rost de masini, una din cele noua autosanitare pe care le aveam pe teren nu a mai putut ajunge la o solicitare din cauza unei defectiuni la frine. Ambulanta trebuia sa transporte la Neuropsihiatrie un copil agitat. A stat aproape o ora blocata, timp in care a trebuit sa facem rost de urgenta de o alta autosanitara cu care sa ducem copilul la spital. Cum in parcul auto nu mai aveam nici o masina de rezerva, am apelat la o ambulanta care venise de la Bailesti cu un caz de dializa si sa-l rugam pe ambulantier sa transporte copilul pina cind se face dializa“, a spus dr. Margarit Piele, medic primar in cadrul Serviciului de Ambulanta Dolj.


Si, ca si cind nu ar fi fost destul, cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanta Dolj au aflat ca nu mai pot conta pentru cazurile de urgente majore nici pe autosanitara de resuscitare a Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD). Ambulanta SMURD s-a defectat acum doua zile si de atunci a ramas pe dreapta in asteptarea fondurilor necesare pentru reparatii.


„Sintem intr-un mare impas“


Medicii de la SAJ Dolj recunosc ca sint depasiti adesea de situatie din cauza problemelor materiale. Pe linga lipsa banilor necesari pentru repararea masinilor, institutia se poate „lauda“ si cu personal insuficient. Dr. Piele, care este si membru in Consiliul de Administratie al SAJ Dolj, sustine ca ar fi nevoie de un numar cel putin dublu de cadre medicale. „Lucram in prezent cu trei-patru asistente medicale pe tura si cinci-sase medici. Este greu de imaginat cum ne putem descurca atunci cind trebuie sa fim in mai multe locuri deodata. Iar momentele in care avem chiar si noua chemari in acelasi timp sint foarte multe… Pentru noi este un stres in plus. Una este sa nu stii cum sa-ti faci meseria si alta e sa nu poti sa-ti faci meseria. Sintem intr-un mare impas“, a mai spus dr. Piele.


In ciuda situatiei grave de la SAJ Dolj, din cauza fondurilor insuficiente, pina acum nu s-a luat nici o masura. Ultima rectificare de buget din luna iunie nu a adus nici un ban in plus serviciilor prespitalicesti. SAJ Dolj va trebui sa se descurce in continuare ca si pina acum, cu cele aproximativ 65 de miliarde de lei alocate pentru anul 2005 neputind fi achitate decit salariile putinilor angajati ramasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS