10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSchizofrenia, o povara

Schizofrenia, o povara

O femeie bolnava risca sa ajunga in strada impreuna cu mama si fiul sau pentru ca datoriile la intretinere depasesc posibilitatile financiare ale familiei


Constanta Mihaela Dumitrescu are 35 de ani si locuieste in Craiova. In urma cu 12 ani, Mihaela a fost diagnosticata cu schizofrenie afectiva. „M-am imbolnavit din cauza certurilor din casa. Parintii mei se certau mereu din cauza neajunsurilor. Ajunsesem sa nu mai pot dormi noaptea, ma speriam din orice“, povesteste femeia. Mihaela a fost de mai multe ori internata intr-un sanatoriu de boli psihice, dar de fiecare data s-a refacut destul de rapid. In urma cu citeva luni a avut o noua cadere, de data asta ceva mai grava. A fost din nou internata in spital, unde a stat doua luni si jumatate. „Acum mi-a fost asa de rau pentru ca m-au coplesit grijile“, povesteste femeia. Din cauza lipsei banilor, familia Mihaelei a acumulat o datorie de 66 de milioane la intretinere si una de patru milioane plus dobinzi la impozitul pe locuinta. In vara anului 2002, pe scara blocului in care locuiesc Mihaela impreuna cu mama sa de 70 de ani si cu fiul sau, Dan Florian, de cinci ani, au fost montate apometre. Din pacate, ei nu si-au putut permite aceasta investitie. In urmatoarele trei luni, august, septembrie si octombrie, au avut o factura de 540 de metri cubi de apa, adica 19 milioane de lei. „Toata aceasta cantitate reprezinta pierderi care ne-au fost trecute noua pentru ca nu aveam apometre“, afirma Mihaela. De atunci situatia a mers din rau in mai rau. Mihaela nu a putut sa achite cele 19 milioane, iar acum datoria a ajuns la 66 de milioane.


Situatia financiara a familiei este atit de precara ca aproape nu au ce minca. „Am dus copilul la sora mea pentru ca eu nu mai am ce sa-i dau sa manince. Chiar daca si eu sint foarte slabita dupa iesirea din spital pot sa mai rabd“, povesteste mama. Singurele venituri ale familiei sint reprezentate de pensia de handicap a Mihaelei, un milion patru sute de mii, pensia de urmas a mamei sale si alocatia baiatului. „Inca nu am primit pensia si alocatia pe perioada in care am stat internata in spital. Postarita nu a putut sa-i dea mamei banii, iar acum am facut mai multe cereri, dar mai dureaza pina o sa-i primesc. Ce ma fac eu pina atunci? Ce dau eu copilului sa manince? Nu am nimic in frigider“, se intreaba plingind femeia. Copilul nu primeste pensie alimentara pentru ca nu a fost recunoscut de tata, iar femeia nu are cu ce sa-l dea in judecata. Cei doi au locuit un timp impreuna, dar barbatul a parasit-o cind a aflat despre boala.


Familia Dumitrescu a fost actionata in instanta de catre asociatia de locatari. „Imi este teama sa nu ajung in strada. Nu stiu ce sa mai fac“, spune Mihaela. Femeia a cerut ajutor in mai multe parti. „Am fost pe la televiziunile din oras, am fost si la domnul primar, dar mi-a spus ca nu poate sa ma ajute cu nimic“, afirma femeia. Grija cea mai mare a ei este viitorul baietelului, care este singura ei mingiiere. Pina acum nu a putut nici macar sa-l dea la gradinita pentru ca nu a avut suport financiar. „Trebuie sa-l dau de la toamna, este pacat de el, este asa de inteligent“, marturiseste femeia.


Mihaela are nevoie de ajutor. Ar vrea sa lucreze, dar, dupa cum se intreaba si ea, „cine angajeaza o femeie cu schizofrenie care nici nu a mai lucrat vreodata?“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS