10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO initiativa de suflet: Nu uitati Basarabia!

O initiativa de suflet: Nu uitati Basarabia!

Un grup de cetateni americani de origine româna, care au format Comitetul Româno American pentru Basarabia, preocupati fiind de soarta tarii de origine si a românilor instrainati, a transmis mai multe memorii unor personalitati marcante atit din tara, cit si din strainatate, in incercarea de a obtine sprijin pentru repararea injustitiei istorice provocate de Pactul Ribbentrop – Molotov.


Convingerea Comitetului este ca nici un cetatean român nu poate ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. „Basarabia ne uneste pe toti in ginduri, aspiratii si simtiri. Comitetul nostru urmareste remedierea injustitiei istorice comise impotriva României prin pactul Ribbentrop-Molotov si reafirma cu tarie dreptul legitim al tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru“, sustin semnatarii memoriilor.


Considerind cu adevarat importanta aceasta initiativa, Gazeta de Sud va promova actiunile Comitetului Româno-American pentru Basarabia. Un prim pas in acest demers este reprezentat de publicarea memoriilor transmise de Comitet unei serii intregi de personalitati atit din tara, cit si din strainatate. Astfel, in numarul de azi, publicam memoriul adresat presedintelui României, Traian Basescu.


Excelentei Sale Domnului Traian Basescu Presedintele României


Stimate Domnule Presedinte,


Ne adresam Dvs. in calitate de cetateni români de origine româna preocupati de soarta tarii de bastina si a românilor de pretutindeni. Consideram ca asa cum România respecta drepturile minoritatilor etnice din tara, tarile vecine trebuie sa respecte si ele drepturile minoritatilor românesti de pe teritoriile lor.


O problema unica o reprezinta Basarabia, provincie româneasca de la Traian si Decebal, la Basarabi si Musatini, si pâna la regii României moderne. Nici un român nu poate uita ori ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. Aceasta este convingerea ferma a Comitetului nostru care urmareste repararea injustitiei istorice comise impotriva României de Pactul Ribbentrop – Molotov si reafirma dreptul tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru. Basarabia ne uneste pe toti in ginduri si simtiri.


In acest scop, am inceput sa contactam si sa informam atit autoritatile americane, cit si opinia publica din Statele Unite de situatia Basarabiei. In vederea consolidarii cooperarii Româno-Americane in aceasta problema, sintem gata sa colaboram cu Dvs. si cu guvernul României. Pentru a fi eficace in actiunile noastre, va rugam ca Dvs., in numele României, sa amintiti partenerilor americani ca Basarabia este pamint românesc.


In lumina celor de mai sus, obiectivele urmarite de grupul nostru de actiune sint:


-Reafirmarea drepturilor României asupra Basarabiei si mentinerea vie a acestei idei in opinia publica din Statele Unite ale Americii.


-Informarea si angajarea liderilor politici Americani in sustinerea cauzei românesti privind Basarabia.


-Promovarea pe plan international a drepturilor românesti asupra provinciei, cu scopul final de a se obtine reunirea Basarabiei cu România.


Grupul de Initiativa si Actiune din Washington DC, Prof. Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Prof. Nicolae Dima, Ing. Valentin Topordei, Dr. Silviu Ziscovici

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS