13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de miliarde de lei - datorii la termoficare

Zeci de miliarde de lei – datorii la termoficare

Locuitorii din municipiul Petrosani au acumulat, in ultimii 15 ani, datorii de aproximativ 80 de miliarde de lei, din cauza ca nu si-au achitat facturile pentru incalzire sau apa calda consumata. Reprezentantii societatii de termoficare spun ca lucreaza mai mult in pierdere si ca intreaga activitate este mentinuta in mod artificial, comparativ cu alte localitati ale Vaii Jiului, care au renuntat la sistemul centralizat de termoficare sau la alimentarea cu apa calda.


Creante – fantoma


Datoriile populatiei au atins cifre impresionante, mai ales in ultimii ani. Familiile care locuiesc chiar in centrul orasului au acum de achitat restante de peste 70 de milioane de lei. „Societatea noastra a acumulat creante- fantoma de la populatie, iar unele familii nu au mai platit de 13 ani factura la termoficare. Exista si familii care, fara sa calculam penalitatile, au acum restante si de 150 de milioane de lei“, a declarat Gheorghe Berca, director SC TERMOFICARE SA Petrosani.


Cei care au acumulat sumele impresionante nu sint doar din rindul populatiei sarace si fara posibilitati de plata, iar cei fara venituri au incheiat acorduri de plata pentru sume infime. Toti insa vor fi actionati in justitie. „Avem o familie cu o datorie de 78 de milioane de lei. Aceasta s-a angajat sa plateasca lunar 500.000 de lei, iar datoria o are mai bine de zece ani. Practic acum sintem nevoiti sa apelam la legi si sa facem tot felul de controale“, a mai spus Berca.


Contorizarea- singura solutie


Cei care lucreaza la societatea de termoficare din Petrosani sint pusi in situatia de a face verificari amanuntite, pentru a depista furturile din retea, acestea cauzind un val de nemultumiri atit in rindul celor care sint abonati si li se imputa consumuri peste cele citite la aparatele de masura, cit si din partea reprezentantilor societatii, care spun ca pierderile sint uriase.


In prezent, serviciul de termoficare din Petrosani furnizeaza apa calda in baza unor programe stabilite impreuna cu asociatiile de proprietari, dar cu pierderi colosale. „Numai in luna iunie am furnizat apa calda cu o pierdere de 80 la suta, din cauza furturilor inimaginabile. De aceea, de citeva zile, am demarat o actiune in urma careia montam aparate de contorizare a consumului la nivel de scara in zonele unde se inregistreaza cele mai mari pierderi“, a afirmat Gheorghe Berca.


Contorizarea nu este o masura in urma careia sa fie eliminate furturile, iar acest lucru s-a demonstrat la blocurile unde exista aparate de masura montate la nivel de scara si unde citirile aparatelor generale sint mai mari decit cele obtinute din insumarea consumurilor individuale.


Abonamentul- contestat si apreciat


Directorul SC TERMOFICARE SA Petrosani sustine ca ideea introducerii unui abonament la plata facturii de energie termica ar fi de bun augur, motivind ca „asa cum platim la curent un abonament, de ce nu am plati si la termoficare?“, desi nu e convins ca masura, daca ar fi introdusa, ar diminua pierderile si nivelul restantelor. Pe de alta parte, posibilitatea introducerii unei noi taxe sub forma abonamentului este contestata de cei care sint abonati deja, o mare parte facindu-si alte socoteli pentru iarna viitoare.


In Valea Jiului, doar o mica parte a populatiei mai are contracte cu societatile de termoficare, pe motiv ca la Lupeni nu se mai furnizeaza apa calda de cel putin cinci ani si doar citeva blocuri mai sint bransate iarna la sistemul de incalzire centralizat, la Vulcan doar doua asociatii mai au contracte cu societatea de termoficare, iar la Petrila, de mai multi ani nu se mai furnizeaza apa calda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS