14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenti straini in Craiova

Studenti straini in Craiova

Universitatea din Craiova organizeaza, in perioada 1-24 august, editia a X-a a Cursurilor internationale de vara „Constantin Brâncusi“, avind in vedere cresterea interesului pentru limba, cultura si civilizatia româna. Cursurile se adreseaza romanistilor (profesori, doctoranzi, cercetatori, studenti, traducatori, filologi), precum si tuturor celor care sint interesati de cunoasterea limbii si literaturii, a culturii si civilizatiei poporului român.


Organizatoarea acestor cursuri, conf. univ. dr. Mihaela Albu, a declarat ca organizarea cursurilor presupune trei niveluri (incepatori, intermediari si avansati), avind ca scop invatarea limbii române sau perfectionarea cunostintelor dobindite anterior. Anul acesta vor participa 32 de studenti bursieri din Bulgaria, Federatia Rusa, Germania, Italia, Macedonia, Polonia, Serbia Muntenegru, Slovenia si Spania, precum si un profesor de limba franceza din Macedonia.


Bursele au fost obtinute in urma colaborarii dintre Ministerul român al Educatiei si Cercetarii si ministerele respectivelor tari. Participantii vor urma cursuri dupa un program de 20 de ore pe saptamina, de luni pina vineri, care vor cuprinde prelegeri, dezbateri si aplicatii pe diverse teme referitoare la probleme ale limbii române literare contemporane, scriitorii români reprezentativi sau momente importante din istoria României.


Festivitatea de deschidere a cursurilor va avea loc luni,1 august, la Universitatea din Craiova. In perioada cursurilor se va desfasura si un program turistic, artistic si cultural, care va cuprinde vizionarea unor filme românesti si a unor spectacole de teatru, cursuri de dans popular românesc, degustare de vinuri, precum si organizarea unor excursii in principalele puncte de interes turistic.


Studentii vor avea ocazia sa viziteze complexul sculptural „Constantin Brâncusi“ de la Tirgu Jiu, Hobita, satul natal al sculptorului, manastirile si pesterile din nordul Olteniei, barajul Vidraru, Curtea de Arges , Manastirea Argesului, Cetatea Poenari si Castelul Bran din Transilvania (unde studentii vor putea afla povestea legendarului Vlad Ţepes)si, bineinteles, capitala României, Bucuresti.


La finalul acestor cursuri, bursierii vor avea ocazia, in cadrul spectacolului „Seara natiunilor“ sa prezinte momente artistice si traditionale reprezentative culturii tarilor lor (recitari, muzica vocal-instrumentala, dansuri, concursuri nationale, scenete etc).


Organizatorii cursurilor sint multumiti de desfasurarea acestora si de interesul evident al participantilor fata de Craiova. „Pentru noi este imbucurator faptul ca studenti, care au mai participat si in alti ani la Cursurile de vara din Craiova, au dorit sa revina in orasul nostru, desi astfel de cursuri se desfasoara si in alte orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Bucuresti. Acest lucru arata ca ne-am ridicat la asteptarile studentilor straini“, a declarat Nellida Daogaru, secretar al cursurilor de vara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS