10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpatiile verzi din Craiova sint distruse

Spatiile verzi din Craiova sint distruse

Edilii Craiovei au facut in ultima vreme multa publicitate campaniilor de protejare a domeniului public desfasurate in colaborare cu politia comunitara, dar si actiunilor de depistare cu ajutorul camerelor de supraveghere a celor care distrug zonele verzi din municipiu. In astfel de campanii sint urmariti si sanctionati cu milioane de lei copiii care „incalca flagrant“ legea jucindu-se pe iarba, insa distrugerea parcurilor si a spatiilor verzi are loc chiar sub nasul si cu girul autoritatilor. De cele mai multe ori insa, acestea se scuza spunind ca situatia le depaseste… Primaria elibereaza pe banda rulanta autorizatii de construire in zonele verzi ale orasului sau chiar in putinele parculete care au scapat de lacomia intreprinzatorilor. A venit acum rindul parculetului de linga Liceul Pedagogic, care apartinea pina nu demult institutiei scolare, locul copacilor si aleilor fiind luat de vile cu piscine.


Parculetul Liceului Pedagogic din Craiova era pina in urma cu citeva saptamini unul dintre putinele spatii verzi de care se mai puteau bucura copiii si pensionarii din cartierul Brazda lui Novac. Insa cum nici o minune nu dureaza prea mult, intr-o dimineata si-au facut aparitia citeva echipe de muncitori care au defrisat zona verde. „Mai distrusesera o parte din parculet in urma cu citeva luni si s-a ridicat in loc o fundatie a unui om cu bani din Craiova, care a obtinut imediat terenul si autorizatie de construire! Am fost revoltati, ne-am adresat Primariei Craiova, dar nimeni nu ne-a luat in seama. Acum trei, patru zile, echipe de muncitori s-au apucat sa desfiinteze alte portiuni din parc. Au venit cu drujbele si au taiat zeci de copaci, au distrus aleile, au demolat bancile, iar autoritatile privesc cu nepasare! A doua zi au venit cu buldozerele si au inceput sapaturile. Daca un om simplu ca noi ar face o cerere la primarie prin care sa solicite taierea unui copac uscat din fata blocului, ar dura extrem de mult pina sa obtina permisiunea. Oare cei de la Agentia de Mediu au dat autorizatie pentru taierea copacilor si distrugerea spatiului verde? Se pare ca in acest caz taierea zecilor de copaci nu a necesitat atita birocratie…“, a povestit Cornel Gaspar, unul dintre locuitorii din zona. Oamenii sustin chiar ca primarul Solomon ar fi declarat „senin“, la unul dintre posturile de televiziune locale, ca aceeasi soarta o va avea si parculetul de vizavi, de linga Liceul Energetic, paminturile fiind revendicate de vechii proprietari pe Legea nr. 10.


Locuitorii virstnici ai cartierului sustin ca pe terenul care se spune ca a fost retrocedat nu au fost niciodata case, acestea fiind situate mult mai departe de liceu. „Cind au inceput sa taie copacii, am vazut oameni plingind si chiar blestemind… Am 91 de ani, locuiesc in zona aceasta de peste 60 de ani. Mi-am crescut trei copii in parcul de la Pedagogic, care apartinea de fapt liceului. Alesii nostri locali isi bat joc de tot!“, a spus Alexandru Clenciu, caruia vecinii ii spun „nea Sandu“.


Pe 4 iulie a inceput defrisarea unei noi portiuni din parculet


Spre indignarea oamenilor, echipele de muncitori au sustinut ca in momentul demararii lucrarilor copacii fusesera deja taiati, spatiul fiind „curat“: „Am inceput sapaturile pentru fundatie pe 4 iulie, iar copacii nu mai erau. Am inteles ca proprietarul este un mare investitor in domeniul incaltamintei din Craiova. Astazi, cineva de la primarie a adus o invitatie de la Serviciul de Disciplina in Constructii pentru proprietar, ca sa se prezinte la primarie pentru clarificarea aspectelor cu privire la lucrarile executate. Nu inteleg care este problema, pentru ca Aurel Petrescu ne-a spus ca este proprietarul terenului si ca are toate autorizatiile pentru construire“.


Autoritatile paseaza vina de la o institutie la alta


Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a precizat insa ca situatia depaseste atributiile Primariei Craiova: „Este vorba despre o retrocedare de teren, prin Legea nr. 10. Respectivul a cistigat in instanta procesul si terenul, iar noi nu avem cum sa ne opunem. In parculetul de la Pedagogic, din cite stiu, au fost deja demarate lucrarile la alte doua case. Toate au insa autorizatie de construire. In ceea ce priveste zonele verzi si copacii defrisati, primaria nu mai are nici o putere, terenul fiind cistigat prin instanta judecatoreasca. Cei de la Garda de Mediu insa puteau sa nu autorizeze distrugerea zonei verzi“.


In timp ce reprezentatul primariei arunca vina pe Garda Judeteana de Mediu, reprezentantii acestei institutii sint insa de alta parere. „Am luat legatura telefonic cu cei de la Directia Silvica si a Fondului Forestier, dar au precizat ca problema nu intra in atributiunile lor, avind in vedere ca este vorba despre un teren intravilan. Am trimis o echipa de la Garda de Mediu, dar defrisarile au fost deja efectuate, nu mai exista decit gropi si excavatoare in zona. Am aflat ca unul dintre proprietarii lucrarilor demarate in zona ar fi Nicolae Ţindareanu, la cealalta constructie neexistind firma si proprietarul, ci doar societatea care executa lucrarile, ATLAS SA. Un lucru este insa clar: acesti proprietari au obtinut certificate de urbanism si autorizatii de construire cu aprobarile pentru toate utilitatile necesare… O sa cer explicatii angajatilor Agentiei de Mediu, sa vad daca au eliberat autorizatii pentru defrisarile efectuate“, a precizat Marin Costache, comisar-sef al Garzii Judetene de Mediu.


Aceeasi parere o are si arhitectul-sef al Primariei Craiova, Daniel Marculescu: „Din comisia pentru autorizarea darii in folosinta a unui teren face parte obligatoriu si un reprezentant al Agentiei Judetene de Mediu, care putea sa se opuna defrisarii copacilor si distrugerii zonei verzi. Daca planul urbanistic de detaliu a fost aprobat in sedinta consiului local, celelalte institutii nu aveau motiv sa nu elibereze restul autorizatiilor necesare“.


Autorizatia de construire pentru ultima lucrare este valabila 18 luni si a fost eliberata pe numele Doinei Petrescu, mama lui Aurel Petrescu, cunoscut in Craiova ca Doru „Magaru“. In act este prevazut un spatiu locuibil de 255 de metri patrati, dintr-o suprafata desfasurata de 783 de metri patrati. In proiectul de constructie este prevazuta si o piscina, cu vedere la strada…


In timp ce ultimele spatii verzi ale Craiovei sint distruse, nici primariei, nici noilor improprietariti de aceasta nu le pasa ca orasul este tot mai lipsit de verdeata, iar bunicii nu mai au unde sa-si plimbe nepoteii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII