17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Olimpic, dar sarac

Desi viseaza sa ajunga medic, Marius nu stie daca va avea cu ce sa se intretina la liceu


Marius este un copil de 14 ani, foarte tacut pentru virsta lui, chiar timid. Infatisarea spune multe despre greutatile pe care viata i le-a scos in cale. In loc sa se joace impreuna cu ceilalti copii, Marius sta mai mult acasa, cu mama sa, umbla descult, are palmele batatorite de munca, dar si o privire deosebit de inteligenta, care izvoraste din ochii frumosi si tristi.


Olimpicii, mindria comunei


Profesorii din Celaru se pot mindri cu elevii pe care ii pregatesc, deoarece multi dintre ei sint olimpici. Printre cei care au participat la faza judeteana a Olimpiadei de Chimie se numara si Marius Dorinel Ion, un baiat care abia a terminat clasa a opta, dar care stie ca-i place chimia si vrea sa ajunga medic. La Olimpiada de Chimie nu a fost doar un simplu participant, pentru ca s-a intors de acolo cu o mentiune. S-a calificat, de asemenea, la faza nationala a Olimpiadei de Fizica, care se va desfasura intre 1 si 5 august, la Pitesti.


Fara bani, fara scoala


Marius si-ar dori foarte mult sa intre la un liceu bun, de aceea a trecut ca prima optiune Liceul de Chimie din Craiova. Crede ca va reusi, pentru ca media sa de admitere este 8,55. Dar de aici incep problemele. Situatia sa materiala este foarte dificila, desi este singur la parinti. Acestia sint despartiti de 11 ani, baiatul locuieste impreuna cu mama, care nu lucreaza, iar de la tata primeste o pensie alimentara de 415.000 de lei, la care se adauga alocatia de 225.000 de lei si alocatia monoparentala de 450.000 de lei, pe care i le da statul. „Am lucrat la Confectii si am intrerupt serviciul cind am nascut, apoi am incercat sa ma angajez la magazinele din sat, dar nimeni nu m-a primit. Ei vor fete tinere, iar eu am trecut deja de 40 de ani si am si o perioada foarte lunga in care nu am lucrat“, a povestit mama, cu lacrimi in ochi. Din cauza lipsei banilor, se pare ca visul lui Marius are putine sanse sa se implineasca. Venind la Craiova, el va trebui sa locuiasca la camin, dar banii pe care ii primeste si cei pe care reuseste mama sa sa ii adune lucrind cu ziua pe la oamenii din sat sint insuficienti. Situatia familiei este atit de grea, incit cei doi sint nevoiti sa-si pregateasca mincarea in tuciul asezat pe pirostrii, in curte. „Nu am cu ce sa-l tin la camin. Stiu ca nu costa foarte mult, dar eu nu am banii astia. M-as descurca sa-i cumpar hainele, dar mai are nevoie si de rechizite“, a adaugat mama. Primarul comunei, Florian David, care a alocat 24 de milioane de lei pentru premierea olimpicilor, a spus: „Am vazut foarte multa bucurie pe chipul lui cind i-am dat banii. Se vedea ca are mare nevoie de ei.“


Planuri de viitor


Intrebat ce altceva si-ar mai dori sa faca, Marius a marturisit ca nu se gindeste prea departe in viitor, singura lui dorinta fiind sa ajunga la liceu la oras, unde sa studieze ceea ce-i place: chimia, fizica si biologia. Abia intr-un tirziu a adaugat: „As vrea sa devin medic“. Un vis mare pentru un copil necajit, care traieste intr-o lume in care realizarea dorintelor depinde atit de mult de bani. Este foarte greu de imaginat cum acest baiat, care are atitea probleme, a izbutit sa obtina asemenea performante si este uimitoare dorinta sa de a reusi, chiar daca stie ca-i va fi foarte greu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS