5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

Au disparut la scaldat


Doi copii din comuna doljeana Gingiova au disparut fara urma dupa ce au plecat pe 4 iulie la scaldat, la Jiu. Ionut Tainuca, de noua ani, si Ciobica Stanescu, de sapte ani, au fost cautati initial de parinti la prieteni, rude apropiate si la diverse cunostinte, crezind ca baietii au plecat in vizita si au uitat sa se intoarca. Abia a doua zi, in jurul orei 11.00, dupa ce le-au gasit hainele pe malul Jiului, parintii au anuntat politia de disparitia copiilor. La fata locului s-a deplasat o echipa din cadrul Politiei Segarcea, care a inceput sa-i caute pe copii. Politistii au cercetat malul si albia riului, insa pina acum nu au dat de urmele lor. Cautarile au continuat si ieri, fara succes. Satenii din Gingiova se tem ca baietii sa nu se fi inecat in Jiu, iar corpurile lor sa fi fost luate de ape. (S.T.)


S-au incheiat testele pentru clasele bilingve din invatamintul liceal


La Colegiile Nationale „Elena Cuza“ si „Carol I“ din Craiova s-au incheiat probele de verificare la limbile moderne, pentru clasele bilingve. Eugenia Sendroiu, inspector de specialitate la ISJ Dolj, spune ca pentru clasele de bilingva engleza, la proba de verificare s-au inscris 457 de candidati, s-au inregistrat sase absenti si au fost respinsi trei elevi, iar pentru clasa de bilingva germana de la CN „Elena Cuza“ s-au inscris 52 de candidati, au fost sapte absenti si au fost respinsi patru elevi. Dan Amarascu, inspector de specialitate la ISJ Dolj, spune ca pentru testul de limba franceza s-au inscris 197 de elevi, dintre care s-au inregistrat 15 absenti si un respins, iar pentru testul de spaniola s-au inscris 154 de candidati, au fost sapte absenti si nu a existat nici un respins. Elevii s-au prezentat peste asteptarile comisiei de examinare, a declarat cu satisfactie inspectorul Amarascu, recunoscut pentru calitatea actului educational si exigenta sa. Colegiul National „Elena Cuza“ este unica unitate de invatamint din Craiova care are in programul de scolarizare clase bilingve, pentru cele patru limbi moderne. (C.I.)


Apa din fintinile inundate – improprie consumului


Comitetul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Dolj s-a intrunit pe 5 iulie in vederea prezentarii situatiei medico-epidemiologice din zonele inundate ale judetului si pentru a discuta planul de masuri care trebuie luate de catre serviciile Directiei de Sanatate Publica (DSP) a judetului Dolj in scopul contracararii efectelor inundatiilor. Centrul operativ cu activitate temporara al DSP a hotarit trimiterea unor echipe in teren pentru luarea unor masuri de urgenta. S-a efectuat atit analiza gospodariilor si a fintinilor inundate, cit si a populatiei cu risc epidemiologic, aceasta urmind sa fie vaccinata. Impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale si cu medicii de familie, echipele DSP au stabilit masurile concrete ce trebuie aplicate pentru decolmatarea si dezinfectarea fintinilor. Populatia a fost instruita sa nu consume apa din fintinile inundate, cetatenilor fiindu-le prezentate si normele minime de igiena care trebuie respectate in aceasta situatie. Consumul curent de apa este asigurat de autoritatile locale prin furnizarea de cisterne cu apa potabila, suplinita cu sticle de apa minerala. In comuna Pielesti s-au recoltat probe de apa din trei fintini aflate in apropierea unei presupuse surse de poluare cu pesticide in vederea unor analize biochimice. (A.M.)


Cont de intrajutorare deschis pentru sinistratii din Dolj


Prefectura Dolj a deschis de ieri, la Trezoreria Craiova, un cont de intrajutorare pentru cetatenii care au suferit pagube in urma inundatiilor produse in primele trei zile ale acestei luni. Cei care doresc sa contribuie la sprijinirea sinistratilor pot face donatii in lei in contul cu nr. RO 27 TREZ 291 500 701 X 00 48 78. Autoritatile spera ca doljenii sa raspunda la aceasta actiune umanitara asa cum au facut-o in cazul celei intitulate „Oltenia ajuta Banatul“, in primavara acestui an. Inundatiile au facut in Dolj, la inceputul acestei luni, pagube estimate la peste 145 de miliarde de lei. (B.G.)


Comisia de expertiza medicala-in concediu


Comisia de Expertiza Medicala, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, va intra in concediu in perioada 18 iulie-15 august. Conform declaratiilor reprezentantilor comisiei medicale de expertiza, exista numeroase solicitari din partea persoanelor cu dizabilitati pentru consult in vederea obtinerii certificatelor medicale de incadrare in grad. „Ii sfatuim pe oameni ca incepind de luni, 12 iulie, sa vina sa se programeze pentru perioada imediat urmatoare datei de 15 august. Astfel se vor evita si eventualele aglomerari si nemultumiri“, a mentionat Carmen Raduti, medic specialist al Comisiei de Expertiza Medicala Dolj. (A.C.)


Posibila poluare cu pesticide a apei potabile in satul Cimpeni – Dolj


Agentia Regionala de Protectie a Mediului analizeaza posibilitatea poluarii cu pesticide a pinzei freatice in satul Cimpeni, comuna Pielesti, in urma inundatiilor care au avut loc in ultimele zile. Substantele fitosanitare depozitate in subsolul fostului CAP in urma cu peste 15 ani s-au infiltrat de-a lungul timpului in zidarie si in pardoseala de pamint. Desi dupa anul 1990 spatiului i s-a dat alta destinatie, urme de pesticide au ramas. Din cauza ploilor abundente din ultimele zile, apa a patruns in subsolul cladirii si a dizolvat aceste resturi de pesticide, existind pericolul ca apa poluata sa ajunga in pinza freatica. Pentru a determina gradul de poluare, s-au recoltat probe de apa atit din subsolul cladirii, cit si din fintinile aflate in aval. Ca masura preventiva de eliminare a poluarii, apa a fost evacuata si transportata la statia de epurare a Doljchim, iar fintinile din apropiere au fost inscriptionate pentru a nu fi folosite. (C.B.)


Raliu automobilistic organizat la Craiova


Automobil Clubul Român (ACR) organizeaza primul raliu duminica, 10 iulie, ora12.00, pe Aeroportul International din Craiova. Competitia este organizata de filiala ACR Dolj la initiativa unor tineri de la Extrem Racing Club. In aceasta intrecere sportiva s-au implicat Primaria Craiova, Politia Rutiera, Jandarmeria Dolj, Politia Comunitara Craiova, precum si alte institutii importante din Cetatea Baniei. Aproximativ o suta de agenti de paza vor asigura ordinea pentru a evita aparitia unor evenimente nedorite. Inscrierile la concurs se fac in limita a 150 de locuri, la sediul ACR, din strada Ion Maiorescu nr. 2-4. Taxa de participare este de 100.000 de lei, iar pretul unui bilet este de 50.000 de lei. Competitia se va incheia in aceeasi zi, la ora 18.00, dupa care va urma festivitatea de premiere. (N.B.)


SC GCL Calafat, in pragul falimentului


SC GCL Calafat se afla in pragul falimentului, deoarece inregistra la sfirsitul lunii aprilie restante de peste 32,7 miliarde de lei, din care 27,8 miliarde la bugetul de stat, asigurari sociale si somaj. Pe de alta parte, societatea are de incasat peste sapte miliarde de lei de la consumatorii casnici si agentii economici. Din cauza datoriilor mari, societatea are de platit lunar penalitati de intirziere de aproximativ 330 de milioane de lei. Analizind activitatea SC GCL Calafat, consiliul local nu a intrevazut nici o posibilitate de redresare a unitatii, fiind acceptata solutia de intrare in faliment. Potrivit unor surse autorizate din cadrul CL si al executivului, Serviciul de gospodarire comunala al primariei urmeaza sa preia activitatea de salubrizare a municipiului, avind in dotare toate utilajele necesare desfasurarii acestei activitati. Serviciile de apa, canalizare si epurare a apelor uzate umeaza sa fie gestionate de o societate cu raspundere limitata, care va fi infiintata ulterior. (C.B.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS