Un milion de dolari de la Banca Mondiala s-au dus pe apa simbetei

Autori


Conducerea Primariei Tirgu Jiu a trimis, in urma cu o saptamina si jumatate, o adresa la Ministerul Culturii si Cultelor, in care prezinta toate neregulile amenajarii peisagistice din jurul operelor lui Brâncusi. Adresa prezinta de la greseli comise in textul informativ de pe panourile de la intrarea in cele doua parcuri pina la uscarea arborilor plantati. Rechizitoriul nu a primit insa un raspuns concret la problemele semnalate. Conducerea primariei spune ca nu va semna receptia finala a lucrarilor si propune inlocuirea pavimentului.

Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor au facut greseli impardonabile in textul care apare pe panourile de la intrarea in cele doua parcuri din municipiul Tirgu Jiu, in care se afla operele lui Constantin Brâncusi: Coloana fara de sfirsit, Poarta Sarutului si Masa Tacerii. Panourile informative au fost facute cu ocazia realizarii lucrarilor de reamenajare peisagistica, finalizate in toamna anului trecut, si poarta girul Ministerului Culturii. Textul despre ansamblul realizat de Brâncusi este tradus in mai multe limbi de circulatie internationala. „Cea mai evidenta si suparatoare este legata de anul realizarii ansamblului de catre Constantin Brâncusi – 1935-1938, cind, de fapt, perioada reala este 1937-1938, asa cum de altfel este bine cunoscut de catre exegetii operei brâncusiene. Exista si greseli de traducere: termenul „avenue“ pentru „cale“ nu este adecvat. Corect ar fi termenul francez „la voie“, respectiv cel englez „the path“. Alta problema este legata de pozitionarea gresita a panoului din Parcul Coloanei, care ii poate face pe turisti sa mearga intr-o directie contrara“, se spune in adresa trimisa Ministerului Culturii de catre Primaria Tirgu Jiu.

Viata vizitatorilor este pusa in pericol de iluminatul public

In aceeasi adresa se mai precizeaza faptul ca la instalatia de iluminat din cele doua parcuri, realizata tot de specialistii desemnati de Ministerul Culturii, au aparut mai multe defectiuni, care pun viata vizitatorilor in pericol: „Frecventa mare a deranjamentelor de natura electrica la instalatiile de iluminat din Parcul Coloanei si Parcul Municipal este o problema care persista inca de la punerea in functiune a amenajarilor executate in cele doua parcuri. Mentionam ca exista elemente in retelele de iluminat pe care apare tensiune, fapt care pune in pericol viata personalului care deserveste intretinerea iluminatului in parcuri chiar a vizitatorilor. Lampile, desi au un pret mare, au o durata de functionare relativ mica“.

Marius Ionescu, directorul tehnic al Primariei Tirgu Jiu, a spus ca, pina acum, au fost inlocuite 70 de lampi care s-au ars: „Am schimbat deja 70 de lampi, ceea ce inseamna ca am epuizat stocul de rezerva. Noi avem lampi reflectorizante la mai multe institutii si lucrari de arta si nu se ard asa de des ca acestea, care costa mult mai mult. Poate schimbam un bec pe luna, pe cind in cele doua parcuri trebuie sa schimbam citeva pe luna“.

Zeci de arbori din cele doua parcuri s-au uscat

In adresa trimisa Ministerului Culturii de catre conducerea Primariei Tirgu Jiu sint semnalate mai multe nereguli in ceea ce priveste amenajarea peisagistica. „In urma precipitatiilor abundente din perioada 5-10 iunie au aparut pe aleile din cele doua parcuri zone cu aspect noroios – intr-un grad mult mai redus fata de sezonul rece – in care incaltamintea se afunda. Alta problema o constituie faptul ca pe aceste zone noroioase apare vegetatie. De asemenea, aleile in panta din Parcul Coloanei prezinta denivelari sub aspectul unor rigole, rezultate din antrenarea materialului de la suprafata pavimentului o data cu scurgerea apelor. Majoritatea aleilor care prezinta astfel de defecte sint remediate de CONSMIN SA in aceasta primavara. (…) In ciuda datelor tehnice referitoare la paviment, acesta nu numai ca prezinta zone noroioase, dar in perioada fara ploi se poate observa ca la o circulatie pietonala intensa se ridica praful“. Conducerea primariei mai arata ca o parte din lucrarile care ar fi trebuit efectuate in primavara nu au fost realizate nici pina in prezent.


De asemenea, in adresa se mai precizeaza ca 56 de arbori din cele doua parcuri, plantati cu ocazia reamenajarii peisagistice, s-au uscat.

Primaria nu va semna receptia finala

Ministerul Culturii si Cultelor, prin Oficiul National al Monumentelor Istorice, recomanda autoritatilor locale sa respecte regulamentul de intretinere a parcurilor. In acest regulament se mentioneaza ca in cele doua parcuri se circula cu viteza de pina la 15 km/h, fara frinari bruste ori rasuciri rapide.

Marius Ionescu a precizat ca Ministerul Culturii si Cultelor da dovada de neprofesionalism in gasirea solutiilor pentru rezolvarea problemelor: „Raspunsuri de la Ministerul Culturii care se contrazic, care isi neaga reprezentantul din teritoriu, respectiv dirigintele de santier si apoi il recunosc. Este o bijbiiala si un haos de care dau dovada reprezentantii Ministerului Culturii in privinta gasirii solutiilor“. Acesta a spus ca primaria nu va semna receptia finala a lucrarilor de amenajare peisagistica si ca va propune inlocuirea actualului paviment: „Exista un fond de rezerva, de 10%, care nu este deblocat decit in momentul semnarii receptiei finale. Acesti bani ar putea fi folositi la inlocuirea pavimentului“.

Lucrarea de amenajare a costat peste un milion de dolari si a fost realizata dintr-un imprumut al Bancii Mondiale. Proiectantul lucrarii a fost firma americana OLIN PARTNERSHIP in colaborare cu firma ROSTRADA din Bucuresti, iar executantul, societatea CONSMIN din Petrosani.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 6 iulie 2005

Actualitate

» „Cultura“ gorjeana, la pamint
» Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu Dolj are un nou director
» Strada Brestei este in continuare inundata
» Salvador Caragea, noul comandant adjunct al Politiei Gorj
» Vidanjele primariei craiovene incep sa dea chix
» La bacalaureat, s-au dat subiecte usoare la matematica, istorie si geografie
» Cabana „Pestera Muierii“ a fost vinduta
» MTS Leasing a fugit cu banii clientilor
» „Economia, principalul cistigator in urma modificarii Codului muncii“
» De mesajul ministrului sanatatii depinde semnarea protocolului cu Sanitas
» Afacerile marilor grupuri de interese la control!
» Presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Rovinari sustine ca a fost batut de politie
» Testamentul unei batrine, motiv de judecata
» In cartierele de la periferia Craiovei ilegalitatile se petrec cu „stiinta“ edililor
» Un angajat al Oficiului Prefectural Petrosani intocmeste inscrisuri oficiale ca director
» Scurte stiri
» S-a sfirsit povestea Ilenei Damian
» Universitatea din Craiova le restituie studentilor aproape 500 de milioane de lei

Local

» Studentul – impuscat dintr-o pozitie imposibila
» Snopit in bataie pentru ca a pipait o fata
» Tentativa de sinucidere cu pastile
» Doi mineri din Petrila au murit ingropati de vii
» Expertii au venit la Tirgu Jiu fara expertize
» Finantista Georgeta Seftulescu, pusa in libertate
» Gerhard Schröder, cancelarul mass-media
» Fiul unui colonel MApN s-a impuscat cu arma tatalui sau
» „Responsabilitatea guvernarii ma face sa spun nu alegerilor anticipate“

Dolj

» Dosare penale pentru trei politisti din Calafat

Gorj

» Seful Finantelor din Gorj a depus marturie in procesul lui Mischie

Sport

» Nedelea a parasit Universitatea
» Clitnovich si Mitchel se fac olteni?
» Nu se pleaca in cantonament
» Naicu si Mieila sint doriti de Motru
» Amical cu Dacia Mioveni
» Zahiu a semnat cu EMC Rovinari
» Universitatea a cistigat amicalul cu CSS Craiova
» Londra va gazdui Jocurile Olimpice din 2012
» Spielberg face un film despre atentatul de la JO din 1972
» „Ii astept la meci pe prietenii din Craiovita Noua!“
» Safin a declarat forfait
» Coulthard si-a prelungit contractul cu Red Bull
» Performanta de exceptie pentru Marian Oprea

Magazin

» Mariah Carey se teme ca poate lua microbi de la fanii sai
» Anastacia s-a despartit de iubitul sau, Patrice Boudebila
» Madonna viseaza la al treilea copil
» Formatia Queen a fost declarata trupa cu cel mai mare succes din Marea Britanie
» Si berzele au muzeul lor
» Un cuplu din Florida s-a casatorit intr-un acvariu plin cu rechini
» Artistei Annie Lennox i-a fost teama ca ar putea fi victima unui atac terorist

Opinii

» DIMENSIUNEA ROMÂNEASCA A EXISTENTEI (III)

Top