10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParadis fiscal la Vama Craiova

Paradis fiscal la Vama Craiova

• Printre firmele avantajate de functionarii Directiei Regionale Vamale Craiova se numara si SC BDJ SA, controlata de Dinel Staicu • Societatea a importat un autoturism de teren cu documente false • Desi aveau de recuperat datorii de 581 de miliarde de lei, angajatii vamii nu i-au deranjat pe patronii restantieri pe motiv ca nu i-au gasit la sediu


Directia Regionala Vamala Craiova calca pe urmele finantelor doljene, pasuindu-i in mod suspect pe datornici, desi are de recuperat de la acestia sute de miliarde de lei. Datoriile acumulate de anumite firme din zona Olteniei au fost trecute cu vederea de angajatii Directiei Vamale, ceea ce le-a permis acestora sa-si mute sediile si sa dispara din evidentele Registrului Comertului. Mai grav, asa cum rezulta din dosarele aflate pe masa procurorilor Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, functionarii de la Vama puteau foarte usor sa-i identifice pe patronii restantieri pe baza adreselor de la Registrul Comertului, carora ar fi trebuit sa le ceara sa raspunda material pentru miliardele pe care le aveau de achitat la bugetul statului.


Printre oamenii de afaceri din Craiova care s-au bucurat de clementa angajatilor Directiei Vamale Craiova se numara si Dinel Staicu, fostul patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova, care are de platit o restanta de aproape 230 de milioane de lei datind din anul 2002. Neregulile in ceea ce priveste activitatea de executare silita au fost descoperite recent de inspectorii Camerei de Conturi Dolj, care au trimis dosarele spre analiza procurorilor doljeni.


In urma unui control efectuat in aprilie 2005 de Camera de Conturi la Directia Regionala Vamala Craiova, inspectorii au descoperit ca SC BDJ SA Craiova, aflata in sfera de influenta a lui Dinel Staicu, avea de achitat o datorie de 224 de milioane de lei. Firma lui Dinel importase in 2002 un autoturism de teren depunind la biroul vamal Iasi documente insotitoare false privind originea bunurilor, dupa cum rezulta din documentele aflate pe masa procurorilor. Smecheria lui Dinel nu a tinut insa, SC BDJ SA primind amenda contraventionala de 75 de milioane de lei, fiind totodata obligata sa plateasca si diferenta de taxe vamale in suma de 39 de milioane de lei. Pentru a crea impresia ca-si face treaba, Directia Vamala a trimis in 2002 si 2003 somatii pe adresa BDJ si a Reconversia SA, ultima somatie ajungind tot la BDJ SA Craiova. Avertismentele Directiei l-au lasat, insa, rece pe Dinel. Conform notei de control, Directia Vamala nu a luat nici o masura legala de recuperare a datoriei, prevalindu-se de faptul ca toate somatiile trimise in perioada 2002-2005 s-au intors asa cum plecasera, Posta scriind pe ele „lipsa domiciliu, societate inchisa, societate mutata“. Cu toate acestea, angajatii Directiei Vamale puteau foarte usor sa uzeze de prevederile legale in materie de executare silita si sa publice intr-un cotidian central anuntul de comunicare a somatiei, lucru pe care nu l-au facut din motive pe care le vor stabili procurorii Parchetului de pe linga Tribunal.


Functionarii de la Vama Craiova au incercat sa-si justifice lipsa de reactie motivind ca sediul nu putea fi identificat, desi, asa cum rezulta din nota de control, Oficiul Registrului Comertului le comunicase ca SC BDJ SA fuzionase cu o alta firma a lui Staicu, SC Reconversia SA, cu sediul in Podari. Conform aceleiasi note, in cazul societatii patronate de Dinel, inspectorii spun ca exista indicii conform carora societatea debitoare s-a sustras de la plata obligatiilor bugetare prin schimbarea adresei sediului social.


Nu l-au deranjat pe presedinte pentru ca rudele le-au spus ca e plecat


Un alt caz interesant aflat pe masa procurorilor este cel al Fundatiei „Prometeu“, cu sediul in localitatea Ganeasa din judetul Olt, aflata tot in aria de competenta a Directiei Regionale Vamale Craiova. Fundatia in cauza a primit prin donatie, in perioada martie – decembrie 1997, noua autoturisme din import pentru care a fost scutita de la plata taxelor, conform prevederilor legale aflate in vigoare la acea data. In schimbul acestei facilitati, fundatia era obligata sa nu vinda autoturismele si sa nu presteze cu acestea activitati in urma carora ar fi obtinut venituri. Cu toate acestea, societatea a ajuns datoare la bugetul statului cu 168 de milioane de lei, bani pe care trebuia sa-i recupereze Directia Vamala. Aceasta s-a multumit doar sa trimita mai multe somatii de plata, desi functionarii responsabili cu acest lucru stiau adresa presedintelui fundatiei. Atunci cind au fost luati la intrebari de inspectorii Camerei, angajatii Directiei au motivat ca atunci cind l-au sunat acasa pe presedinte, le-au raspuns rudele acestuia care le-au spus ca nu este acasa, iar ei au crezut. In timp ce functionarilor le era rusine sa-l deranjeze pe reprezentantul Fundatiei „Prometeu“, datoria catre buget a crescut la aproape 900 de milioane de lei, Directia Vamala neluind nici o masura impotriva presedintelui timp de trei ani.


Functionarii Directiei Vamale dau vina pe patronii disparuti cu firme cu tot


Restantele pe care le au de incasat „vamesii“ craioveni sint mult mai mari. La sfirsitul lunii decembrie 2004, Serviciul de Urmarire si Incasare a Creantelor din cadrul Directiei Vamale avea in evidente 887 de dosare care totalizau creante de 581 de miliarde de lei. Inspectorii Camerei au constatat insa ca in nici unul din cazuri functionarii Directiei Vamale nu au parcurs toate etapele de executare silita, acestia limitindu-se doar la transmiterea somatiilor de plata. Conform notei de control, angajatii Vamii nu s-au gindit nici o clipa sa identifice bunurile si sa aplice sechestru asupra acestora. La fel s-a procedat si in cazul administratorilor si asociatiilor din firme pe care Directia nu i-a tras la raspundere si impotriva carora nu a sesizat organele de urmarire penala, desi existau indicii de sustragere de la plata obligatiilor. In ciuda situatiilor evidente, Directia Vamala Craiova nu a cerut declansarea procedurii de faliment la nici una dintre societatile debitoare, ceea ce i-a facut in cele din urma pe angajatii Serviciului Juridic Contencios sa recunoasca faptul ca nu mai pot recupera aproximativ 70 de miliarde de lei, suma considerata ca si pierduta. Acestia au adus ca motiv inexistenta sediilor pe care au incercat sa le identifice si a bunurilor pe care ar fi putut sa le execute silit in scopul recuperarii creantelor. Ciudat, insa, unele restante datau de citiva ani buni, perioada suficienta, in opinia inspectorilor Camerei de Conturi, pentru a-i determina pe patroni sa-si plateasca obligatiile fata de stat. Pentru neregulile descoperite, Camera de Conturi a amendat cu cite patru milioane de lei 12 persoane din cadrul Directiei Vamale care au condus comisiile de examinare a dosarelor si a trimis notele de control catre Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, in ciuda protestelor directorului executiv al Directiei, Benoni Dimulescu, care a incercat sa-i convinga pe inspectori ca subordonatii sai nu au nici o vina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU