16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCrima Organizata pune mina pe plasatorii de bancomate false

Crima Organizata pune mina pe plasatorii de bancomate false

Falsificatorii de carduri bancare si complicele lor, care au instalat pe soseaua Mihai Bravu un bancomat fals, au fost prinsi de ofiteri sub acoperire din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a informat Biroul de Presa al Politiei Române. Astfel, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis, pe numele fratilor Stoicescu, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, in timp ce complicele lor este cercetat in libertate. In urma unor actiuni desfasurate simultan in Bucuresti si Constanta, trei ofiteri din cadrul DIICOT, impreuna cu procurorul coordonator, i-au identificat si prins pe falsificatorii de carduri bancare, care, la jumatatea lunii martie, au montat, in scara unui bloc situat pe soseaua Mihai Bravu din Bucuresti, un bancomat confectionat artizanal. Folosindu-se de sigla si caracteristicile de soft ale BCR, cei doi au „clonat“ cardurile a 60 de persoane, creind un prejudiciu de aproximativ 700 de milioane de lei (70.000 de lei noi).


Primele verificari ale ofiterilor de la Crima Organizata au scos la iveala faptul ca, incepind cu data de 20 aprilie, au fost efectuate tranzactii frauduloase la diverse ATM-uri, atit pe raza municipiului Constanta, cit si in Capitala, fiind identificate 15 locatii unde functionau bancomate care nu erau supravegheate electronic.


Tranzactiile frauduloase vizau titulari de carduri emise de cinci banci, ai caror clienti au fost prejudiciati prin compromiterea datelor de pe cartile de credit.


Cunoscindu-se faptul ca autorii, cu toate ca figurau cu domiciliul stabil in Bucuresti, erau ascunsi de aproape doua luni de o ruda din Constanta, politistii au efectuat, in noaptea de joi spre vineri, descinderi simultane la noua adrese, dintre care cinci in Constanta si patru in Bucuresti. Astfel, au fost identificati fratii Stoicescu – Liviu, de 27 de ani, absolvent de studii superioare in domeniul informatic – si Mihai Alexandru, de 28 de ani, cu studii superioare in domeniul mecanic -, ambii domiciliati in Bucuresti si fara antecedente penale.


PC-urile si laptop-urile sint cheia succesului


Cei doi au fost gasiti la o adresa din Constanta, de unde au fost ridicate pentru verificari mai multe carduri blank contrafacute, care contineau date copiate, apartinind unor carduri autentice, inclusiv codul PIN, mai multe carduri autentice de fidelitate, pe care le foloseau pentru implementarea datelor copiate, un dispozitiv de copiat (citit) carduri, precum si softurile folosite la decriptarea si reinscriptionarea datelor de identificare a informatiilor continute pe banda magnetica a cartilor de credit. La domiciliul lor, politistii au mai gasit sisteme PC si laptop, cu ajutorul carora isi desfasurau activitatile ilicite, tinind totodata evidenta stricta a cardurilor, dupa numarul de cont de card, codul de identificare si numele titularului. De asemenea, au fost ridicate si indisponibilizate sumele de 250 de milioane de lei (25.000 de lei noi) si 9.500 de euro, precum si tehnica de calcul (unitatile centrale, laptop-urile, HDD-uri, CD-uri) folosita in activitatea infractionala.


Cea de-a treia persoana, complicele, a fost descoperita si identificata de ofiterii de la Crima Organizata tot in Constanta. Acesta este Tomi Cristian Drasoveanu, de 23 de ani, care a participat impreuna cu autorii, in mod direct, la tranzactiile frauduloase derulate la ATM-uri, precum si la demontarea, transportul si ascunderea dispozitivului respectiv.


In cadrul anchetei, ofiterii au stabilit punct cu punct modul si imprejurarile in care au actionat cei doi frati si complicele lor, descoperind ca, pasionati fiind de informatica, au conceput singuri planul de operare si cel de confectionare a bancomatului.


Astfel, folosindu-se de cunostintele in domeniul informatic, Liviu Stoicescu a cumparat, inca din toamna anului trecut, prin internet, componentele necesare dispozitivului, anume panoul frontal al unui bancomat autentic, tastatura si cititorul magnetic de carduri si cardurile blank. Totodata, a initiat un program prin care a imitat softul folosit de un bancomat adevarat, cel care se vede pe display, si le-a conectat la un calculator dispus in spatele panoului frontal. Ulterior, in luna martie, a montat dispozitivul impreuna cu fratele sau in scara unui bloc situat in soseaua Mihai Bravu, cu ajutorul caruia a copiat datele a 60 de carduri, a confectionat blancurile contrafacute si a retras bani atit la bancomate din Bucuresti, cit si din Constanta.


Pentru disimularea blankurilor si pentru a nu atrage atentia in momentul retragerii banilor, autorii aplicau pe una dintre fetele lor o imagine grafica specifica unei banci.


ATM-ul a fost distrus


Socotind ca si-au facut stocul de date, in seara zilei de 20 aprilie, fratii Stoicescu au demontat calculatorul din spatele panoului frontal si l-au pus in spatiul din scara blocului, venind sa-l ia a doua zi, impreuna cu panoul. La aceasta operatiune, precum si la transportarea acestora in Constanta, acolo unde se ascundeau, cei doi frati au fost ajutati de Drasoveanu.


Dupa o vreme, sistemul a fost mutat din nou, de data aceasta fiind ascuns in comuna Scorteni din judetul Prahova, in podul casei bunicilor lor. Din pacate, acesta n-a putut fi recuperat de politisti, pentru ca tatal celor doi l-a gasit si l-a distrus prin ardere. Fratii Stoicescu au fost prezentati ieri Tribunalului Bucuresti, care a dispus cercetarea lor in stare de arest preventiv pentru o perioada de 29 de zile, pentru savirsirea unor infractiuni privind comertul electronic, in timp ce complicele lor este cercetat in stare de libertate. Cercetarile sint continuate in vederea stabilirii intregii activitati infractionale a autorilor, precum si pentru identificarea tuturor membrilor gruparii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS