17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAbsolventii de liceu au scapat de prima proba orala

Absolventii de liceu au scapat de prima proba orala

Absolventii de clasa a XII-a au fost si ieri in focul examenelor. Dupa o prima zi incarcata de emotii pentru cei aflati in fruntea catalogului si care au sustinut proba orala la limba si literatura româna, a venit si rindul celorlalti colegi sa treaca prin aceleasi emotii. Pentru tinerii craioveni care trec prin examenul vietii, aceste zile se vor dovedi hotaritoare.


Candidatii s-au adunat inca de la ora 8.00 in fata centrelor de examinare amenajate in cadrul unitatilor de invatamint. Chiar daca urma sa intre pe rind, tinerii au venit din timp si au asteptat emotionati sa intre in sala. Unii dintre ei erau chiar insotiti de un alai de rude, colegi si prieteni,aflati in „misiune speciala“, de sustinere morala. „Am venit sa-i tin pumnii colegei mele de banca. Ea are examen astazi si sper sa aiba noroc la subiecte. Stiu ca are emotii pentru ca si eu am trecut ieri (luni-n.r.) prin asta si mi-au prins bine incurajarile colegilor si prietenilor“, a spus Anca Oprea, proaspata absolventa a Colegiului „Carol I“.


In aceeasi unitate scolara au dat examen si absolventii Seminarului Teologic. Acestia au reusit insa sa-si invinga destul de repede emotiile, mai ales cind au vazut ca subiectele nu au fost atit de grele pe cit si-au inchipuit. Unii dintre ei erau asteptati la iesire de parinti sau bunici, nerabdatori sa afle deznodamintul. „Am venit pe la ora 11.30 si astept sa se incheie examenul ca sa imi iau nepoata acasa. A terminat Seminarul Teologic si acum da bacalaureatul. Emotii nu am, pentru ca eu ma incred in Dumnezeu, iar El imi da pace si liniste. Fata era putin nelinistita inainte de examen, dar i-am spus sa nu-si faca griji, ca o sa iasa totul bine, asa cum vrea Dumnezeu“, a spus Ana Dinu, o bunicuta curajoasa.


In ceea ce priveste comisia de examinare de aici, nu a avut parte de evenimente deosebite. Elevii s-au dovedit si anul acesta bine pregatiti, notele reflectind destul de bine acest lucru.


Profesorii au aratat exigenta la notare, dar si bunavointa in unele cazuri, asa cum s-a intimplat luni cu o tinara care, desi era pe lista de examinare, nu s-a prezentat la examen. In cele din urma, profesorii au renuntat sa o mai astepte pe absolventa, dupa ce au aflat ca plecase de citeva zile in Italia.


Subiectele i-au luat prin surprindere pe candidati


Andreea Diaconescu a terminat Colegiul National „Elena Cuza“ si a fost repartizata la Liceul „Marin Sorescu“, pentru sustinerea bacalaureatului. A venit la examen insotita de parinti, bunici, frati, prieteni si citiva colegi. Cu un asemenea alai de sustinatori, nici nu e de mirare ca fata a luat nota zece: „A fost destul de usor si nu prea am avut emotii, mai ales ca am invatat foarte mult pentru acest examen si ma asteptam sa iau nota mare. Majoritatea colegilor cu care m-am intilnit la iesirea din sala au spus ca a fost usor si au luat note mari“.


Si la Grupul Scolar de Constructii Cai Ferate, absolventii au iesit de la examen bucurosi. „Mi-a cazut un text la prima vedere si «La Tiganci» de Mircea Eliade. M-am descurcat destul de bine si am reusit sa iau nota noua. A fost mult mai usor decit ma asteptam, iar comisia de examinare a fost destul de intelegatoare cu noi“, a spus Mihai Mustacioara, unul dintre absolventii Grupului Scolar Auto care au sustinut examenul aici.


La fel de usoara li s-a parut proba orala la limba româna si tinerilor care au sustinut examenul la Colegiul Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brâncusi“. „Nu mi-am imaginat ca o sa fie atit de simple subiectele. Mai avem miine franceza si scapam. Important este sa iau note mari ca sa pot apuca un loc la facultate“, sustine Claudia Pirvu.


Nici la Colegiul National „Nicolae Titulescu“, absolventii nu au avut probleme cu subiectele. Multi dintre ei au obtinut fara prea mare efort note de noua si zece. Unul dintre proaspetii absolventi ai acestei unitati de invatamint, Maria Alexandra Oaie, sustine ca a avut mari emotii inainte de examen, dar subiectele au fost usoare: „M-am descurcat foarte bine si am scapat de o parte din emotii. Prima proba este intotdeauna cea mai grea si mi-am facut mari griji ca n-o sa iau o nota mare. A fost insa mult mai usor decit ma asteptam si am reusit sa iau nota zece“.


Dincolo de tracul primei probe de bacalaureat, majoritatea absolventilor de liceu au fost de acord ca, cel putin pina acum, examenul s-a dovedit neasteptat de usor. Urmeaza proba de limba straina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS