15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePietrisul din jurul operelor lui Brâncusi trebuie inlocuit

Pietrisul din jurul operelor lui Brâncusi trebuie inlocuit

• Ministerul Culturii si Cultelor este incapabil sa gestioneze situatia Ansamblului „Brâncusi“ de la Tirgu Jiu • Pentru ca pavimentul a determinat aparitia mucegaiului, in urma cu o luna si jumatate, in jurul scaunelor a fost turnat pietris • Intr-o adresa transmisa in urma cu citeva zile Primariei Tirgu Jiu, secretarul de stat in MCC, Virgil Nitulescu, respinge ideea folosirii pietrisului, fara sa stie ca operatiunea fusese deja efectuata • Primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a afirmat ca pietrisul va fi inlaturat si ca de anul viitor se vor aloca fonduri pentru inlocuirea pavimentului


Autoritatile centrale si locale continua sa se dea in spectacol in ceea ce priveste amenajarea peisagistica a Ansambului Sculptural „Constantin Brâncusi“ de la Tirgu Jiu. Dupa ce s-a cheltuit peste un milion de dolari de la Banca Mondiala pentru un tip de paviment care nu a mai fost folosit niciodata in România, reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) isi dau din nou cu stingul in dreptul. Acestia au stabilit ca solutia de inlocuire cu pietris a pavimentului din jurul monumentelor care alcatuiesc Aleea Scaunelor nu este adecvata. Prin urmare, nu se va utiliza pietris pentru inlocuirea materialului atit de contestat, care pe timp de ploaie se transforma in noroi, iar pe vreme buna in praf. Intr-o adresa transmisa mai multor institutii, intre care proiectantul SC ROSTRADA SA, Primaria Tirgu Jiu si Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural Gorj, Virgil Nitulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, respinge solutia de schimbare a pavimentului cu pietris, pe motiv ca este inestetic. Operatiunea a fost insa efectuata in urma cu o luna si jumatate, cind reprezentantii firmei constructoare, SC CONSMIN Petrosani, au sosit la Tirgu Jiu. Pentru ca la baza monumentelor aparuse mucegai, in jurul acestora a fost turnat balast.


Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor traiesc in lumi paralele


Birocratia si lipsa de interes fata de ceea ce se intimpla cu Ansamblul „Constantin Brâncusi“ pun Ministerul Culturii si Cultelor intr-o situatie mai mult decit jenanta. Adresa care poarta antetul institutiei confirma faptul ca actiunile ministerului sint in contratimp cu ceea ce se petrece la Tirgu Jiu. La o luna si jumatate dupa ce s-a intervenit in proiectul initial si s-a turnat pietris peste paviment, reprezentantii ministerului resping aceasta solutie, care le fusese propusa la un moment dat, fara sa stie ca aceasta fusese pusa in practica. „Solutia prezentata, de remediere a fenomenului de stropire a scaunelor Aleii din Gradina Publica, prin inlocuirea pavimentului actual cu alta granulometrie este inadecvata din punct de vedere estetic si se respinge. Primaria municipiului Tirgu Jiu va respecta Regulamentul de Intretinere a Parcurilor. In ceea ce priveste finantarea lucrarilor de remediere, acestea intra in sarcina executantului, lucrarile fiind in perioada de garantie“, se mentioneaza in adresa care poarta stampila si semnatura secretarului de stat Virgil Nitulescu.


Primarul vrea sa refaca lucrarea pe banii contribuabililor


Autoritatile locale asteapta ca lucrarile de amenajare peisagistica sa iasa din perioada de garantie, pentru a se apuca de refacerea lor. Acestea ar urma sa fie realizate din banii contribuabililor, dupa cum a precizat primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru.


„Acum se stropeste gazonul din parc. Ce sa se mai intimple? Noi sintem de acord cu dispozitia data de cei de la minister, numai ca nu primaria a pus pietrisul, ci constructorul, SC CONSMIN. Avizul pentru folosirea pietrisului a fost dat insa de dirigintele de santier, doamna Somacescu. Dinsa este reprezentanta Ministerului Culturii. Oare ei nu stiu ca a fost folosit deja pietrisul? Nu stiu unul de altul? A fost dispozitia respectiva care se afla la Ministerul Culturii. La primarie nu exista nimic. Eu stiu ca pavimentul nu a fost scos din jurul scaunelor, ci s-a pus pietris direct peste el. Pietrisul va fi scos. Nu avem decit sa asteptam sa treaca perioada de garantie de un an. Adica pina in noiembrie anul acesta. Ne gindim sa il inlocuim din primavara cu piatra de munte sau cu altceva. Pe banii primariei! Eu ce sa fac?“, a declarat primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru.


Pentru a se stabili daca lucrarile de amenajare peisagistica a Ansamblului „Constantin Brâncusi“ s-au derulat legal, Parchetul Judetean Gorj a deschis un dosar in care sint anchetate sapte persoane. Una dintre acestea este fostul ministru al culturii si cultelor, Razvan Theodorescu. Dosarul a ajuns, prin declinare de competenta, in atentia Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS