10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii fiscali doljeni, boieri(ca) si cu Mimitel

Inspectorii fiscali doljeni, boieri(ca) si cu Mimitel

• Mitel Munteanu si oamenii sai, trimisi in judecata de procurorii doljeni • Acuzatiile vizeaza savirsirea infractiunilor de inselaciune, fals si uz de fals, pentru obtinerea a trei returnari ilegale de TVA de la DGFP Dolj, in valoare de circa 8,2 miliarde de lei • Oamenii legii continua instrumentarea cazului, intocmindu-le dosare penale si inspectorilor fiscali care au dispus returnarea ilegala de TVA


Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj a dispus vineri trimiterea in judecata a patru craioveni, acuzati de savirsirea infractiunilor de fals, uz de fals si inselaciune. Pe lista acuzatilor figureaza si cunoscutul om de afaceri Mitel Munteanu (poreclit si Mimitel, dupa numele unei dintre benzinariile sale), de 35 de ani, precum si cei trei „locotenenti“ ai sai – Florin Dan Bilteanu, de 37 de ani, Iliuta Eugen Stefanache, de 37 de ani, si George Dorin Voinea, de 31 de ani. Asa cum arata procurorii doljeni in rechizitoriu, cei patru au colaborat pentru a obtine trei restituiri ilegale de TVA, in valoare totala de circa 8,2 miliarde de lei de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, gaura la buget pe care n-ar fi putut s-o dea fara ca inspectorii fiscali sa fi inchis ochii in mod suspect la amanunte care indicau clar tranzactiile fictive. Va prezentam mai jos prima dintre afacerile descrise de procurori in rechizitoriu, care ar fi adus ilegal in buzunarele familiei Munteanu citeva miliarde din bugetul statului. Comparata cu restituirile de TVA de sute de miliarde obtinute de Genica Boerica, afacerea derulata de Mimitel si oamenii sai – astfel cum a fost descrisa de oamenii legii – denota un mare amatorism in asemenea operatiuni ilegale, amatorism care i-ar stirni risul unuia ca Boerica.


Un teren de doua hectare s-a scumpit de 500 de ori intr-o singura zi


Astfel cum au retinut procurorii doljeni in rechizitoriul intocmit, afacerea a inceput cu un act simulat – un contract de donatie autentificat sub nr. 2.283/16.06.2003 – prin care Ioana Enache a vindut contra sumei de 20.000.000 de lei un teren de 20.000 mp situat in extravilanul comunei doljene Podari catre George Dorin Voinea. O zi mai tirziu, pe 17.06.2003, Voinea a instrainat acelasi teren catre firma SC MGM GROUP SRL Craiova – societate patronata de Mitel Munteanu, zis Mimitel, si administrata de Florin Dan Bilteanu – insa la un pret de aproape 500 de ori mai mare: 9.771.000.000 de lei. In aceasta afacere batea la ochi nu doar pretul, umflat peste masura, in conditiile in care era vorba de un teren agricol, ci si faptul ca vinzatorul initial al suprafetei, Ioana Enache, era nimeni alta decit… bunica lui Bilteanu, care nu i-ar fi vindut nepotului sau un teren prin interpusi daca nu era altceva la mijloc.


Pentru ca nu se putea solicita si obtine o rambursare de TVA pentru un teren achizitionat de la o persoana fizica, pasul urmator a fost facut pe 29.10.2003, cind Bilteanu i-a cedat lui Voinea 19 din cele 20 de parti sociale pe care le detinea in aceasta societate. Cu aceeasi ocazie, Voinea a devenit si administratorul firmei MGM GROUP. Schimbarea era de fatada, pentru ca Florin Dan Bilteanu a devenit, pe 14.11.2003, administrator al firmei SC DAGMAR COM SRL Craiova, in baza deciziei luate de cei doi asociati ai acestei societati: Bogdan Sperila si… Mitel Munteanu (asociatul majoritar al celeilalte firme).


Pe 30.10.2003, adica a doua zi dupa ce a devenit administrator, George Dorin Voinea a vindut terenul de 20.000 mp (culmea, teren pe care, ca persoana fizica, il mai vinduse o data firmei la care era acum administrator) catre firma SC DAGMAR COM SRL, impreuna cu o statie mobila de distributie carburanti, tip Microsta. Factura fiscala a fost semnata din partea asa-zisului cumparator chiar de Mitel Munteanu. Actorii acestei afaceri prost regizate au crezut ca e vremea sa treaca la solicitarea unei restituiri ilegale de TVA. Comparativ cu Genica Boerica, s-au dovedit a fi doar niste amatori amariti, dovada fiind faptul ca au cerut de patru ori returnarea de TVA pina ce inspectorii de la Finante au „pus botul“.


Perseverenta, mama restituirii ilegale de TVA


Devenit intre timp administrator la SC DAGMAR COM SRL Craiova, Florin Dan Bilteanu a formulat catre DGFP Dolj, la inceputul lunii noiembrie 2003, o cerere de rambursare TVA, aferenta facturii din 30.10.2003. Dosarul a ajuns pe mina inspectoarelor Liana Racareanu si Milica Ionescu de la DGFP Dolj, care au apreciat ca nu se poate acorda rambursarea intrucit factura nu era insotita si de un contract de vinzare-cumparare.


Asadar, era nevoie de mici „ajustari“ ale afacerii. Astfel, pe 24.11.2003 a fost incheiat in forma autentica contractul de vinzare-cumparare aferent facturii din 30.10.2003. Conform acestui contract, incheiat intre George Voinea (din partea firmei MGM GROUP) si Florin Bilteanu (DAGMAR COM), pretul total al vinzarii terenului si statiei de carburanti era de 16.956.578.946 de lei, din care 2.707.352.941 de lei TVA. Valoarea terenului era de 9,8 miliarde de lei, plus TVA in suma de 1,862 miliarde de lei.


Pe 05.12.2003, Bilteanu solicita a doua oara la DGFP Dolj restituirea de TVA, in suma de 2.679.121.443 de lei. Cererea ajunge tot la inspectoarele Liana Racareanu si Ionescu Milica, ce se dovedesc si de aceasta data intransigente. Desi la dosar s-a depus si o declaratie pe proprie raspundere a asociatilor DAGMAR COM (Mitel Munteanu si Bogdan Sperila), prin care acestia mentionau ca au de gind sa amplaseze pe acel teren statia de distributie carburanti si sa ridice tot acolo o cafenea si un bar, inspectoarele au observat ca terenul cu pricina este arabil, deci nu se pot realiza constructii pe el, astfel ca nu au aprobat deducerea de TVA de 1.862.000.000 de lei pentru teren, ci doar pe cea de 794.785.203 lei aferenta statiei de carburanti tip Microsta.


Mitel si oamenii sai s-au pus din nou pe treaba, pentru a obtine totusi restituirea de TVA pentru terenul de la Podari. Astfel, pe 30.01.2004, a fost modificat actul constitutiv al SC DAGMAR COM, in sensul extinderii obiectului de activitate si la exploatarea terenurilor agricole. Pe aceasta baza, administratorul Bilteanu a solicitat a treia oara, pe 19.02.2003, rambursarea de TVA pentru teren, in cuantum de 1.849.991.686 de lei. Dosarul a ajuns de aceasta data la inspectoarele Mihaela Nicolae si Gheorghita Andrei, care, pe 5 aprilie 2004, refuza si ele acordarea restituirii de TVA, observind ca se mai respinsese o data rambursarea de TVA pentru aceeasi operatiune economica.


Na terenul, da-mi terenul!


Refuzati, protagonistii afacerii s-au apucat din nou sa-si aranjeze documentele. Astfel, pe 6 aprilie 2004, a doua zi dupa ce fiscul respinsese din nou cererea de rambursare, terenul de la Podari este vindut de DAGMAR COM, prin Florin Bilteanu, inapoi firmei MGM GROUP, administrata de George Voinea. De mentionat ca terenul se revinde cu acelasi pret – 9,8 miliarde lei – la care se adauga TVA de 1.862.000.000 de lei. Noua zile mai tirziu, adica pe 15 aprilie 2004, MGM GROUP vinde inapoi catre DAGMAR GROUP terenul cu pricina, cu acelasi pret: 9,8 miliarde de lei plus TVA minus 1.862.000.000 de lei. De remarcat ca, probabil din cauza emotiilor, George Voinea, administratorul MGM GROUP, greseste in defavoarea lui suma trecuta pe factura cu 40 de milioane de lei, mentionind 11.622.000.000 de lei in loc de 11.662.000.000 de lei. Pentru a crea impresia ca aceasta tranzactie este reala, Voinea – in calitate de administrator la MGM – a emis catre DAGMAR 43 de chitante fiscale, cu valori intre 185 si 742 de milioane de lei, care atestau nereal faptul ca a incasat in numerar suma de 15.956.577.916 de lei. Ancheta efectuata ulterior de politisti si procurori a scos la iveala faptul ca toate aceste chitante sint fictive, in realitate MGM nu a incasat nici un leu din tranzactia amintita, si ea tot fictiva.


Dupa aceasta operatiune, pe 6 mai 2004, Bilteanu inainteaza in numele SC DAGMAR COM a patra cerere de restituire TVA catre DGFP Dolj privitoare la acelasi teren din Podari. Dosarul a ajuns tot la inspectoarele Mihaela Nicolae si Gheorghita Andrei, insa finantistele devenisera dintr-o data mult mai maleabile. Inspectoarele au uitat subit ca, doar cu o luna in urma, respinsesera solicitarea de rambursare de TVA si au considerat ca, de aceasta data, au de a face cu o tranzactie noua. Mai mult, s-au facut ca nu observa la dosar declaratiile date de asociatii DAGMAR, in care acestia sustineau ca vor ridica mai multe constructii pe terenul cu pricina, inspectoarele considerind ca se poate acorda restituirea de TVA doar pentru ca firma isi introdusese ca obiect de activitate si exploatarea terenurilor agricole. Ca atare, finantistele Mihaela Nicolae si Gheorghita Andrei au fost de acord cu restituirea de TVA, care s-a si incasat.


Gaura la buget de 2,5 miliarde de lei, soldata cu dosar penal pentru inspectoarele DGFP Dolj


Pentru comportamentul lor mai mult decit ciudat si acordarea ilegala a unei restituiri de TVA de aproape doua miliarde lei in baza unei tranzactii fictive, cele doua inspectoare de la DGFP Dolj s-au ales cu dosar penal, aflat in instrumentarea procurorilor de la Parchetul Tribunalului Dolj si a politistilor doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.


In actul de acuzare, procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj au subliniat „perseverenta cu care inculpatul Florin Dan Bilteanu a solicitat de patru ori rambursarea de TVA aferenta aceluiasi teren“. Oamenii legii nu au uitat sa mentioneze in rechizitoriu ca: „practic, marind artificial valoarea unui teren (in realitate de mii de ori mai mica) si vinzindu-si un bun al lor folosindu-se de documente falsificate (chitantele emise de George Dorin Voinea si dispozitiile de incasare de la Mitel Munteanu), reprezentantii DAGMAR COM SRL, Dan Florin Bilteanu si Mitel Munteanu, cu concursul lui George Dorin Voinea, au obtinut de la DGFP Dolj doua rambursari ilegale de TVA de circa 2,5 de miliarde lei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS