22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTentativa de omor pentru o bucata de piine

Tentativa de omor pentru o bucata de piine

• Magistratii doljeni l-au incatusat pe un tinar din Aiud, sub acuzatia de tentativa de omor, la citeva saptamini dupa ce acesta iesise din puscarie • Cu mai bine de un an in urma, acesta, impreuna cu doi camarazi de celula, au incercat sa-i ucida pe alti doi detinuti, in timp ce se aflau pe baza sportiva de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova


Un detinut din Aiud, liberat conditionat din puscarie, unde isi executase pedeapsa primita pentru tilharie, s-a intors in spatele gratiilor dupa doar citeva saptamini de libertate, de aceasta data sub acuzatia de tentativa de omor deosebit de grav, fapta savirsita pe 25 aprilie 2004, cind era detinut in Penitenciarul pentru Minori si Tineri (PMT) Craiova. Conflictul, in urma caruia doi detinuti au ajuns la Spitalul de Urgenta Craiova cu multiple plagi injunghiate, a pornit de la o bucata de piine pe care detinutul Claudiu Muresan o aruncase cu o zi inainte, in timpul mesei de seara, catre alt detinut. Din greseala, l-a nimerit pe Constantin Muntean, care, neinghitind gluma, s-a enervat si l-a injurat pe Muresan.


Agresiune sub nasul gardienilor


Pe 25 aprilie 2004, in jurul orei 8.30, detinutii isi incepusera programul de curatenie in dormitoare, iesind pe baza sportiva din incinta PMT Craiova ca sa scuture paturile si cearsafurile. Muntean era insotit de colegul sau de camera, Gheorghe Adir, si se asezasera pe o banca din spatele portii de fotbal. Din celalalt capat al terenului s-au apropiat de ei trei detinuti: Claudiu Muresan, Ioan Szekely si Adrian Covasan. „Ce, ba, esti smecher? Te crezi tare-n gura?“, l-a chestionat Muresan pe Muntean, cu care avusese in seara anterioara conflictul din sala de mese. „Lasati-ma in pace, ca mai am o luna pina sa ma liberez si nu vreau sa am probleme“, le-a spus Muntean celor trei, incercind sa aplaneze conflictul. N-a tinut, pentru ca Muresan a scos de sub bluza o bara metalica de o jumatate de metru lungime cu care a tabarit asupra lui Muntean. Adir a sarit in apararea colegului sau agresat, moment in care Szekely si Covasan au scos din buzunare unul un cutit (confectionat din coada de inox a unei furculite), iar altul o sula (facuta dintr-un cui infipt intr-o bucata de lemn), tabarind asupra celor doi. Conflictul a fost stins abia dupa ce au intervenit profesorii si gardienii. Era prea tirziu, pentru ca atit Constantin Muntean, cit si Gheorghe Adir fusesera injunghiati de cite trei ori.


Detinutul eliberat s-a intors in spatele gratiilor


Ranile lui Muntean au fost mai grave, punindu-i in primejdie viata, motiv pentru care procurorii au decis sa continue cercetarile impotriva celor trei agresori pentru savirsirea unei tentative de omor deosebit de grav. Instrumentarea dosarului s-a prelungit mai mult de un an, inclusiv datorita faptului ca protagonistii conflictului au fost transferati imediat la alte penitenciare pentru minori din tara. Un procuror-anchetator din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj a reusit sa adune suficiente probe la dosar cit sa-i puna sub acuzare pe Szekely, Covasan si Muresan. Numai ca Muresan, intre timp, fusese eliberat conditionat si se afla acasa, la Aiud. O echipa a Politiei Judiciare doljene a plecat miercuri seara sa-i „faca o vizita“. I-au dat de urma destul de repede, cu doar citeva zile inainte ca acesta sa paraseasca tara. Retinut pe baza de ordonanta emisa de procuror, Claudiu Muresan a fost adus la Craiova, unde li s-a alaturat lui Szekely si Covasan, inca arestati. Joi dupa-amiaza, Tribunalul Dolj a emis pe numele celor trei mandate de arestare pe o perioada de 20 de zile, urmind sa fie trimisi in judecata pentru tentativa de omor savirsita asupra a doua persoane. Claudiu Muresan nu a apucat sa-si petreaca in libertate decit citeva saptamini, riscind acum, impreuna cu ceilalti doi camarazi ai lui, pedepse de pina la 15 ani de puscarie pentru atacul savirsit impotriva lui Constantin Muntean si Gheorghe Adir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS