Acasă Actualitate Nevinovat!

Nevinovat!

• Marcel Ilie Tundrea nu este cel care a omorit-o pe adolescenta Mioara Gherasie, in 1992 • Concluziile preliminare ale raportului de expertiza ADN arata ca in probele analizate nu se regaseste profilul genetic al lui Marcel Ilie Tundrea • A fost analizat tamponul cu secretii prelevate in 1992 de la victima, precum si probele obtinute in urma exhumarii ramasitelor pamintesti ale Mioarei Gherasie • Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a precizat ca se abtine sa faca vreun comentariu, asteptind sa vada cu ochii lui rezultatul analizei facute de Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici“ din Bucuresti


Rezultatul preliminar al testului ADN realizat de Institutul National de Medicina Legala(INML) „Mina Minovici“ din Bucuresti indica faptul ca gorjeanul Marcel Ilie Tundrea nu este cel care a participat la uciderea si violarea tinerei Mioara Gherasie. Potrivit concluziilor preliminare ale raportului, intre probele expertizate nu se regaseste profilul genetic al lui Marcel Ilie Tundrea, cel care a ispasit 12 ani de inchisoare pentru viol si crima. La procesul desfasurat ieri, la Curtea de Apel din Brasov, s-a aflat concluzia INML „Mina Minovici“.


Primul care a vazut actele depuse la dosar a fost chiar Marcel Tundrea, care a dorit imediat sa obtina o copie. „Nu am cuvinte. Nu stiu ce sa mai spun acum. Am cistigat! A venit favorabil rezultatul! Ce o sa facem acum?! O sa ne intilnim toti, sa stabilim ce avem de facut in continuare. O sa ne gindim la o suma rezonabila. Trebuie sa platesc si avocata. Le multumesc din inima celor care au fost alaturi de mine! Totul a iesit la lumina!“, a spus Tundrea. Avocata Liliana Clima a precizat ca va face publice copiile dupa raportul preliminar. „Dosarul se strigase, dar am mers sa vedem rezultatele despre care stiam ca vor fi depuse de catre legisti. In probe nu se regaseste profilul genetic al lui Tundrea. Asta este! S-a expertizat si tamponul si au fost evidentiate doua profiluri genetice: unul masculin, altul feminin. Cel masculin nu ii apartine lui Marcel Tundrea, ci altei persoane. Expertiza probelor recoltate anul trecut a indicat, de asemenea, faptul ca tamponul cu probe era tot de la victima. Vineri vom ajunge la Tirgu Jiu“, a declarat avocata Liliana Clima.


O poveste care a impresionat o tara intreaga


Victima a fost minora Mioara Gherasie (14 ani), care a fost gasita omorita pe un cimp din apropierea localitatii Pojogeni, situata linga orasul Tirgu Carbunesti. La data respectiva, in urma cu peste 13 ani, cel care a instrumentat dosarul a fost procurorul Ion Diaconescu, iar concluziile puse de acesta au fost extrem de clare: Marcel Ilie Tundrea este vinovat.


In baza rechizitoriului intocmit de Diaconescu, Marcel Ilie Tundrea a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, din care a executat numai 12, fiind eliberat in urma efectuarii unui test ADN. Acesta a fost dispus de actualul prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota, care a redeschis dosarul si a cerut o expertiza ADN a tamponului pe care se aflau secretii vaginale prelevate de la victima Mioara Gherasie. Secretiile de pe tamponul respectiv nu ii apartineau lui Tundrea si, in concluzie, acesta din urma a fost pus in libertate. Procesul a fost reluat la Tribunalul Gorj, iar procuror de sedinta a fost Janeta Cosmulescu, aceeasi ca la primul proces. Cu toate ca procurorul Cosmulescu a cerut sa fie inlocuita, prim- procurorul de la acea data, Gheorghe Roibu, s-a opus. Roibu a si fost ulterior schimbat din functie.


Masuri…


Avind suspiciuni ca procesul ar putea lua o alta turnura, Tundrea impreuna cu avocata Liliana Clima au solicitat si obtinut stramutarea procesului la Brasov. Tribunalul de aici l-a achitat pe Tundrea, principala proba fiind testul ADN. Parchetul a facut recurs, solicitind repetarea testului ADN.


Pe 9 decembrie 2004, ramasitele pamintesti ale Mioarei Gherasie au fost dezgropate, iar legistii au prelevat doua rinduri de probe. Expertizarea acestora a fost aminata din motive necunoscute, iar procesul aflat pe rolul Curtii de Apel din Brasov a trenat.


Asteptarea si tensiunea lui Tundrea s-au incheiat ieri, insa urmatorul termen a fost programat in septembrie, cind se asteapta si finalizarea procesului. Prim- procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota, a precizat ca a aflat neoficial rezultatul preliminar al testului ADN: „Deocamdata nu fac nici un comentariu. Nu pot sa vorbesc acum despre ce se va intimpla in continuare cu cei care au fost implicati in acest dosar“, a precizat Mota, referindu-se la procurorul Ion Diaconescu, autorul rechizitoriului in baza caruia Tundrea a facut 12 ani de inchisoare.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version