22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcuror condamnat pentru trafic de influenta

Procuror condamnat pentru trafic de influenta

• Fapta s-a petrecut in 2001, cind, in schimbul a 6.000.000 de lei, magistrata Mioara Vaduva ar fi promis ca va elibera din arest un tinar acuzat de tentativa de omor • Mioara Vaduva a fost prim-procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Motru si a fost condamnata la sase luni de inchisoare cu suspendare • Procesul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie • Intre timp, Mioara Vaduva a fost suspendata de la actualul loc de munca, respectiv Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu


Mioara Vaduva, fostul prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Motru, a fost condamnata de Curtea de Apel din Craiova la sase luni de inchisoare cu suspendare. Procesul se afla acum pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in urma recursului facut de procurori. Potrivit lui Aurel Ilie, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel din Craiova, Mioara Vaduva a fost achitata de doua ori, iar a treia oara a fost condamnata pentru trafic de influenta. „Dosarul s-a aflat la noi, iar acum este la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Fostul prim-procuror ar fi pretins o suma de bani de la un cetatean, spunind ca il poate ajuta sa isi rezolve o problema pe care o avea cu justitia. A fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, insa hotarirea nu este definitiva. In acest caz, pot sa precizez ca a fost vorba de o singura persoana de la care a pretins bani, o singura situatie, nu mai multe“, a declarat purtatorul de cuvint al Curtii de Apel din Craiova.


Magistrata ar fi promis ca va elibera un condamnat


Magistrata Mioara Vaduva a fost trimisa in judecata printr-un rechizitoriu al Parchetului Curtii Supreme de Justitie – Sectia de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate. Aceasta ar fi promis ca va face toate demersurile pentru a-l elibera din arest pe Gelu Bivolaru, un tinar acuzat de tentativa de omor. Tatal lui Gelu Bivolaru, Gheorghe Bivolaru, din comuna Godinesti, a incercat sa gaseasca o persoana influenta pentru a-l ajuta pe fiul sau sa iasa din arest, in baza unor acte medicale care sa demonstreze ca odrasla sa a fost de fapt victima. Cel la care a apelat a fost Traian Drula, din Tirgu Jiu, patron al unor magazine in municipiu si Rovinari si fost consatean al lui Gheorghe Bivolaru. Traian Drula s-a intilnit cu Bivolaru si i-a promis ca ii va intermedia o intilnire cu o persoana influenta, nu inainte de a-i cere suma de un milion de lei, pentru achizitionarea unui „cadou“ pentru magistrata. Cu banii respectivi, Drula a mers la locuinta din Tirgu Jiu a Mioarei Vaduva, prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Motru. Magistrata ar fi primit milionul de lei si ar mai fi cerut alte cinci milioane, pentru a-l ajuta pe arestat. A doua zi, Traian Drula i-a dus pe Gheorghe Bivolaru si pe nora acestuia, Rodica Bivolaru, la domiciliul magistratei, iar Mioara Vaduva a primit un plic cu cele cinci milioane de lei solicitate. O noua intilnire a fost fixata pentru seara aceleiasi zile.


Afacerea a picat…


Cind magistrata s-a intilnit din nou cu rudele celui arestat, le-a spus acestora ca partea vatamata nu mai poate sa isi retraga plingerea. Cu toate acestea, Vaduva s-ar fi obligat sa stea de vorba cu medicul Penitenciarului Tirgu Jiu, pentru a face rost de actele medicale favorabile, dar nu s-a tinut de promisiune. Intreaga „afacere“ a rasuflat insa si a ajuns la urechile procurorilor, iar Traian Drula a fost citat la Parchet sa dea declaratii. „Intermediarul“ s-a speriat si, pe 3 septembrie 2001, a luat legatura cu magistrata si a sfatuit-o sa inapoieze banii familiei celui arestat, lucru care s-a si intimplat. Pe toata perioada cercetarilor, Mioara Vaduva a negat in permanenta cele intimplate. Aceasta mai fusese cercetata pentru luare de mita, fiind acuzata de Alexandru Caldararu, care a sustinut ca i-ar fi dat 3.500 de marci, pentru a-l scapa de arest. Denuntatorul si-a schimbat insa declaratiile, iar Mioara Vaduva a fost scoasa de sub urmarire penala. Prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota, a precizat ca, pina la finalizarea procesului de la Inalta Curte, Mioara Vaduva a fost suspendata din functia de procuror pe care o detinea la Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS