Acasă Actualitate Razvan Theodorescu va fi cercetat penal pentru neglijenta in serviciu

Razvan Theodorescu va fi cercetat penal pentru neglijenta in serviciu

Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj si-a declinat competenta in favoarea Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea fostului ministru al culturii, Razvan Theodorescu, pentru neglijenta in serviciu in legatura cu lucrarile de amenajare peisagistica din jurul operelor lui Brâncusi, din municipiul Tirgu Jiu. Procurorii s-au autosesizat si au deschis un dosar penal, dupa semnalele trase in presa in privinta calitatii necorespunzatoare a materialului care a intrat in componenta pavimentului. Dupa ce au audiat mai multi functionari ai Ministerului Culturii care sint cercetati in acest dosar, politistii au constatat ca materialul a fost folosit din ordinul fostului ministru al culturii, Razvan Theodorescu. Dosarul a ajuns ieri la Parchetul Gorj cu propunere de neincepere a urmaririi penale fata de functionarii Ministerului Culturii, pe motiv ca au actionat din dispozitia lui Razvan Theodorescu. Gheorghe Emil Mota, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a spus ca isi va declina competenta in favoarea Parchetului General pentru continuarea cercetarilor fata de Razvan Theodorescu, pentru infractiunea de neglijenta in serviciu.


Pavimentul a fost pus din ordinul lui Theodorescu


Amenajarea peisagistica a zonelor din cele doua parcuri in care se afla amplasate Coloana fara Sfirsit, Poarta Sarutului si Masa Tacerii a fost inaugurata in luna noiembrie a anului trecut, in prezenta fostului ministru Razvan Theodorescu. Dupa putin timp s-a constatat ca pavimentul se transforma, in perioadele ploioase, in noroi lipicios, accesul vizitatorilor fiind ingreunat in acest fel. Costurile acestor lucrari s-au ridicat la peste un milion de dolari, banii provenind dintr-un imprumut contractat de statul român de la Banca Mondiala si de la Fondul Mondial al Monumentelor. Proiectul de amenajare si alegerea tipului de paviment au apartinut firmei americane OLINPARTNERSHIP, in colaborare cu societatea ROSTRADA din Bucuresti.


Politistii gorjeni care au instrumentat acest caz au constatat, dupa audierea functionarilor ministerului cercetati in acest dosar, printre care si Paula Olteanu, directoarea Unitatii de Implementare a Proiectului, ca acestia au actionat la ordinul ministrului de atunci al culturii, care a ordonat utilizarea materialului. Materialul care formeaza pavimentul este format din granule granitice si un liant ecologic, denumit „Stabilizer“, produs de o firma din Statele Unite ale Americii. Acest liant nu a fost niciodata folosit in România si, potrivit legislatiei in vigoare, pentru utilizarea acestuia era necesara obtinerea unui certificat de agrement. Comisia de agremente din cadrul Ministerului Lucrarilor Publice a respins cererile de eliberare a certificatului, pentru ca produsul nu era corespunzator. Mai mult decit atit, conducerea din vremea respectiva a Inspectoratului de Stat in Constructii a trimis doua adrese la Ministerul Culturii, prin care recomanda folosirea altui tip de paviment, dar acestea nu au fost luate in seama.

Exit mobile version