Acasă Actualitate Carbunele activ, premiera pe piata din România

Carbunele activ, premiera pe piata din România

Institutul de Cercetari Metalurgice ICEM SA, in parteneriat cu Primaria Motru, SNLO Tirgu Jiu si IPROCHIM SA, deruleaza, din iulie 2002, proiectul de obtinere a carbunelui activ, prin valorificarea xilitului, folosind tehnologii nepoluante.


Acest proiect este cofinantat de Comisia Europeana, Directia Generala de Mediu, in cadrul programului LIFE Mediu, precum si de Ministerul Economiei si Comertului.


Scopul proiectului consta in realizarea unei instalatii prototip pentru obtinerea carbunelui activ prin recuperarea xilitului din carbunele fosil, printr-o tehnologie bazata pe carbonizarea-activarea xilitului. Datorita folosirii unei tehnologii nepoluante, este asigurata protectia mediului.


Utilizarea deseurilor de origine vegetala, pentru a limita efectele negative ce apar prin folosirea unor exploatari forestiere excesive, duce catre un nou produs ecologic, carbune activ, utilizat la depoluare.


Studii de prognoza releva faptul ca la nivel mondial apa reprezinta resursa care, pe termen lung, ridica problemele cele mai mari, privind asigurarea necesarului din punct de vedere a resurselor si calitatii.


Un element-cheie in rezolvarea problemelor legate de purificarea apelor il reprezinta carbunele activ care acopera mai mult de 75% din aplicatiile in faza lichida la: tratarea si purificarea apei in vederea potabilizarii; indepartarea culorii, mirosului si gustului nedorit in industria berii, vinului, sucurilor; decolorarea siropului de zahar; tratarea uleiurilor si grasimilor vegetale; decofeinizarea cafelei; tratarea apelor uzate urbane prin indepartarea compusilor organici inclusiv compusi aromatici; recuperarea solventilor in industria petrochimica si chimica; indepartarea substantelor organice din zootehnie, pescarii, piscine, acvarii, purificarea bailor galvanice.


Prin prototipul realizat in Motru se incearca obtinerea carbunelui activ care va demonstra si va sustine previziunile facute de Institutul de Cercetari Metalurgice.


Obtinerea unor rezultate deosebite ar schimba viitorul municipiului Motru si din punct de vedere social, deoarece o reusita ar insemna crearea a peste 100 de locuri de munca.


„Orasul Motru parcurge o perioada de profunde transformari si se confrunta cu probleme deosebite privind somajul si gasirea de alternative la principala activitate industriala, mineritul, care este intr-o continua restructurare. Nevoia de diversificare a activitatilor industriale este stringenta, iar Motru cauta sa intre in ritmul accelerat de dezvoltare in contextul integrarii europene“, a spus primarul municipiului, ing. Dorin Hanu.

Exit mobile version