21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTMC Filiasi este la un pas de faliment

TMC Filiasi este la un pas de faliment

DGFP Dolj nu prea stie citi bani are de recuperat de la fabrica din Filiasi, desi crede ca este vorba despre vreo 205 miliarde de lei


Dupa un proces cu Finantele doljene, care a durat citeva luni, TMC Filiasi este cu un picior in groapa, din cauza datoriilor de peste 200 de miliarde de lei pe care le-a acumulat la bugetul statului. Sfirsitul fabricii din Filiasi se apropie cu pasi rapizi ca urmare a deciziei Tribunalului Dolj prin care instanta a admis cererea de declansare a procedurii de reorganizare si faliment introdusa de DGFP Dolj impotriva TMC. Razboiul dintre cele doua parti a inceput in octombrie anul trecut, cind Finantele au cerut judecatorului sindic sa fie de acord cu declansarea falimentului pe motiv ca TMC Filiasi se afla in stare de insolventa, aceasta acumulind datorii uriase catre buget. Contestatiile depuse de conducerea societatii au fost respinse pe rind de instanta, astfel ca, in prezent, TMC este administrata de o firma de reorganizare si lichidare numita de judecator, conducerea societatii nemaiavind nici o putere de decizie in privinta desfasurarii activitatii.


Finantele incep controlul dupa declansarea falimentului


Actualul director al TMC, Dumitru Osca, a declarat pentru GdS ca nu stie ce se va intimpla cu cei 84 de angajati care lucreaza in prezent la fabrica din Filiasi. „A venit si administratorul judiciar numit de instanta si a vorbit cu oamenii. Care vrea sa plece este liber sa o faca. Societatea nu are nici o sansa sa se redreseze, deci nu este posibil nici un plan de reorganizare, deoarece datoriile sint prea mari si nu le putem plati intr-un an, cit prevede legea in astfel de cazuri“, a precizat Osca. Daca oficialii TMC sint aproape siguri ca nimic nu mai poate salva fabrica de la faliment, reprezentantii Finantelor nu stiu cu certitudine la cit se ridica datoriile pe care le au de recuperat de la debitor. Desi instanta ceruse DGFP sa depuna valoarea creantelor pina la 1 iunie, Finantele au cerut Tribunalului sa prelungeasca termenul, recunoscind ca nu stiu care este valoarea exacta a creantei. „Mentionam ca pina la aceasta data nu a fost realizat un control de fond la debitoare pentru a se stabili situatia exacta a debitelor“, se arata in cererea DGFP. Pentru a nu se face de ris in fata instantei, fiscul doljean a trimis o adresa prin care solicita inscrierea unei creante de 205,2 miliarde de lei, sub rezerva… revenirii asupra acestei sume dupa efectuarea controlului. Finantele nu explica insa nicaieri motivul pentru care au evitat ani de-a rindul sa verifice activitatea TMC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS