Programul de innoire a parcului auto, intrat in normalitate

Autori


Initiat cu mare tam-tam la inceputul anului, pornit cu stingul si continuat cu „bilbiieli“ din partea autoritatilor, faimosul program guvernamental de stimulare a innoirii parcului national auto a intrat in normalitate. Cei interesati mai pot beneficia de facilitatile acestuia pina pe 25 august, data-limita pentru predarea la fier vechi a „rablelor“.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2004, modificata prin OUG nr. 1/2005 si pusa in aplicare prin instructiunile din 28 februarie 2005 a stabilit modul in care se desfasoara colectarea autovehiculelor mai vechi de 12 ani, numarul maxim de automobile care pot fi colectate – 15.000 la nivel national – si suma care va fi acordata celor care vor preda astfel de automobile – 30 de milioane de lei pentru o masina, suma care va fi suportata de Administratia Fondului pentru Mediu. Suma totala alocata pentru acest program este de 450 de miliarde de lei. Ca si cum atitea modificari nu ar fi fost de ajuns, in urma dosarelor trimise la Ministerul Mediului de cei care au fost autorizati sa faca parte din program, acestia au primit ca raspuns noi ordine de la minister, prin care se cer acte in plus fata de cele solicitate initial. Conform dealerilor de autoturisme, cele mai mari dificultati au fost legate de modul in care proprietarii au intrat in posesia masinilor si de necesitatea trecerii in certificatul automobilului a datei primei inmatriculari. Alte nemultumiri au fost legate de numarul prea mic de masini aprobat – 15.000 de bucati, comerciantii spunind ca pentru innoirea parcului national auto ar fi nevoie de doua milioane de autoturisme. Cei care au predat masini la fier vechi au fost nemultumiti de „ajutorul“ venit de la guvern, pe care il considera prea mic, si de numarul prea mare de documente cerute, acestia fiind nevoiti sa intocmeasca un dosar care sa contina zece acte, care se obtin de la zece institutii diferite.

Nu toti cei care au dorit sa intre in program au indeplinit conditiile cerute

Multi dintre importatorii si comerciantii de automobile nu au putut sa intre in programul guvernamental, pentru ca aveau datorii la stat, nu aveau cont deschis la Trezoreria Statului, se aflau in procedura declararii falimentului sau marcile de autoturisme pe care le comercializeaza sint prea scumpe pentru un posesor de „rabla“. Acest lucru a facut ca in Craiova sa poata fi acceptate in program doar sase dintre cele 11 reprezentante auto, ele fiind incrise cu un numar de aproximativ 403 autovehicule pe care le pot comercializa in programul guvernamental. In ceea ce priveste societatile care desfasoara activitati de colectare si tratare a autovehiculelor scoase din uz, din Craiova nu au raspuns cerintelor ministerului decit doua firme care desfasoara asemenea activitati. Dupa cum a declarat directorul uneia dintre societatile de colectare, un avantaj suplimentar al celor care duc masina la fier vechi este acela ca, pe linga cele 30 de milioane de lei pe care le primesc de la guvern pentru procurarea unei masini noi, primesc si banii pe fierul vechi, sumele putind varia intre 600.000 si un milion de lei, in functie de greutatea masinii. La achizitionarea unui autoturism nou, se scad din pretul autoturismului cele 30 de milioane de lei, suma care urmeaza sa fie recuperata de acestia de la Ministerul Mediului. Desi in ordonanta de urgenta a guvernului nu este specificat, dealerii nu pot incheia contracte in cadrul programului guvernamental decit pentru persoane fizice si numai daca se achita factura totala „cu banii jos“. La nivelul municipiului Craiova, s-au colectat pina acum aproximativ 320 de „rable“, programul apropiindu-se de final. Dealerii craioveni au precizat ca, pentru masinile pe care le-au comercializat in cadrul programului, au inceput sa recupereze sumele pe care Ministerul Mediului li le datoreaza.


Dacii nu mai sint disponibile

Cele 8.091 de Dacii care au fost incluse in program s-au terminat de mult. Producatorul autohton si reprezentantii din teritoriu asteapta cu nerabdare data de 30 august, cind se va incheia programul, pentru a se face bilantul la nivel national, iar daca vor exista dealeri care pina la acea data nu au folosit mai mult de 80% din sumele alocate, banii ramasi vor fi redistribuiti catre cei care au folosit in totalitate fondurile repartizate. In prezent, mai pot sa beneficieze de facilitatile acordate de guvern numai cei care vor sa isi procure o masina din import. Cei interesati isi mai pot duce „rablele“ la fier vechi pina pe 25 august, data-limita a programului, locuri pentru marcile straine de autoturisme fiind la discretie. Cei interesati pot accesa site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), pe care se afla toate informatiile referitoare la programul guvernamental de stimulare a innoirii parcului national auto.Comenteaza acum

Alte stiri

26 aprilie 2019

Peste 1.600 de fermieri doljeni, în Programul Tomata

1.668 de legumicultori din Dolj s-au inscris doar în ciclul I in Programul Tomata, în timp ce în programul Usturoiul au fost înregistrate doar șase dosare. Reprezentanții Direcției Agricole au anunțat că din cele peste 1600 de dosare înscrise ...

Sumarul ediției de joi, 2 iunie 2005

Actualitate

» Magistrati craioveni suspectati de PNA ca au luat mita de la infractori
» Politistii l-au scos basma curata pe subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega
» Consiliul Local Alimpesti a facut o tranzactie cu terenuri cu firma sotului primaritei
» Fratii Mihailescu au scapat de faliment
» Incepind cu 11 iunie, abonamentul la gaze va fi eliminat
» Nedelescu, hotarit sa scape Regia de Apa de datornici
» Autoritatile locale din Leleasca-Olt au „umflat“ pagubele provocate de o furtuna
» Primaria vrea sa transforme expozitia florala in eveniment national
» Cosoveni, comuna cu doi primari
» Aparatul RMN a fost reparat

Local

» Ion Fotescu, prietenul lui Boerica, eliberat de Curtea de Apel
» Functionari publici din Craiova au pozat in saraci, solicitind ajutoare pentru incalzire
» Aterizare fortata pe Aeroportul „Henri Coanda“
» Parfum de telenovela
» In audienta la procuror, inarmat cu un cutit

Dolj

» Peste 40 de miliarde de lei blocate in CJ Dolj din cauza birocratiei
» PPRM Dolj, in barca lui Vadim

Sport

» Dinel flutura banii, dar nu spune citi a luat
» Bordeanu a spus si el „pa“
» Universitatea Craiova contra „Gica Popescu“
» Buia, salvatorul „pandurilor“
» Minerul Matasari isi joaca ultima sansa
» Cupa Liberala la Fotbal
» Sintem inca in joc
» Tricolorii au plecat ieri in Olanda
» „Nu trebuie sa comitem erori“
» Olandezii ne-au invins de doua ori
» Arman Karamian va juca impotriva României
» „Sageata“ vrea sa ramina la Sporting
» Real Madrid vrea sa scape de Figo
» Maradona revine pe teren

Magazin

» Halle Berry si-a dorit sa pozeze in revista Playboy
» Brad Pitt este convins ca nu va cistiga niciodata premiul Oscar
» Nicole Kidman are o relatie amoroasa cu un milionar francez
» Penelope Cruz se gindeste sa adopte un copil
» Britney Spears: „Partidele de sex sint mai satisfacatoare acum, decit inainte de sarcina“
» Michael Jackson crede ca este victima unui complot
» Julio Iglesias a negat ca ar suferi de cancer la prostata
» Neil Armstrong vrea sa-si dea in judecata frizerul deoarece i-a vindut parul
» Baie in piscine cu bere
» Chris Martin vrea sa infulece picioarele personajului animat Crazy Frog
» Katie Holmes infirma ca relatia sa cu Tom Cruise este o manevra pentru a-si face publicitate
» Efecte speciale pentru a camufla acneea actorilor din „Harry Potter“
» Pete Doherty vrea un copil cu Kate Moss
» Rolul favorit al lui Brad Pitt este cel din filmul „Being John Malkovich“
» Camere de supraveghere pentru prinderea vinzatorilor de DVD-uri pirat
» Elton John o critica din nou pe Madonna
» Joc video care permite sa simti virtual dependenta de cocaina

Opinii

» Nevoia româneasca de a terfeli
» Bumerangul

Top