10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarele pentru recalcularea pensiilor dau bataie de cap virstnicilor

Dosarele pentru recalcularea pensiilor dau bataie de cap virstnicilor

Recalcularea pensiilor a generat numeroase neintelegeri intre reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj si miile de pensionari care, potrivit legii, beneficiaza de reevaluarea pensiilor. Aflind prin intermediul mass-media ca anii de studiu, precum si cei munciti, dar netrecuti in cartea de munca sint luati in considerare la recalcularea pensiilor, la fel ca si sporurile pentru conditii de munca grele, pensionarii bat zilnic drumul intre unitatile la care au fost angajati si CJP Dolj.


Alexandru Toma, pensionar din Craiova, nascut in anul 1937, a trimis pe adresa Gazetei de Sud o sesizare in care semnaleaza: „Sint total nemultumit de modul in care sint recalculate pensiile. Legea prevede ca toti cei care am avut munca grea, respectiv grupa a II-a de munca sa beneficiem de pensie marita. Majoritatea pensionarilor intimpina greutati in obtinerea de la fostele locuri de munca a adeverintelor necesare la Casa de Pensii. Sintem oameni in virsta, multi dintre noi bolnavi, care ne zbatem citeva saptamini pentru obtinerea actelor necesare pentru recalcularea pensiei. In cazul meu, pe linga salariul de baza din cartea de munca, a trebuit sa obtin si adeverinte cu sporurile primite. Am adus de la unitatea emitenta, Sectia Reparari Locomotive si Utilaje, din cadrul CFR Craiova, unde am lucrat o viata, actele doveditoare ale sporurilor si le-am prezentat la Casa de Pensii. Mi s-a spus ca nu mi se vor lua in calcul sporurile trecute pe adeverinta, pentru ca hirtia nu este autentificata, desi unitatea emitenta trecuse un numar de inregistrare si precizarea „Sporurile nu sint incluse in salariul de baza notat in carnetul de munca. Se anexeaza prezenta adeverinta, conform art. nr. 28, din Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, semnata si stampilata“.


Alexandru Toma apare ca incadrat la Depoul Marfa Cai Ferate Craiova din anul 1954, pina in 1991. Pe adeverinta sint specificate sporurile obtinute pentru vechime in munca, din anul 1970 pina in 1990, iar din martie 1990 pina in iulie 1991, sporurile pentru munca grea feroviara.


A doua transa a recalcularii, aproape de final


Reprezentantii CJP Dolj au precizat ca se confrunta des cu situatii de genul celei a lui Alexandru Toma. Referitor la documentatia care trebuie depusa la dosar pentru luarea in calcul a sporurilor cu caracter permanent, angajatii Casei de Pensii au precizat ca adeverintele de la unitatile emitente trebuie depuse in original. „Este important ca adeverintele sa contina datele de identificare ale pensionarului, cuantumul sporurilor (trecut ca procent sau suma), mentiunea ca sporurile au avut caracter permanent, dar si actul normativ in baza caruia au fost acordate sporurile si mentiunea obligatorie ca, la valoarea sporurilor, au fost platite toate contributiile la asigurarile sociale“, a precizat Ileana Ciutan, directoarea executiva a CJP Dolj. Reprezentantii CJP Dolj au precizat ca dosarele persoanelor pensionate pina in anul 1990 vor intra in recalculare incepind cu luna iulie. Domnului Alexandru Toma, pensionat in anul 1991, pensia ii va fi recalculata pina la sfirsitul acestui an, el fiind asteptat la sediul CJP cu adeverinta pe care sint trecute sporurile.


Conducerea CJP Dolj a comunicat situatia recalcularii pensiilor pe 30 mai. „In prima transa au fost recalculate toate dosarele celor pensionati pina in 1980. Din cele 31.400 de dosare din a doua transa, au fost recalculate pina in prezent 29.174. Persoanele cuprinse in a doua transa, ale caror pensii au fost marite in urma recalcularii, vor primi banii incepind cu luna iunie. Exista multe situatii in care, in urma recalcularii, pensionarii au obtinut pensii mai mici, dar, conform legii, au ramas cu pensiile in cuantumul vechi“, a mai spus Ileana Ciutan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS