11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCrematoriile din Dolj vor fi desfiintate

Crematoriile din Dolj vor fi desfiintate

• Toate crematoriile de pe linga spitale vor fi inchise pina in 2008, pentru ca nu corespund normelor internationale si nu au aviz de mediu • Un incinerator mamut va fi construit, in schimb, linga Fabrica de Avioane Craiova si va avea capacitatea de a prelucra deseurile medicale din toata Oltenia • Primul modul al noului incinerator ar trebui sa fie dat in functiune in acest an


Toate instalatiile de incinerare a deseurilor medicale din judetul Dolj urmeaza sa fie desfiintate pina in 2008, din motive ecologice. In prezent, exista zece incineratoare pentru arderea materialelor medicale folosite (seringi, tampoane, flacoane etc.) in spitale. Toate sint improvizate si neecologice, motiv pentru care nici unul nu a obtinut aprobare de functionare de la Agentia de Protectie a Mediului.


Mai nou, in baza unui protocol intre Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului si Garda de Mediu, spitalele sint obligate sa puna lacatul pe aceste crematorii. Inchiderea incineratoarelor se realizeaza etapizat, in baza unui plan de implementare a directivei 2000/76/CE, privind incinerarea deseurilor si care, potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Dolj, a fost demarat in 2004 cu inchiderea crematoriului de la Dabuleni. „Au fost dispuse masuri de inchidere pentru Centrul de Sanatate de la Dabuleni. Unitatea sanitara s-a conformat, astfel incit in prezent crematoriul este inchis si sigilat. Deseurile spitalului sint in continuare colectate, dar ambalate corespunzator si transportate la Spitalul de Urgenta Craiova, cu care s-a incheiat contract de prestari servicii“, a declarat Stefan Amza, purtatorul de cuvint al APM Dolj.


Urmatorul pe lista va fi crematoriul Spitalului Orasenesc Segarcea, care va trebui inchis pina pe 1 iunie 2005, deseurile urmind sa fie preluate pentru inceput prin protocol in vederea distrugerii de alte spitale. Spitalul Orasenesc Filiasi are termen 31 decembrie.


De asemenea, Spitalul de Pneumoftiziologie de la Leamna, Spitalul Municipal Bailesti si Spitalul Municipal Calafat va trebui sa renunte la actualele crematorii in cursul anului 2006, urmind ca in 2007 exemplul lor sa fie urmat si de Spitalul de Urgenta Craiova, Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova, Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova si Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.


Crematoriu modern linga Fabrica de Avioane


Concomitent cu inchiderea crematoriilor, se desfasoara si construirea unei noi instalatii de tratare termica a deseurilor medicale. Proiectul, in valoare de citeva milioane de euro, este finantat de Uniunea Europeana si are ca locatie Parcul Industrial de la Fabrica de Avioane. Potrivit reprezentantilor APM Dolj, constructia va fi realizata etapizat, pe module, care urmeaza sa fie puse in functiune pe masura ce vor fi finalizate. „In vara acestui an, probabil prin iulie sau august, vor incepe lucrarile. Primul modul, avind o capacitate de prelucrare de 2.000 de tone de deseuri pe an, va fi dat in folosinta pina la sfirsitul acestui an, urmatoarele doua module de cite 4.000 de tone de deseuri pe an urmind sa fie date in folosinta in 2006 – 2008“, a precizat Stefan Amza.


Un incinerator cu o capacitate de prelucrare a 10.000 de tone de deseuri pe an este mult mai mult decit are nevoie intregul judet. In prezent, deseurile medicale incinerate nu depasesc 500 de tone pe an. Reprezentantii APM Dolj sustin insa ca incineratorul va deservi si judetele limitrofe.


Daca totul va decurge conform planului, cel putin in privinta prelucarii deseurilor medicale vom intra in rindul lumii. „Incinerarea deseurilor nu se va mai putea face la intimplare, ci respectind anumiti parametri. Astfel, un incinerator modern trebuie sa aiba o capacitate de prelucrare a minimum 10.000 de tone de deseuri pe an, sa aiba amplasament in afara comunitatii, sa permita eliminarea cenusii, reducerea noxelor (principalul produs rezultat in procesele de ardere a deseurilor este dioxina – un compus chimic deosebit de toxic pentru organism) si recuperarea caldurii de combustie“, a mai spus Amza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS